menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 16/2018

Głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na różnorodność bakteryjnej flory jelitowej i jej funkcjonalność jest dieta. Zmieniony skład mikroflory jelitowej powszechnie występuje u chorych na celiakię i – w świetle ostatnich badań – uważany jest za jeden z ważniejszych czynników biorących
udział w patogenezie choroby. Jaki jest zatem wpływ diety bezglutenowej na modyfi kację składu i właściwości immunologicznych mikroflory jelitowej i czy jest on podobny u pacjentów z celiakią i u ludzi zdrowych? Czy uzasadnione jest wykluczanie glutenu z diety zdrowych osób oraz na co należy zwrócić uwagę, w sytuacji gdy stosowanie diety bezglutenowej jest konieczne?

WD marzec_2018_nr 16_OK_web-1.jpg


Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Żywienie kobiet w ciąży. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych

Monika Dudek-Palaczyk

Pierwszy trymestr ciąży kojarzy się kobietom najczęściej z takimi dolegliwościami, jak: nudności oraz wymioty. Faktycznie, ponad połowa ciężarnych zmaga się ze wspomnianymi problemami ze strony przewodu pokarmowego. Nasilenie tych objawów może być łagodne, umiarkowane, a u niektórych kobiet bardzo ciężkie w swym przebiegu, określane przez położników jako niepowściągliwe wymioty ciężarnych (HEG, Hyperemesis Gravidarum). Dotykają one około 2% kobiet będących w ciąży. Czy takie pacjentki także mogą trafić do gabinetu dietetycznego? W jaki sposób specjalista od żywienia może im pomóc? Czy istnieją zalecenia dietetyczne łagodzące nieprzyjemne dolegliwości ciężarnych?

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Żywienie kobiet w ciąży. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Pierwszy trymestr ciąży kojarzy się kobietom najczęściej z takimi dolegliwościami, jak: nudności oraz wymioty. Faktycznie, ponad połowa ciężarnych zmaga się ze wspomnianymi problemami ze strony przewodu pokarmowego. Nasilenie tych objawów może być łagodne, umiarkowane, a u niektórych kobiet bardzo ciężkie w swym przebiegu, określane przez położników jako niepowściągliwe wymioty ciężarnych (HEG, Hyperemesis Gravidarum). Dotykają one około 2% kobiet będących w ciąży. Czy takie pacjentki także mogą trafić do gabinetu dietetycznego? W jaki sposób specjalista od żywienia może im pomóc? Czy istnieją zalecenia dietetyczne łagodzące nieprzyjemne dolegliwości ciężarnych?

Czytam więcej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Czy dieta może łagodzić PMS?

Od kilku lat coraz więcej mówi się o wpływie diety na wszelkie obszary życia. Stale zwiększająca się świadomość konsumentów, powszechny dostęp do światowych badań, a także większe zaufanie do dietetyków sprawiają, że rośnie liczba osób doceniających znaczenie odpowiednio skomponowanej diety. Podczas, gdy sporo miejsca poświęca się np. diecie w czasie ciąży, wciąż niewiele kobiet zwraca uwagę na dietę podczas miesiączki i tuż przed nią, traktując napięcie przedmiesiączkowe i związane z nim złe samopoczucie jako nieodzowne podczas „tych dni”.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Czy dieta może łagodzić PMS?

Od kilku lat coraz więcej mówi się o wpływie diety na wszelkie obszary życia. Stale zwiększająca się świadomość konsumentów, powszechny dostęp do światowych badań, a także większe zaufanie do dietetyków sprawiają, że rośnie liczba osób doceniających znaczenie odpowiednio skomponowanej diety. Podczas, gdy sporo miejsca poświęca się np. diecie w czasie ciąży, wciąż niewiele kobiet zwraca uwagę na dietę podczas miesiączki i tuż przed nią, traktując napięcie przedmiesiączkowe i związane z nim złe samopoczucie jako nieodzowne podczas „tych dni”.

Czytam więcej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka chorób glutenozależnych

Karolina Karabin

Zagadnienie chorób glutenozależnych bardzo często pojawia się w gabinecie dietetyka z uwagi na to, że nawet 10% populacji może nie tolerować białka, jakim jest gluten1. Do chorób glutenozależnych zaliczamy celiakię, alergiczną nadwrażliwość na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCGS). Chociaż choroby te charakteryzują się odmienną patogenezą, ich wspólną cechą są objawy kliniczne, które bez konfrontacji ze specjalistycznymi badaniami nie są możliwe do zróżnicowania.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka chorób glutenozależnych

Karolina Karabin

Article image

Zagadnienie chorób glutenozależnych bardzo często pojawia się w gabinecie dietetyka z uwagi na to, że nawet 10% populacji może nie tolerować białka, jakim jest gluten1. Do chorób glutenozależnych zaliczamy celiakię, alergiczną nadwrażliwość na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCGS). Chociaż choroby te charakteryzują się odmienną patogenezą, ich wspólną cechą są objawy kliniczne, które bez konfrontacji ze specjalistycznymi badaniami nie są możliwe do zróżnicowania.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Obecność czekolady w Europie zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi, który wraz z innymi produktami sprowadził ziarna kakaowca z Ameryki Południowej. Dopiero w XVII wieku stały się popularne roztarte ziarna kakaowca zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru, a w wieku XIX opatentowano metodę proszkowania tych nasion.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Article image

Obecność czekolady w Europie zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi, który wraz z innymi produktami sprowadził ziarna kakaowca z Ameryki Południowej. Dopiero w XVII wieku stały się popularne roztarte ziarna kakaowca zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru, a w wieku XIX opatentowano metodę proszkowania tych nasion.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

Katechiny zawarte w zielonej herbacie - stanowisko EFSA dotyczące bezpieczeństwa ich spożycia

EFSA (European Food Safety Authority) oceniła bezpieczeństwo katechin pochodzących z zielonej herbaty ze względu na obawy co do ich szkodliwego działania na wątrobę. Eksperci podsumowali, że ogólnie katechiny pochodzące z zielonej herbaty są bezpieczne. Ale zwraca się uwagę na fakt, że przyjmowanie ich wraz z suplementami diety powyżej 800 mg dziennie może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dawki te mogą mieć związek z początkowymi objawami uszkodzenia wątroby1.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Katechiny zawarte w zielonej herbacie - stanowisko EFSA dotyczące bezpieczeństwa ich spożycia

Article image

EFSA (European Food Safety Authority) oceniła bezpieczeństwo katechin pochodzących z zielonej herbaty ze względu na obawy co do ich szkodliwego działania na wątrobę. Eksperci podsumowali, że ogólnie katechiny pochodzące z zielonej herbaty są bezpieczne. Ale zwraca się uwagę na fakt, że przyjmowanie ich wraz z suplementami diety powyżej 800 mg dziennie może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dawki te mogą mieć związek z początkowymi objawami uszkodzenia wątroby1.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Pacjent mężczyzna w gabinecie dietetyka

Małgorzata Kaczyńska

Znacznie mniejsza ilość mężczyzn niż kobiet decyduje się na dietę. Jednocześnie uważa się, że mężczyźni generalnie odnoszą większe sukcesy w redukcji masy ciała. Kobiety w ciągu swojego życia parokrotnie podejmują próby redukcji masy ciała przy pomocy zmiany sposobu żywienia, podczas gdy większość mężczyzn sięga po dietę jednokrotnie1. Jednak z drugiej strony mężczyźni uwzględniają sugerowane zmiany dietetyczne w mniejszym stopniu niż kobiety, okazują sceptycyzm i opór wobec komunikatów dotyczących edukacji żywieniowej i często postrzegają zdrowe odżywianie jako monotonne i niesatysfakcjonujące2. Na jakie aspekty relacji i wdrażania zmian dietetycznych należy zwrócić szczególną uwagę podczas pracy dietetycznej z pacjentem mężczyzną?

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Pacjent mężczyzna w gabinecie dietetyka

Małgorzata Kaczyńska

Article image

Znacznie mniejsza ilość mężczyzn niż kobiet decyduje się na dietę. Jednocześnie uważa się, że mężczyźni generalnie odnoszą większe sukcesy w redukcji masy ciała. Kobiety w ciągu swojego życia parokrotnie podejmują próby redukcji masy ciała przy pomocy zmiany sposobu żywienia, podczas gdy większość mężczyzn sięga po dietę jednokrotnie1. Jednak z drugiej strony mężczyźni uwzględniają sugerowane zmiany dietetyczne w mniejszym stopniu niż kobiety, okazują sceptycyzm i opór wobec komunikatów dotyczących edukacji żywieniowej i często postrzegają zdrowe odżywianie jako monotonne i niesatysfakcjonujące2. Na jakie aspekty relacji i wdrażania zmian dietetycznych należy zwrócić szczególną uwagę podczas pracy dietetycznej z pacjentem mężczyzną?

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Żywienie pozajelitowe u dzieci

Aleksandra Żyła-Pawlak

Żywienie pozajelitowe (parenteralne) można zdefiniować jako dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych – białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody – drogą dożylną. Ten sposób żywienia stosowany jest u pacjentów, u których nie ma możliwości podaży składników odżywczych przez przewód pokarmowych lub dla których żywienie tą drogą jest niewystarczające lub przeciwwskazane.
 

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Żywienie pozajelitowe u dzieci

Aleksandra Żyła-Pawlak

Article image

Żywienie pozajelitowe (parenteralne) można zdefiniować jako dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych – białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody – drogą dożylną. Ten sposób żywienia stosowany jest u pacjentów, u których nie ma możliwości podaży składników odżywczych przez przewód pokarmowych lub dla których żywienie tą drogą jest niewystarczające lub przeciwwskazane.
 

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie żywieniowe w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

Dietetyk kliniczny mgr Hanna Stolińska, Maja Krzyżanowska

Choroby stawów dotykają coraz większej ilości osób i nie dotyczą już tylko osób starszych. Związane są z obciążeniem, nieprawidłowym funkcjonowaniem lub zwyrodnieniem i przysparzają bólu oraz problemów z poruszaniem się i wykonywaniem codziennych czynności. Rola prawidłowej diety jest nieoceniona. Jednym ze sposobów żywienia, który wpływa na polepszenie jakości życia pacjentów z RZS, jest dieta wegańska.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie żywieniowe w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

Dietetyk kliniczny mgr Hanna Stolińska, Maja Krzyżanowska

Article image

Choroby stawów dotykają coraz większej ilości osób i nie dotyczą już tylko osób starszych. Związane są z obciążeniem, nieprawidłowym funkcjonowaniem lub zwyrodnieniem i przysparzają bólu oraz problemów z poruszaniem się i wykonywaniem codziennych czynności. Rola prawidłowej diety jest nieoceniona. Jednym ze sposobów żywienia, który wpływa na polepszenie jakości życia pacjentów z RZS, jest dieta wegańska.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w hipoglikemii reaktywnej

Adrianna Frelich

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), bez względu na występowanie objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących od wielu lat na cukrzycę typu 1, mogą pojawiać się dopiero przy niższych wartościach glikemii1. Z kolei hipoglikemia reaktywna idiopatyczna (IRH – idiopathicre active hypoglycemia) jest związana z obniżeniem stężenia glukozy w surowicy oraz wystąpieniem objawów charakterystycznych dla hipoglikemii w ciągu 2 do 5 godzin po posiłku. Ta sytuacja najczęściej występuje po posiłkach z dużą zawartością węglowodanów2.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w hipoglikemii reaktywnej

Adrianna Frelich

Article image

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), bez względu na występowanie objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących od wielu lat na cukrzycę typu 1, mogą pojawiać się dopiero przy niższych wartościach glikemii1. Z kolei hipoglikemia reaktywna idiopatyczna (IRH – idiopathicre active hypoglycemia) jest związana z obniżeniem stężenia glukozy w surowicy oraz wystąpieniem objawów charakterystycznych dla hipoglikemii w ciągu 2 do 5 godzin po posiłku. Ta sytuacja najczęściej występuje po posiłkach z dużą zawartością węglowodanów2.

Czytam więcej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Trendy Lunch

Urszula Somow

Niskoprzetworzone produkty spożywcze pochodzenia roślinnego powinny stanowić podstawę naszej diety. Jak wskazują badania, spożycie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, a także ziół i przypraw związane jest z niższym ryzykiem wielu chorób cywilizacyjnych, a ich wykorzystanie zaleca się również w prewencji wtórnej i leczeniu tych schorzeń.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Trendy Lunch

Urszula Somow

Niskoprzetworzone produkty spożywcze pochodzenia roślinnego powinny stanowić podstawę naszej diety. Jak wskazują badania, spożycie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, a także ziół i przypraw związane jest z niższym ryzykiem wielu chorób cywilizacyjnych, a ich wykorzystanie zaleca się również w prewencji wtórnej i leczeniu tych schorzeń.

Czytam więcej
Article image

MENU

Menu bezglutenowe - wersja 2

Weronika Strugała

Dieta bezglutenowa prowadzona w sposób nieodpowiedzialny może być przyczyną niedoborów składników mineralnych i witamin. Ważne jest by była ona urozmaicona i bogada w różnego rodzaju zboża i mąki bezglutenowe. Coraz bardziej dostępne są produkty wytwarzane z mąk nietypowych jak makarony gryczane, ale również z grochu, fasoli czy soczewicy. Warto wprowadzać takie produkty by pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki. Poniższy jadłospis jest przykładem jak urozmaicić posiłki by nie bazowały one na wysokoprzetworzonych produktach bezglutenowych.

czytaj dalej

MENU

Menu bezglutenowe - wersja 2

Weronika Strugała

Article image

Dieta bezglutenowa prowadzona w sposób nieodpowiedzialny może być przyczyną niedoborów składników mineralnych i witamin. Ważne jest by była ona urozmaicona i bogada w różnego rodzaju zboża i mąki bezglutenowe. Coraz bardziej dostępne są produkty wytwarzane z mąk nietypowych jak makarony gryczane, ale również z grochu, fasoli czy soczewicy. Warto wprowadzać takie produkty by pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki. Poniższy jadłospis jest przykładem jak urozmaicić posiłki by nie bazowały one na wysokoprzetworzonych produktach bezglutenowych.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania