
W tym numerze czasopisma "Współczesna Dietetyka" prezentujemy kolejny artykuł z cyklu monografie. Tym razem zaprezentujemy preparat Sanprobi® Stress oraz właściwości szczepów bakteryjnych w nim zawartych.
Tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa. Spożywane są zarówno grzyby rosnące dziko w lasach, jak i hodowlane. Cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe, jednak ich wartość odżywcza jest mniej znana.
Właściwości prozdrowotne grzybów obejmują działanie immunostymulujące, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Zawarte w grzybach substancje mogą też obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz regulować glikemię1.
W świecie starożytnym grzyby uznawane były za przedmiot kultu. Wśród plemion Majów, Azteków i Zapoteków oddawano cześć posągom grzybów, a w Indiach czczone były jako symbol płodności. Rzymianie doceniali szczególnie trufle, którym przypisywali działanie afrodyzjakalne. Właściwości smakowe i zdrowotne grzybów cenione były w medycynie ludowej Chin, Japonii i Malezji. Także Hipokrates opisał ich prozdrowotne działanie. Obecnie grzyby zostały uznane za żywność funkcjonalną, czyli taką, która wykazuje udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie. Na rynku dostępne są także suplementy diety zwierające ekstrakty grzybowe, mające wzmacniać układ odpornościowy oraz zapobiegać nowotworom1–4.
Najbardziej popularnymi gatunkami grzybów w Polsce są: borowik szlachetny, boczniak ostrygowaty, pieczarka dwuzarodnikowa, podgrzybek brunatny, koźlarz czerwony, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny i mleczaj rydz. Obecnie na świecie uprawia się ok. 35 gatunków grzybów, z tego 20 na skalę przemysłową. Największym producentem grzybów są Chiny. W Polsce największe znaczenie handlowe mają pieprznik jadalny (kurka), borowik szlachetny oraz podgrzybek. W sklepach najczęściej spotykamy grzyby suszone lub marynowane. Owocniki wykorzystuje się do produkcji pierogów, krokietów, pasztetów, serów i wędlin. Do produktów spożywczych dodawane są także w postaci ekstraktów i mączek, nadających tym produktom pożądany smak i zapach. Mimo iż grzyby spożywane są od tysięcy lat, często dochodzi do zatruć – niektóre gatunki zawierają naturalne toksyny szkodliwe dla człowieka. W Polsce sprawcami zatruć, również śmiertelnych, jest 35 gatunków grzybów1-3, 5.
Tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa. Spożywane są zarówno grzyby rosnące dziko w lasach, jak i hodowlane. Cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe, jednak ich wartość odżywcza jest mniej znana.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
W tym numerze czasopisma "Współczesna Dietetyka" prezentujemy kolejny artykuł z cyklu monografie. Tym razem zaprezentujemy preparat Sanprobi® Stress oraz właściwości szczepów bakteryjnych w nim zawartych.
Około 11% dorosłych na świecie cierpi na migrenę. Jej patofizjologia nie jest do końca poznana, ale wśród czynników wywołujących napady migreny wskazuje się często czynniki żywieniowe. Czy odpowiednia dieta może złagodzić lub wyeliminować objawy uporczywego bólu głowy?
Infekcje intymne potrafią uprzykrzyć życie. Ból, pieczenie, swędzenie oraz upławy są najczęstszymi objawami infekcji dróg rodnych. Większość zakażeń, zarówno o etiologii grzybiczej, jak i bakteryjnej, można efektywnie i skutecznie leczyć. Jednak w wielu przypadkach zajmuje to dużo czasu, a co więcej – infekcje intymne często nawracają. Zdarza się także, że z uwagi na brak wyraźnych objawów są nieleczone, co może znacząco wpływać na zdrowie, w tym także płodność kobiety.