„Jelito drażliwe – leczenie dietą” jest dobrym kompendium wiedzy zarówno dla specjalistów chcących być na bieżąco z nowinkami w branży, jak i poradnikiem dla pacjentów zmagających się z ZJN.
Insulinooporność w polskiej kuchni – Magdalena Markowska, Dominika Musiałowska
To już III część z cyklu książek poświęconych insulinooporności. Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie edukuje całą Polskę jak walczyć z insulinoopornością. Ta przypadłość może dotknąć każdego z nas i chociaż głównie łączona jest z otyłością jako jej sprawca, dotyka także wiele osób jako jeden ze skutków choroby. Tym razem autorki postanowiły obalić mit o tym, że dieta w insulinooporności musi być niesmaczna. W książce znalazły się potrawy podzielone na kategorie i posiłki, bazujące na ogólnodostępnych produktach: od dań bardzo prostych po wykwintne propozycje na specjalne okazje.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową dr n.med. Mirosławy Gałęckiej to książka dla każdej osoby zmagającej się z chorobą autoimmunizacyjną taką jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, chorobą Addisona, chorobą Addisona Biermera, cukrzycą typu 1, miastenią czy stwardnieniem rozsianym. Napisana językiem popularnonaukowy stanowi przewodnik postępowania zarówno dla chorych, jak i dla ich bliskich. Pomaga zrozumieć, że leczenie chorób autoimmunologicznych wymaga holistycznego podejścia całych rodzin.
„Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” to uzupełnienie wcześniejszej publikacji pt. „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej?”. Autorem zbioru przepisów jest Joanna Dronka-Skrzypczak. Nie jest to zwykła książka kucharska, raczej przewodnik po produktach spożywczych oraz poradnik dla wszystkich osób stosujących dietę w chorobach autoimmunologicznych.