menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Maja Krzyżanowska

Dietetyk. Pasjonatka tematyki zaburzeń odżywiania oraz aktywna uczestniczaka wielu konferencji w zakresie psychodietetyki. Studentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz kierunku psychologia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza.

Article image

DIETA W CUKRZYCY

Dieta wegańska u osób z cukrzycą

Cukrzyca (DM, ang. Diabetes Mellitus) jest terminem ogólnym dla zakłóceń metabolizmu związanych z występowaniem hiperglikemii, a więc podwyższonego stężenia glukozy we krwi. Choroba ta wiąże się ze spadkiem poziomu jakości życia oraz wzrostem ryzyka zachorowania na inne schorzenia. Cukrzycę dzieli się na kilka typów, przy czym głównie wyróżnia się typ 1 oraz typ 2. W DM1 dochodzi do uszkodzenia komórek beta trzustki, na skutek czego u pacjenta nie jest wydzielana insulina. W DM2 hormon ten jest wydzielany, jednak komórki organizmu tracą wrażliwość na jego działanie1, 2.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie żywieniowe w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

Choroby stawów dotykają coraz większej ilości osób i nie dotyczą już tylko osób starszych. Związane są z obciążeniem, nieprawidłowym funkcjonowaniem lub zwyrodnieniem i przysparzają bólu oraz problemów z poruszaniem się i wykonywaniem codziennych czynności. Rola prawidłowej diety jest nieoceniona. Jednym ze sposobów żywienia, który wpływa na polepszenie jakości życia pacjentów z RZS, jest dieta wegańska.

czytaj dalej