Współczesna Dietetyka | 37/2021
Czy depresja lubi określone pory roku? Przyczyny związane z porami roku, które mogłyby wpływać na depresję, cały czas są badane. Naukowcy sugerują, że przyczynami mogą być m.in. zmiana w dostępie do światła, oddziaływanie na wydzielanie melatoniny, zaburzenia neuroprzekaźnictwa serotoninergicznego, dopaminergicznego, noradrenergicznego, a pacjenci, którzy się zgłaszają do specjalisty jesienią opisują zwiększony apetyt na węglowodany. W niektórych pracach naukowych zwraca się uwagę na znaczenie niedoboru witaminy D, który może się nasilić w miesiącach jesienno-zimowych. Niemniej, niezależnie od trwających badań co do zależności depresji i pór roku, w bieżącym numerze podejmujemy temat, jak możemy zapobiegać i wspomagać leczenie depresji poprzez dietę. Temat tym ważniejszy, że według danych WHO depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a aż 42% Polaków zaobserwowało u siebie pogorszenie kondycji psychicznej przez COVID-19, co również obserwuję w swoim gabinecie, zwłaszcza u dzieci i młodzieży. Jak to wpływa na naszych pacjentów i jak możemy ich wspomóc poprzez odpowiednie interwencje dietetyczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule „Wpływ diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji”. Temat na tyle ważny i obszerny, że będzie również kontynuowany w kolejnym wydaniu. Przygotujcie się Państwo na dużą dawkę wiedzy z zakresu nutripsychiatrii będącej połączeniem medycyny żywieniowej z psychiatrią.
Zachęcam także do zapoznania się z artykułem poświęconym chorobie Leśniowskiego-Crohna, o tym, jak wyliczyć wskaźnik aktywności choroby i jak dopasować interwencję żywieniową w zależności od etapu ChL-C, znajdziecie tu Państwo mnóstwo danych, w tym praktycznych pomocy dietetycznych, takich jak lista produktów i potraw dozwolonych i przeciwskazanych do spożycia bezpośrednio po okresie zaostrzenia choroby.
W codziennych profesjonalnych działaniach w zakresie dietoterapii niezwykle wspierający będzie również artykuł o Transteoretycznym Modelu Zmiany (TSR) w pracy dietetyka, więcej o tym w dziale „Psychodietetyka”.
Przyjemnej lektury!
Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska