Współczesna Dietetyka | 19/2018

Nadmierna masa ciała i otyłość stały się problemem globalnym we współczesnej opiece zdrowotnej. Stanowią zagrożenie dla zdrowia populacji, począwszy od negatywnego wpływu na przebieg procesów prokreacyjnych u kobiet i mężczyzn, przez przebieg ciąży i porodu, stan urodzeniowy noworodka oraz dalsze konsekwencje zdrowotne w każdej z omawianych grup.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Nadmierna masa ciała i otyłość stały się problemem globalnym we współczesnej opiece zdrowotnej. Stanowią zagrożenie dla zdrowia populacji, począwszy od negatywnego wpływu na przebieg procesów prokreacyjnych u kobiet i mężczyzn, przez przebieg ciąży i porodu, stan urodzeniowy noworodka oraz dalsze konsekwencje zdrowotne w każdej z omawianych grup.
Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
tekst otwartyDo roku 2000 mleko ludzkie było uznawane za produkt sterylny, niezawierający w sobie bakterii. Długo nawet nie przypuszczano, że może zawierać mikroorganizmy. Obecnie wiadomo, że mleko to nie jest jałowe, a bakterie w nim występujące mają ogromny potencjał prozdrowotny kształtujący odporność dziecka.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Do roku 2000 mleko ludzkie było uznawane za produkt sterylny, niezawierający w sobie bakterii. Długo nawet nie przypuszczano, że może zawierać mikroorganizmy. Obecnie wiadomo, że mleko to nie jest jałowe, a bakterie w nim występujące mają ogromny potencjał prozdrowotny kształtujący odporność dziecka.
Morfologia krwi obwodowej jest podstawowym badaniem laboratoryjnym, które polega na ilościowej i jakościowej ocenie wyglądu komórek krwi. Badanie to przysługuje co najmniej raz w roku każdej osobie, która posiada ubezpieczenie zdrowotne. Jest ono niedrogie, ale jednocześnie pozwala na ogólną ocenę stanu zdrowia pacjenta i wykrycie na wczesnym etapie różnych patologii. Morfologia bada trzy układy: czerwonokrwinkowy, białokrwinkowy i płytkowy. W pierwszej części artykułu zostaną przedstawione patologie układu czerwonokrwinkowego, które są najczęściej spotykane w gabinecie dietetyka.
DIAGNOSTYKA
Morfologia krwi obwodowej jest podstawowym badaniem laboratoryjnym, które polega na ilościowej i jakościowej ocenie wyglądu komórek krwi. Badanie to przysługuje co najmniej raz w roku każdej osobie, która posiada ubezpieczenie zdrowotne. Jest ono niedrogie, ale jednocześnie pozwala na ogólną ocenę stanu zdrowia pacjenta i wykrycie na wczesnym etapie różnych patologii. Morfologia bada trzy układy: czerwonokrwinkowy, białokrwinkowy i płytkowy. W pierwszej części artykułu zostaną przedstawione patologie układu czerwonokrwinkowego, które są najczęściej spotykane w gabinecie dietetyka.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
tekst otwartyMedycyna Stylu Życia wydawnictwa PZWL jest niezwykłą pozycją wśród książek medycznych. XXI wiek jest okresem wielu niesprawdzonych informacji na temat zdrowia, które są dostępne od ręki dzięki wszechobecnie dostępnemu internetowi. Zdarza się, że specjaliści z różnych dziedzin medycznych sami im ulegają, kształtując błędne przekonania w niektórych kwestiach. „Medycyna stylu życia” to publikacja, która zdaje się rozwiać wątpliwości co do podstaw wiedzy w różnych kategoriach natury medycznej.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
Medycyna Stylu Życia wydawnictwa PZWL jest niezwykłą pozycją wśród książek medycznych. XXI wiek jest okresem wielu niesprawdzonych informacji na temat zdrowia, które są dostępne od ręki dzięki wszechobecnie dostępnemu internetowi. Zdarza się, że specjaliści z różnych dziedzin medycznych sami im ulegają, kształtując błędne przekonania w niektórych kwestiach. „Medycyna stylu życia” to publikacja, która zdaje się rozwiać wątpliwości co do podstaw wiedzy w różnych kategoriach natury medycznej.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
tekst otwarty„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
tekst otwarty„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
tekst otwartyTo już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
tekst otwarty„Jelito drażliwe – leczenie dietą” jest dobrym kompendium wiedzy zarówno dla specjalistów chcących być na bieżąco z nowinkami w branży, jak i poradnikiem dla pacjentów zmagających się z ZJN.
PUBLIKACJE BRANŻOWE
„Jelito drażliwe – leczenie dietą” jest dobrym kompendium wiedzy zarówno dla specjalistów chcących być na bieżąco z nowinkami w branży, jak i poradnikiem dla pacjentów zmagających się z ZJN.
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyCentrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej zaprasza na kolejną Śląską Konferencję Dietetyki Klinicznej, która odbędzie się 24 listopada 2018 roku w Katowicach.
AKTUALNOŚCI
Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej zaprasza na kolejną Śląską Konferencję Dietetyki Klinicznej, która odbędzie się 24 listopada 2018 roku w Katowicach.
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyMleko matki jest idealnym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka, a jego skład jest przystosowany do aktualnych potrzeb malucha. Jak bardzo spersonalizowany jest skład mleka?
AKTUALNOŚCI
Mleko matki jest idealnym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka, a jego skład jest przystosowany do aktualnych potrzeb malucha. Jak bardzo spersonalizowany jest skład mleka?
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyBóle głowy często są objawem bagatelizowanym przez pacjentów. Gdy są one uporczywe, mogą znacznie utrudniać codzienne życie.
AKTUALNOŚCI
Bóle głowy często są objawem bagatelizowanym przez pacjentów. Gdy są one uporczywe, mogą znacznie utrudniać codzienne życie.
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyPCOS, czyli zespół policystycznych jajników (ang. polycystic ovarian syndrome) jest coraz częściej diagnozowany wśród kobiet. Obecnie należy do najczęstszej przyczyny niepłodności oraz hirsutyzmu u kobiet.
AKTUALNOŚCI
PCOS, czyli zespół policystycznych jajników (ang. polycystic ovarian syndrome) jest coraz częściej diagnozowany wśród kobiet. Obecnie należy do najczęstszej przyczyny niepłodności oraz hirsutyzmu u kobiet.
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyCzy statystyki otyłości są prawidłowo przeprowadzane?
AKTUALNOŚCI
Czy statystyki otyłości są prawidłowo przeprowadzane?
AKTUALNOŚCI
tekst otwarty14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.
AKTUALNOŚCI
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.
Zaburzenia odżywiania (ZO) mogą mieć druzgocący wpływ na zdrowie i wydajność sportowców. Mimo że kobiety stanowią znaczną większość wśród osób, które szukają profesjonalnej pomocy w związku z zaburzonymi wzorcami odżywiania, zjawisko to dotyczy także mężczyzn sportowców1. Uważa się, że obraz ZO u osób profesjonalnie uprawiających sport może się różnić od tego, jaki występuje u osób niebędących sportowcami2.
PSYCHODIETETYKA
Zaburzenia odżywiania (ZO) mogą mieć druzgocący wpływ na zdrowie i wydajność sportowców. Mimo że kobiety stanowią znaczną większość wśród osób, które szukają profesjonalnej pomocy w związku z zaburzonymi wzorcami odżywiania, zjawisko to dotyczy także mężczyzn sportowców1. Uważa się, że obraz ZO u osób profesjonalnie uprawiających sport może się różnić od tego, jaki występuje u osób niebędących sportowcami2.
Podczas wyścigów trwających powyżej kilkunastu godzin drastycznie wzrasta ryzyko wystąpienia ośrodkowego i obwodowego zmęczenia, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, hipo- lub hipertermii, wyczerpania zasobów glikogenu czy też problemów żołądkowo-jelitowych. W ostatnich latach naukowcy znacznie częściej badają procesy zachodzące podczas długotrwałej aktywności fizycznej, co podyktowane jest m.in. rosnącą popularnością tego typu zawodów sportowych.
DIETETYKA SPORTOWA
Podczas wyścigów trwających powyżej kilkunastu godzin drastycznie wzrasta ryzyko wystąpienia ośrodkowego i obwodowego zmęczenia, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, hipo- lub hipertermii, wyczerpania zasobów glikogenu czy też problemów żołądkowo-jelitowych. W ostatnich latach naukowcy znacznie częściej badają procesy zachodzące podczas długotrwałej aktywności fizycznej, co podyktowane jest m.in. rosnącą popularnością tego typu zawodów sportowych.
Aktywność fizyczna człowieka jest ważnym elementem zachowania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej oraz prawidłowy sposób żywienia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Z drugiej strony – zbyt intensywna aktywność fizyczna może być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenia dotykające sportowców dość często są związane z ujemnym bilansem energetycznym.
DIETETYKA SPORTOWA
Aktywność fizyczna człowieka jest ważnym elementem zachowania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej oraz prawidłowy sposób żywienia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Z drugiej strony – zbyt intensywna aktywność fizyczna może być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenia dotykające sportowców dość często są związane z ujemnym bilansem energetycznym.
Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę wpłynąć na ograniczenie spożycia energii przez ludzi. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę wpłynąć na ograniczenie spożycia energii przez ludzi. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).
Rosnąca epidemia otyłości na świecie jest w głównej mierze konsekwencją zmian w stylu życia, tj. zwiększonego spożycia przetworzonej żywności o dużej gęstości kalorycznej oraz niskiej aktywności fizycznej. Jednak etiopatogeneza otyłości jest wieloczynnikowa i wskazuje zarówno na wpływ czynników środowiskowych, jak i genetycznych. Dlatego interakcja pomiędzy żywnością a polimorfizmami genetycznymi może być kluczowa w kształtowaniu ryzyka otyłości i rozwoju chorób z nią związanych.
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Rosnąca epidemia otyłości na świecie jest w głównej mierze konsekwencją zmian w stylu życia, tj. zwiększonego spożycia przetworzonej żywności o dużej gęstości kalorycznej oraz niskiej aktywności fizycznej. Jednak etiopatogeneza otyłości jest wieloczynnikowa i wskazuje zarówno na wpływ czynników środowiskowych, jak i genetycznych. Dlatego interakcja pomiędzy żywnością a polimorfizmami genetycznymi może być kluczowa w kształtowaniu ryzyka otyłości i rozwoju chorób z nią związanych.
Wyniki badań epidemiologicznych zwróciły uwagę na potencjalny związek pomiędzy narażeniem na konkretne czynniki w trakcie rozwoju płodowego a występowaniem powikłań w życiu dorosłym.
NUTRIGENETYKA
Wyniki badań epidemiologicznych zwróciły uwagę na potencjalny związek pomiędzy narażeniem na konkretne czynniki w trakcie rozwoju płodowego a występowaniem powikłań w życiu dorosłym.
Około 11% dorosłych na świecie cierpi na migrenę. Jej patofizjologia nie jest do końca poznana, ale wśród czynników wywołujących napady migreny wskazuje się często czynniki żywieniowe. Czy odpowiednia dieta może złagodzić lub wyeliminować objawy uporczywego bólu głowy?
Z GABINETU DIETETYKA
Około 11% dorosłych na świecie cierpi na migrenę. Jej patofizjologia nie jest do końca poznana, ale wśród czynników wywołujących napady migreny wskazuje się często czynniki żywieniowe. Czy odpowiednia dieta może złagodzić lub wyeliminować objawy uporczywego bólu głowy?
Tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa. Spożywane są zarówno grzyby rosnące dziko w lasach, jak i hodowlane. Cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe, jednak ich wartość odżywcza jest mniej znana.
Z GABINETU DIETETYKA
Tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa. Spożywane są zarówno grzyby rosnące dziko w lasach, jak i hodowlane. Cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe, jednak ich wartość odżywcza jest mniej znana.
Z GABINETU DIETETYKA
tekst otwartyInfekcje intymne potrafią uprzykrzyć życie. Ból, pieczenie, swędzenie oraz upławy są najczęstszymi objawami infekcji dróg rodnych. Większość zakażeń, zarówno o etiologii grzybiczej, jak i bakteryjnej, można efektywnie i skutecznie leczyć. Jednak w wielu przypadkach zajmuje to dużo czasu, a co więcej – infekcje intymne często nawracają. Zdarza się także, że z uwagi na brak wyraźnych objawów są nieleczone, co może znacząco wpływać na zdrowie, w tym także płodność kobiety.
Z GABINETU DIETETYKA
Infekcje intymne potrafią uprzykrzyć życie. Ból, pieczenie, swędzenie oraz upławy są najczęstszymi objawami infekcji dróg rodnych. Większość zakażeń, zarówno o etiologii grzybiczej, jak i bakteryjnej, można efektywnie i skutecznie leczyć. Jednak w wielu przypadkach zajmuje to dużo czasu, a co więcej – infekcje intymne często nawracają. Zdarza się także, że z uwagi na brak wyraźnych objawów są nieleczone, co może znacząco wpływać na zdrowie, w tym także płodność kobiety.
Z GABINETU DIETETYKA
tekst otwartyW tym numerze czasopisma "Współczesna Dietetyka" prezentujemy kolejny artykuł z cyklu monografie. Tym razem zaprezentujemy preparat Sanprobi® Stress oraz właściwości szczepów bakteryjnych w nim zawartych.
Z GABINETU DIETETYKA
W tym numerze czasopisma "Współczesna Dietetyka" prezentujemy kolejny artykuł z cyklu monografie. Tym razem zaprezentujemy preparat Sanprobi® Stress oraz właściwości szczepów bakteryjnych w nim zawartych.
Zespół stopy cukrzycowej (ZSC) jest poważnym powikłaniem cukrzycy, które może prowadzić do amputacji kończyny. Może to dotyczyć każdego diabetyka, ale ryzyko zwiększa się wraz z czasem trwania choroby, zwłaszcza źle kontrolowanej lub zbyt późno rozpoznanej.
DIETA W CUKRZYCY
Zespół stopy cukrzycowej (ZSC) jest poważnym powikłaniem cukrzycy, które może prowadzić do amputacji kończyny. Może to dotyczyć każdego diabetyka, ale ryzyko zwiększa się wraz z czasem trwania choroby, zwłaszcza źle kontrolowanej lub zbyt późno rozpoznanej.
MENU
tekst otwartyPrzykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży został przygotowany z uwzględnieniem trymestru.
Wartość energetyczną ustalono na podstawie wzoru z Norm Żywienia IŻŻ 2017 dla kobiet w wieku 19-30 lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i średniej aktywności fizycznej (PAL 1,6).
MENU
Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży został przygotowany z uwzględnieniem trymestru.
Wartość energetyczną ustalono na podstawie wzoru z Norm Żywienia IŻŻ 2017 dla kobiet w wieku 19-30 lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i średniej aktywności fizycznej (PAL 1,6).