menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Weronika Strugała

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Swoje doświadczenie zdobywała w róznych poradniach i szpitalach. Jej głównym obszarem zainteresowania jest wpływ żywienia na płodność oraz tzw. programowanie żywieniowe.

Article image

Baton w diecie – suplement czy cheat meal?

Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.

czytaj dalej

Baton w diecie – suplement czy cheat meal?

Weronika Strugała

Article image

Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.

Czytam więcej
Article image

Rola chleba w żywieniu człowieka

Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.

czytaj dalej

Rola chleba w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Article image

Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.

Czytam więcej
Article image

Epidemia otyłości i bezruchu – NEAT i SPA

Otyłość można już śmiało nazwać epidemią, która dotyczy nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale jest coraz większym problemem w krajach Unii Europejskiej. Według badania EHIS w Polsce w 2014 roku 46% kobiet i 62% mężczyzn borykało się z nadmierną masą ciała16. Najbardziej martwi jednak przyspieszający wzrost nadmiernej masy ciała wśród nastolatków – wartość ta wzrosła z 16,8% w roku szkolnym 2012/2013 do 22% w roku 2015/201617. Głównym tego powodem są nieprawidłowości w diecie i nadmierna podaż energii z pożywieniem w stosunku do wydatków energetycznych. Warto jednak sprawdzić drugą stronę medalu – jak zmieniło się całkowite zapotrzebowanie energetyczne w odpowiedzi na postęp cywilizacyjny i technologiczny oraz jak sobie z tym (nie)radzi ludzki organizm.

czytaj dalej

Epidemia otyłości i bezruchu – NEAT i SPA

Weronika Strugała

Article image

Otyłość można już śmiało nazwać epidemią, która dotyczy nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale jest coraz większym problemem w krajach Unii Europejskiej. Według badania EHIS w Polsce w 2014 roku 46% kobiet i 62% mężczyzn borykało się z nadmierną masą ciała16. Najbardziej martwi jednak przyspieszający wzrost nadmiernej masy ciała wśród nastolatków – wartość ta wzrosła z 16,8% w roku szkolnym 2012/2013 do 22% w roku 2015/201617. Głównym tego powodem są nieprawidłowości w diecie i nadmierna podaż energii z pożywieniem w stosunku do wydatków energetycznych. Warto jednak sprawdzić drugą stronę medalu – jak zmieniło się całkowite zapotrzebowanie energetyczne w odpowiedzi na postęp cywilizacyjny i technologiczny oraz jak sobie z tym (nie)radzi ludzki organizm.

Czytam więcej
Article image

PUBLIKACJE BRANŻOWE

tekst otwarty

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

czytaj dalej
tekst otwarty

Edukacja żywieniowa, Isobel R. Contento

Weronika Strugała

Article image

Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej. 

Czytam więcej
Article image

Co wiemy o mikrobiomie ludzkiego mleka?

Do roku 2000 mleko ludzkie było uznawane za produkt sterylny, niezawierający w sobie bakterii. Długo nawet nie przypuszczano, że może zawierać mikroorganizmy. Obecnie wiadomo, że mleko to nie jest jałowe, a bakterie w nim występujące mają ogromny potencjał prozdrowotny kształtujący odporność dziecka.

czytaj dalej
tekst otwarty

Co wiemy o mikrobiomie ludzkiego mleka?

Weronika Strugała

Article image

Do roku 2000 mleko ludzkie było uznawane za produkt sterylny, niezawierający w sobie bakterii. Długo nawet nie przypuszczano, że może zawierać mikroorganizmy. Obecnie wiadomo, że mleko to nie jest jałowe, a bakterie w nim występujące mają ogromny potencjał prozdrowotny kształtujący odporność dziecka.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

tekst otwarty

Światowy Dień Cukrzycy

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.

czytaj dalej
tekst otwarty

Światowy Dień Cukrzycy

Weronika Strugała

Article image

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.

Czytam więcej