Planeta Ziemia bez dzieci – dla większości brzmi to jak koncept filmu science fiction. Ale czy na pewno nie ma się czym martwić? Niepłodność jest zjawiskiem, które według aktualnych danych dotyka około 15% par, które starają się o ciążę1. Ta liczba może wydawać się niewielka, ale kiedy przedstawimy to bardziej obrazowo, problem zaczyna nabierać znaczącej wagi: według raportu Światowej Organizacji Zdrowia w latach 1990–2010 czterdzieści osiem i pół miliona par było niezdolnych do poczęcia dziecka. Gdyby każdej z nich udało się wydać na świat jedno dziecko, byłyby one w stanie zaludnić kraj wielkości Hiszpanii.
Dr Dariusz Włodarek – zajmujący się na co dzień leczeniem żywieniowym, podczas webinarium przedstawił aktualne zalecenia żywieniowe. Oto najważniejsze z nich:
- Warto pić sok jako jedną z porcji
Szklanka soku o pojemności ok. 200 ml może stanowić jedną z 5 zalecanych codziennych porcji warzyw i owoców. Tymczasem według statystyk w Polsce pijemy średnio tylko 40 ml soku dziennie, a świeżych warzyw i owoców też jemy wciąż zbyt mało – z zalecanych minimum 400 g Polacy spożywają zaledwie ok. 280 g/dziennie .[1]Włączenie soku do codziennego menu może więc przyczynić się do wzrostu spożycia dziennej porcji owoców i warzyw, a finalnie do poprawienia jakości diety, z korzyścią dla zdrowia publicznego.
- Sok poprawia jakość diety
Osoby pijące soki łatwiej osiągają dobową podaż owoców i warzyw, przez co ich dieta zyskuje na jakości. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych.[1][2][3][4] Soki poprawiają jakość diety[4] i według The 2015 to 2020 Dietary Guidelines for Americans, jako gęsty składnik odżywczy powinny być obecne w naszym jadłospisie obok wody i niskotłuszczowego lub beztłuszczowego mleka.
- Sok pomaga kształtować pozytywne nawyki żywieniowe
W badaniach[5] z 2010 r. wykazano, że dieta nastolatków sięgających po soki 100% jest lepiej zbilansowana, zawiera mniej tłuszczu i cukru, a więcej owoców. Picie soków pomaga im utrzymać dzienne spożycie owoców i warzyw na
zalecanym poziomie. Włączając sok do diety nastolatków, pomagamy im kształtować pozytywne nawyki żywieniowe, w ramach których dostarczają wielu mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyeliminowanie soków owocowych z diety z obawy na zawartość naturalnych cukrów może prowadzić do poszukiwania mniej zdrowych zamienników oraz pogorszenia jakości codziennej diety.
- Soki to wartościowy element diety dzieci
Soki w diecie dzieci pomagają pokryć większe w młodym wieku zapotrzebowanie na witaminę C, kwas foliowy czy potas. Wstępne dane wskazują także, że polifenole obecne w sokach mogą zmniejszać wchłanianie obecnych w nich cukrów. Pamiętajmy jednak, że soki można podawać dzieciom dopiero po ukończeniu 1. roku życia.
- Soki wzbogacają dietę seniorów
Soki pomagają obniżyć ryzyko niedożywienia u osób starszych, mających problemy z łaknieniem i gryzieniem. Polepszą jakość diety seniorów zarówno ze względu na zawartość składników odżywczych, jak też przez swoją wartość kaloryczną czy walory smakowe, urozmaicające jadłospis.
- Soki regenerują po wysiłku
W diecie sportowców spożycie owoców i warzyw powinno być większe, niż w standardowym menu. Na 2-3 godziny przed wysiłkiem fizycznym warto zadbać o posiłek węglowodanowy, zawierający owoce i soki. Soki pomogą też w regeneracji po wysiłku: rozcieńczone z wodą pół na pół będą naturalnym napojem izotonicznym, a w proporcji 1 l soku na 1,5 l wody – skutecznym nawodnieniem przy wysiłku dłuższym niż 90 min.
- Picie soków zapobiega chorobom cywilizacyjnym
Składniki odżywcze zawarte w sokach wspierają profilaktykę np. demencji czy chorób nowotworowych. Działanie przeciwnowotworowe owoców i warzyw naukowcy wiążą z zawartością substancji przeciwzapalnych oraz tych wpływających na metabolizm enzymów.[6] Z kolei obecne w sokach związki polifenolowe wspierają układ krążenia i regulują ciśnienie.[7]
Wymienione powyżej soczyste fakty to tylko część informacji, które podczas webinarium przedstawił dr hab. Dariusz Włodarek. Więcej o roli soków w codziennej diecie oraz aktualnych badaniach na ten temat dowiesz się z nagrania z webinarium, które publikujemy tutaj. Zapraszamy do obejrzenia!
Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw