menu close arrow_back_ios person_add home

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Article image

Soki w diecie – twarde dane, soczyste fakty, owocne wnioski

Dr hab. Dariusz Włodarek

22-12-2020

NR 32/2020

Badania potwierdzają: już  1 szklanka soku dziennie (200 ml) znacząco poprawia jakość naszej diety. Soki mają też takie właściwości jak: wspieranie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, pomaganie w regeneracji po wysiłku, pozytywne wpływanie na wyniki osiągane przez sportowców. Dowiedz się, co jeszcze odkryli naukowcy badający wpływ soków na zdrowie.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Soki w diecie – twarde dane, soczyste fakty, owocne wnioski

Dr hab. Dariusz Włodarek

Article image

Badania potwierdzają: już  1 szklanka soku dziennie (200 ml) znacząco poprawia jakość naszej diety. Soki mają też takie właściwości jak: wspieranie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, pomaganie w regeneracji po wysiłku, pozytywne wpływanie na wyniki osiągane przez sportowców. Dowiedz się, co jeszcze odkryli naukowcy badający wpływ soków na zdrowie.

Czytam więcej
Article image

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Weronika Strugała

01-01-2019

NR 21/2019

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Weronika Strugała

Article image

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

Czytam więcej
Article image

Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska

Weronika Strugała

24-10-2018

NR 19/2018

To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska

Weronika Strugała

Article image

To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.

Czytam więcej

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej? red. dr n. med. Mirosława Gałęckia

Redakcja

25-09-2018

NR 19/2018

„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
 

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej? red. dr n. med. Mirosława Gałęckia

Redakcja

„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
 

Czytam więcej

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy. Joanna Dronka-Skrzypczak

Redakcja

25-09-2018

NR 19/2018

 „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy. Joanna Dronka-Skrzypczak

Redakcja

 „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.

Czytam więcej

Medycyna stylu życia, red. Daniel Śliż, Artur Mamcarz

Weronika Strugała

02-09-2018

NR 19/2018

Medycyna Stylu Życia wydawnictwa PZWL jest niezwykłą pozycją wśród książek medycznych. XXI wiek jest okresem wielu niesprawdzonych informacji na temat zdrowia, które są dostępne od ręki dzięki wszechobecnie dostępnemu internetowi. Zdarza się, że specjaliści z różnych dziedzin medycznych sami im ulegają, kształtując błędne przekonania w niektórych kwestiach. „Medycyna stylu życia” to publikacja, która zdaje się rozwiać wątpliwości co do podstaw wiedzy w różnych kategoriach natury medycznej.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Medycyna stylu życia, red. Daniel Śliż, Artur Mamcarz

Weronika Strugała

Medycyna Stylu Życia wydawnictwa PZWL jest niezwykłą pozycją wśród książek medycznych. XXI wiek jest okresem wielu niesprawdzonych informacji na temat zdrowia, które są dostępne od ręki dzięki wszechobecnie dostępnemu internetowi. Zdarza się, że specjaliści z różnych dziedzin medycznych sami im ulegają, kształtując błędne przekonania w niektórych kwestiach. „Medycyna stylu życia” to publikacja, która zdaje się rozwiać wątpliwości co do podstaw wiedzy w różnych kategoriach natury medycznej.

Czytam więcej

Spektrum, dr Dean Ornish

Aleksandra Wedziuk

01-09-2018

NR 19/2018

„Spektrum” to książka opisująca autorski program doktora Ornisha, który od ponad 30 lat prowadzi badania kliniczne. Jest on także autorem sześciu bestsellerowych książek                            o zdrowym żywieniu i felietonistą „Newsweeka”. Spektrum to program, który został opracowany na podstawie 30 lat badań naukowych.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Spektrum, dr Dean Ornish

Aleksandra Wedziuk

„Spektrum” to książka opisująca autorski program doktora Ornisha, który od ponad 30 lat prowadzi badania kliniczne. Jest on także autorem sześciu bestsellerowych książek                            o zdrowym żywieniu i felietonistą „Newsweeka”. Spektrum to program, który został opracowany na podstawie 30 lat badań naukowych.

Czytam więcej