menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr n. o zdr. Anna Rudnicka

Specjalistka do spraw komunikacji naukowei i medycznej, edukatorka z zakresu żywienia i tematów związanych ze zdrowiem człowieka. Z wykształcenia dietetyk i epidemiolog, absolwentka warszawskiego SGGW, stypendystka uniwersytetów UniLaSalle we Francji i NCHU w Tajwanie. Tytuł doktora z wyróżnieniem zdobyła na Universidad de Murcia w Hiszpanii, we współpracy z Uniwersytetem Harvarda i szpitalem Mount Sinai w Nowym Jorku. Wiedzę z zakresu badań klinicznych, którą wykorzystuje w swojej codziennej praktyce, zdobywała na Uniwersytecie Oxfordzkim. Uczestniczka licznych kursów, warsztatów i konferencji o tematyce zdrowia i pielęgnacji, autorka artykułów popularnonaukowych i publikacji naukowych.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety w terapii trądziku

Czekolada mleczna, latte, gluten, a może pikantne dania? Jakie potrawy zaostrzają lub zmniejszają nasilenie zmian trądzikowych? Czy społeczne przeświadczenia na ten temat znajdują odzwierciedlenie w nauce? Co powinien wiedzieć dietetyk, aby wspomóc terapię pacjentów zmagających się z łojotokowymi chorobami skóry?

czytaj dalej
Article image

TEMAT NUMERU

Rola diety w (nie)płodności mężczyzn

Planeta Ziemia bez dzieci – dla większości brzmi to jak koncept filmu science fiction. Ale czy na pewno nie ma się czym martwić? Niepłodność jest zjawiskiem, które według aktualnych danych dotyka około 15% par, które starają się o ciążę1. Ta liczba może wydawać się niewielka, ale kiedy przedstawimy to bardziej obrazowo, problem zaczyna nabierać znaczącej wagi: według raportu Światowej Organizacji Zdrowia w latach 1990–2010 czterdzieści osiem i pół miliona par było niezdolnych do poczęcia dziecka. Gdyby każdej z nich udało się wydać na świat jedno dziecko, byłyby one w stanie zaludnić kraj wielkości Hiszpanii.

czytaj dalej