menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 37/2021

wd cover www.jpg


Article image

TEMAT NUMERU

Wpływ diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część I)

Dietetyk, psychodietetyk Karolina Lewandowska-Klafczyńska

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a według prognoz do 2030 r. będzie na pierwszym miejscu. WHO podaje, że na świecie cierpi na nią ponad 350 milionów osób. Zgodnie z raportem Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) depresja stanowi coraz większy problem zdrowotny i społeczny. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią 4 miliony osób. Niepokojący jest też fakt, na który wskazują statystyki policyjne z lat 2017–2020, że jedną z najczęstszych przyczyn prób samobójczych wśród dzieci i młodzieży były właśnie zaburzenia psychiczne, w tym depresja.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Wpływ diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część I)

Dietetyk, psychodietetyk Karolina Lewandowska-Klafczyńska

Article image

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a według prognoz do 2030 r. będzie na pierwszym miejscu. WHO podaje, że na świecie cierpi na nią ponad 350 milionów osób. Zgodnie z raportem Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) depresja stanowi coraz większy problem zdrowotny i społeczny. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią 4 miliony osób. Niepokojący jest też fakt, na który wskazują statystyki policyjne z lat 2017–2020, że jedną z najczęstszych przyczyn prób samobójczych wśród dzieci i młodzieży były właśnie zaburzenia psychiczne, w tym depresja.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

Pandemia COVID-19 - wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość.

Redakcja

Zapraszamy na Narodowy Kongres Żywieniowy, który odbędzie się 23 października 2021! To już szósta odsłona wydarzenia, które w tym roku poświęcone będzie tematyce:

Pandemia COVID-19 - wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość.

Kongres odbędzie się w formule ONLINE, a udział w nim jest całkowicie bezpłatny. Organizator @NIZP PZH PIB zadbał o niezwykle interesujący dobór prelegentów i tematów. Uczestnicy będą mogli na żywo wysłuchać wykładów m.in. o zmianach nawyków żywieniowych Polaków w czasie lockdownu, wpływie COVID-19 na otyłość Polaków oraz o wpływie niektórych suplementów na odporność człowieka.

 

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Pandemia COVID-19 - wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość.

Redakcja

Article image

Zapraszamy na Narodowy Kongres Żywieniowy, który odbędzie się 23 października 2021! To już szósta odsłona wydarzenia, które w tym roku poświęcone będzie tematyce:

Pandemia COVID-19 - wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość.

Kongres odbędzie się w formule ONLINE, a udział w nim jest całkowicie bezpłatny. Organizator @NIZP PZH PIB zadbał o niezwykle interesujący dobór prelegentów i tematów. Uczestnicy będą mogli na żywo wysłuchać wykładów m.in. o zmianach nawyków żywieniowych Polaków w czasie lockdownu, wpływie COVID-19 na otyłość Polaków oraz o wpływie niektórych suplementów na odporność człowieka.

 

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Diety wegetariańskie i wegańskie u dzieci

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

W czerwcu br. w „American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) ukazała się publikacja podsumowująca wyniki badań dzieci wegetariańskich i wegańskich, będąca owocem współpracy Institute of Child Health, University College London (UCL) oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD). Badania te, prowadzone w IPCZD od 2010 r., dostarczają kompleksowych danych na temat stanu zdrowa małych wegetarian i wegan, w tym po raz pierwszy informacje na temat biomarkerów krwi i zdrowia kości u wegan. Stanowią one również jedyne źródło szczegółowych informacji na temat zdrowia współczesnych wegańskich dzieci w wieku powyżej 3 lat, ponieważ wcześniejsze badania w tej populacji pochodzą z lat 80.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Diety wegetariańskie i wegańskie u dzieci

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

Article image

W czerwcu br. w „American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) ukazała się publikacja podsumowująca wyniki badań dzieci wegetariańskich i wegańskich, będąca owocem współpracy Institute of Child Health, University College London (UCL) oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD). Badania te, prowadzone w IPCZD od 2010 r., dostarczają kompleksowych danych na temat stanu zdrowa małych wegetarian i wegan, w tym po raz pierwszy informacje na temat biomarkerów krwi i zdrowia kości u wegan. Stanowią one również jedyne źródło szczegółowych informacji na temat zdrowia współczesnych wegańskich dzieci w wieku powyżej 3 lat, ponieważ wcześniejsze badania w tej populacji pochodzą z lat 80.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna (część I)

mgr Joanna Walasek

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD), to – obok wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (ang. Ulcerative Colitis, UC), mikroskopowego czy nieokreślonego zapalenia jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Infl ammatory Bowel Disease, IBD). Jest to grupa chorób przewodu pokarmowego charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym mogącym trwać przez bardzo długi czas; przebiega z naprzemiennie trwającymi okresami zaostrzeń i remisji.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna (część I)

mgr Joanna Walasek

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD), to – obok wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (ang. Ulcerative Colitis, UC), mikroskopowego czy nieokreślonego zapalenia jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Infl ammatory Bowel Disease, IBD). Jest to grupa chorób przewodu pokarmowego charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym mogącym trwać przez bardzo długi czas; przebiega z naprzemiennie trwającymi okresami zaostrzeń i remisji.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Adam Grdeń

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Adam Grdeń

Article image

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Tłuszcze w diecie – przyjaciel czy wróg?

Małgorzata Goc

Tłuszcze są trzecim podstawowym makroskładnikiem w diecie człowieka, tuż obok węglowodanów i białek. Do tej pory kojarzyły się nam negatywnie. Przez lata w edukacji żywieniowej kładziono nacisk na zrównoważenie spożycia kalorii i wydatkowania energii oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie – ze względu na gęstość energetyczną lipidów, w celu zmniejszenia spożycia kalorii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Tłuszcze w diecie – przyjaciel czy wróg?

Małgorzata Goc

Article image

Tłuszcze są trzecim podstawowym makroskładnikiem w diecie człowieka, tuż obok węglowodanów i białek. Do tej pory kojarzyły się nam negatywnie. Przez lata w edukacji żywieniowej kładziono nacisk na zrównoważenie spożycia kalorii i wydatkowania energii oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie – ze względu na gęstość energetyczną lipidów, w celu zmniejszenia spożycia kalorii.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Selen – składnik szczególnie ważny w chorobach o podłożu zapalnym

Anna Brandys

Selen to mikroelement niezbędny do funkcjonowania układu enzymatycznego. Można go pozyskać z diety, ale ze względu na częste niedobory w glebie stosuje się fortyfikację nawozów oraz suplementację. Selen chroni komórki przed zniszczeniem, jego niedobór jest powiązany z rozwojem chorób autoimmunologicznych, czyli tych, które są związane z toczącym się w organizmie stanem zapalnym.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Selen – składnik szczególnie ważny w chorobach o podłożu zapalnym

Anna Brandys

Article image

Selen to mikroelement niezbędny do funkcjonowania układu enzymatycznego. Można go pozyskać z diety, ale ze względu na częste niedobory w glebie stosuje się fortyfikację nawozów oraz suplementację. Selen chroni komórki przed zniszczeniem, jego niedobór jest powiązany z rozwojem chorób autoimmunologicznych, czyli tych, które są związane z toczącym się w organizmie stanem zapalnym.

Czytam więcej
Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Osteoporoza – diagnostyka i profilaktyka

dr n. med. Dominika Maciejewska-Markiewicz

Osteoporoza jest chorobą charakteryzującą się zmniejszeniem masy kostnej i zmianą architektury kości, co skutkuje zwiększoną łamliwością i zwiększonym ryzykiem złamań. Prognozy epidemiologiczne alarmują, że wraz ze starzeniem się społeczeństwa wzrośnie występowanie osteoporozy. Szacuje się, że już ok. 200 milionów ludzi na świecie cierpi na to schorzenie, a około 8,9 miliona złamań jest spowodowanych osteoporozą.

 

czytaj dalej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Osteoporoza – diagnostyka i profilaktyka

dr n. med. Dominika Maciejewska-Markiewicz

Article image

Osteoporoza jest chorobą charakteryzującą się zmniejszeniem masy kostnej i zmianą architektury kości, co skutkuje zwiększoną łamliwością i zwiększonym ryzykiem złamań. Prognozy epidemiologiczne alarmują, że wraz ze starzeniem się społeczeństwa wzrośnie występowanie osteoporozy. Szacuje się, że już ok. 200 milionów ludzi na świecie cierpi na to schorzenie, a około 8,9 miliona złamań jest spowodowanych osteoporozą.

 

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie chorych na nowotwór jelita grubego

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Rak jelita grubego to nowotwór występujący w obrębie okrężnicy (wstępnicy, poprzecznicy, zstępnicy, esicy), zgięcia esiczo-odbytniczego, odbytnicy oraz odbytu i jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie. W Polsce stanowi 12,6% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 9,5% u kobiet. Zachorowalność na ten nowotwór systematycznie wzrasta1

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie chorych na nowotwór jelita grubego

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Rak jelita grubego to nowotwór występujący w obrębie okrężnicy (wstępnicy, poprzecznicy, zstępnicy, esicy), zgięcia esiczo-odbytniczego, odbytnicy oraz odbytu i jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie. W Polsce stanowi 12,6% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 9,5% u kobiet. Zachorowalność na ten nowotwór systematycznie wzrasta1

Czytam więcej
Article image

PRZEDSIĘBIORCZY DIETETYK

Diet experience, czyli projektowanie pozytywnych doświadczeń w gabinecie dietetyka

Karolina Rowgało-Daniel

User experience, czyli interdyscyplinarna dziedzina związana z badaniem wrażeń oraz projektowaniem doświadczeń użytkowników to coraz istotniejszy element rozwoju różnorodnych produktów i usług. To właśnie „dobry UX” przesądza często o popularności danego towaru. Czy zasady panujące w świecie projektowania przyjaznego użytkownikowi znajdują zastosowanie w pracy dietetyka?

czytaj dalej

PRZEDSIĘBIORCZY DIETETYK

Diet experience, czyli projektowanie pozytywnych doświadczeń w gabinecie dietetyka

Karolina Rowgało-Daniel

Article image

User experience, czyli interdyscyplinarna dziedzina związana z badaniem wrażeń oraz projektowaniem doświadczeń użytkowników to coraz istotniejszy element rozwoju różnorodnych produktów i usług. To właśnie „dobry UX” przesądza często o popularności danego towaru. Czy zasady panujące w świecie projektowania przyjaznego użytkownikowi znajdują zastosowanie w pracy dietetyka?

Czytam więcej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Nukleotydy dietetyczne w zachowaniu zdrowia

dr n. biomed. Joanna Jurek

Nukleotydy dietetyczne wpływają na procesy metaboliczne organizmu związane z metabolizmem lipidów, wzmacniają odporność na infekcje, modulują odpowiedź immunologiczną, a także wspomagają wzrost, rozwój i naprawę tkanek. Nic w tym dziwnego, że cieszą się one tak dużym zainteresowaniem ze strony wielu osób szukających nowych sposobów na poprawę zdrowia czy wzmocnienie odporności. Czy zatem nukleotydy dietetyczne okażą się rewolucją na rynku suplementów diety? Czy będą one skuteczne we wzmacnianiu naszego organizmu w okresach jesienno-zimowej chandry? Dlaczego właściwości suplementów nukleotydowych są warte uwagi?

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Nukleotydy dietetyczne w zachowaniu zdrowia

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Nukleotydy dietetyczne wpływają na procesy metaboliczne organizmu związane z metabolizmem lipidów, wzmacniają odporność na infekcje, modulują odpowiedź immunologiczną, a także wspomagają wzrost, rozwój i naprawę tkanek. Nic w tym dziwnego, że cieszą się one tak dużym zainteresowaniem ze strony wielu osób szukających nowych sposobów na poprawę zdrowia czy wzmocnienie odporności. Czy zatem nukleotydy dietetyczne okażą się rewolucją na rynku suplementów diety? Czy będą one skuteczne we wzmacnianiu naszego organizmu w okresach jesienno-zimowej chandry? Dlaczego właściwości suplementów nukleotydowych są warte uwagi?

Czytam więcej