menu close arrow_back_ios person_add home

Soki w diecie – twarde dane, soczyste fakty, owocne wnioski

Badania potwierdzają: już  1 szklanka soku dziennie (200 ml) znacząco poprawia jakość naszej diety. Soki mają też takie właściwości jak: wspieranie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, pomaganie w regeneracji po wysiłku, pozytywne wpływanie na wyniki osiągane przez sportowców. Dowiedz się, co jeszcze odkryli naukowcy badający wpływ soków na zdrowie.

Dr Dariusz Włodarek – zajmujący się na co dzień leczeniem żywieniowym, podczas webinarium przedstawił aktualne zalecenia żywieniowe. Oto najważniejsze z nich:

  1. Warto pić sok jako jedną z porcji

Szklanka soku o pojemności ok. 200 ml może stanowić jedną z 5 zalecanych codziennych porcji warzyw i owoców. Tymczasem według statystyk w Polsce pijemy średnio tylko 40 ml soku dziennie, a świeżych warzyw i owoców też jemy wciąż zbyt mało – z zalecanych minimum 400 g Polacy spożywają zaledwie ok. 280 g/dziennie .[1]Włączenie soku do codziennego menu może więc przyczynić się do wzrostu spożycia dziennej porcji owoców i warzyw, a finalnie do poprawienia jakości diety, z korzyścią dla zdrowia publicznego.

  1. Sok poprawia jakość diety

Osoby pijące soki łatwiej osiągają dobową podaż owoców i warzyw, przez co ich dieta zyskuje na jakości. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych.[1][2][3][4] Soki poprawiają jakość diety[4] i według The 2015 to 2020 Dietary Guidelines for Americans, jako gęsty składnik odżywczy powinny być obecne w naszym jadłospisie obok wody i niskotłuszczowego lub beztłuszczowego mleka.

  1. Sok pomaga kształtować pozytywne nawyki żywieniowe

W badaniach[5] z 2010 r. wykazano, że dieta nastolatków sięgających po soki 100% jest lepiej zbilansowana, zawiera mniej tłuszczu i cukru, a więcej owoców. Picie soków pomaga im utrzymać dzienne spożycie owoców i warzyw na 

zalecanym poziomie. Włączając sok do diety nastolatków, pomagamy im kształtować pozytywne nawyki żywieniowe, w ramach których dostarczają wielu mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyeliminowanie soków owocowych z diety z obawy na zawartość naturalnych cukrów może prowadzić do poszukiwania mniej zdrowych zamienników oraz pogorszenia jakości codziennej diety.

  1. Soki to wartościowy element diety dzieci

Soki w diecie dzieci pomagają pokryć większe w młodym wieku zapotrzebowanie na witaminę C, kwas foliowy czy potas. Wstępne dane wskazują także, że polifenole obecne w sokach mogą zmniejszać wchłanianie obecnych w nich cukrów. Pamiętajmy jednak, że soki można podawać dzieciom dopiero po ukończeniu 1. roku życia.

  1. Soki wzbogacają dietę seniorów

Soki pomagają obniżyć ryzyko niedożywienia u osób starszych, mających problemy z łaknieniem i gryzieniem. Polepszą jakość diety seniorów zarówno ze względu na zawartość składników odżywczych, jak też przez swoją wartość kaloryczną czy walory smakowe, urozmaicające jadłospis.

  1. Soki regenerują po wysiłku

W diecie sportowców spożycie owoców i warzyw powinno być większe, niż w standardowym menu. Na 2-3 godziny przed wysiłkiem fizycznym warto zadbać o posiłek węglowodanowy, zawierający owoce i soki. Soki pomogą też w regeneracji po wysiłku: rozcieńczone z wodą pół na pół będą naturalnym napojem izotonicznym, a w proporcji 1 l soku na 1,5 l wody – skutecznym nawodnieniem przy wysiłku dłuższym niż 90 min.

  1. Picie soków zapobiega chorobom cywilizacyjnym

Składniki odżywcze zawarte w sokach wspierają profilaktykę np. demencji czy chorób nowotworowych. Działanie przeciwnowotworowe owoców i warzyw naukowcy wiążą z zawartością substancji przeciwzapalnych oraz tych wpływających na metabolizm enzymów.[6] Z kolei obecne w sokach związki polifenolowe wspierają układ krążenia i regulują ciśnienie.[7]

Wymienione powyżej soczyste fakty to tylko część informacji, które podczas webinarium przedstawił dr hab. Dariusz Włodarek. Więcej o roli soków w codziennej diecie oraz aktualnych badaniach na ten temat dowiesz się z nagrania z webinarium, które publikujemy tutaj.  Zapraszamy do obejrzenia!

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

 

 

PRZYPISY

1 Dane IERiGŻ oraz GUS za 2017 rok łącznie z wybranymi przetworami bez soków

[1] Rampersaud and Valim. 100% citrus juice: Nutritional contribution, dietary benefits, and association with anthropometric measures. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):129-140

[2] Crowe-White et al. Impact of 100% Fruit Juice Consumption on Diet and Weight Status of Children: An Evidence-based Review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56(5):871-84.

[3] Neil et al. Diet quality is positively associated with 100% fruit juice consumption in children and adults in the United States: NHANES 2003-2006. Nutr J. 2011;10:17

[4] Satisfying America's Fruit Gap: Summary of an Expert Roundtable on the Role of 100% Fruit Juice. J Food Sci. 2017 Jul;82(7):1523-1534. doi: 10.1111/1750-3841.13754. Epub 2017 Jun 6.

[5] O’Neil et al. Relationship between 100% juice consumption and nutrient intake and weight of adolescents. Am J Health Promot. 2010;24(4):231–237

[6] Franke et.al. Orange juice and cancer chemoprevention, Nutr. Cancer 2013; 65(7):943-53

[7] Clemens et.al.Adv Nutr. 2015; 6:236S-243S


O autorze

Dariusz Włodarek

CZYTAM ARTYKUŁY

Lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec. Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autor podręczników do dietetyki oraz szeregu artykułów w tej dziedzinie. Zajmuje się leczeniem żywieniowym oraz badaniami w zakresie znaczenia diety w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i w różnych jednostkach chorobowych.