
Temat bisfenolu A w kontekście bezpieczeństwa jego stosowania, szczególnie w przypadku opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością wzbudza kontrowersje.
Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.
Przyglądając się składom przekąsek, jakie można znaleźć na sklepowych półkach, można się przekonać, że nie zawsze produkt powstały na linii produkcyjnej jest gorszym wariantem przekąski zrobionej własnoręcznie. Przede wszystkim w bogatym asortymencie dostępne są batony proteinowe, energetyczne, zbożowe oraz z różnymi substancjami bioaktywnymi oraz surowcami znanymi jako superfoods.
Z pewnością należy wziąć pod uwagę rodzaj tego typu żywności na sklepowych półkach. Podobnie jak w przypadku gotowych płatków śniadaniowych, nie warto się sugerować obietnicami z reklam, kolorowym opakowaniem i hasłami, które mają wywołać u klienta wrażenie, że produkt jest bardziej wartościowy, niż świadczy o tym skład produktu. Batonik zbożowy może być wysycony cukrem nie mniej niż standardowe słodycze, a hasło „proteiny” świadczy często jedynie o tym, że baton zawiera więcej białka niż standardowy produkt tej samej marki. Niejednokrotnie produkty te reklamowane są hasłami, które nie mają pokrycia w rzeczywistości i nie są regulowane prawnie. Warto o tym pamiętać, edukując pacjenta gubiącego się w tak szerokim asortymencie gotowej do spożycia żywności. Nie u każdego pacjenta korzystne jest wprowadzenie tego typu produktów do diety, szczególnie gdy wartość energetyczna całodziennej racji pokarmowej jest ograniczona. Często takie przekąski mają dużą gęstość energetyczną, dlatego znajdują zastosowanie w diecie sportowców i osób prowadzących wymagający tryb życia oraz wykonujących prace wymagające dużego wysiłku fizycznego w sytuacjach ograniczonego czasu na posiłek, możliwości transportu czy przechowywania. Będą więc również dobrą opcją na suchy prowiant chociażby dla amatorów górskich wycieczek.
Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Temat bisfenolu A w kontekście bezpieczeństwa jego stosowania, szczególnie w przypadku opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością wzbudza kontrowersje.
Kiedy do dietetyka przychodzi otyłe dziecko, przychodzi tak naprawdę cała jego rodzina. Z tego spostrzeżenia wynika bardzo ważna konkluzja – pracując z problemem otyłości specjalista, nie może koncentrować się na przyprowadzonym przez rodziców dziecku, ale od samego początku komunikować, że to rodzice są głównymi partnerami do rozmowy i działań terapeutycznych.
Kapsaicyna – to związek organiczny pochodzący z roślin z rodzaju pieprzowiec (Capsicum sp.). Potocznie wiąże się go z papryką, którą zalicza się do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Związkiem czynnym papryki jest alkaloid – kapsaicyna, który odpowiada za pikantny smak warzywa oraz lecznicze właściwości.