
Dietoterapia pacjenta z marskością wątroby
Wątroba pełni istotną rolę w zakresie przemiany lipidów, węglowodanów i białek. Przewlekła choroba tego narządu oraz towarzyszące jej powikłania prowadzą najczęściej do niedożywienia białkowo-kalorycznego.
Wątroba pełni istotną rolę w zakresie przemiany lipidów, węglowodanów i białek. Przewlekła choroba tego narządu oraz towarzyszące jej powikłania prowadzą najczęściej do niedożywienia białkowo-kalorycznego.
Wątroba pełni istotną rolę w zakresie przemiany lipidów, węglowodanów i białek. Przewlekła choroba tego narządu oraz towarzyszące jej powikłania prowadzą najczęściej do niedożywienia białkowo-kalorycznego.
Otyłość − to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
Otyłość − to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.