menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

Współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY. Prowadzi konsultacje medycyny żywienia oraz programy terapii żywieniowej w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Diety wegetariańskie i wegańskie u dzieci

W czerwcu br. w „American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) ukazała się publikacja podsumowująca wyniki badań dzieci wegetariańskich i wegańskich, będąca owocem współpracy Institute of Child Health, University College London (UCL) oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD). Badania te, prowadzone w IPCZD od 2010 r., dostarczają kompleksowych danych na temat stanu zdrowa małych wegetarian i wegan, w tym po raz pierwszy informacje na temat biomarkerów krwi i zdrowia kości u wegan. Stanowią one również jedyne źródło szczegółowych informacji na temat zdrowia współczesnych wegańskich dzieci w wieku powyżej 3 lat, ponieważ wcześniejsze badania w tej populacji pochodzą z lat 80.

czytaj dalej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Reakcje krzyżowe w celiakii. Dlaczego po 6 miesiącach stosowania diety bezglutenowej tylko 8% pacjentów wykazuje całkowitą regenerację kosmków jelitowych?

Celiakia (zwana również chorobą trzewną) − to zespół złego wchłaniania spowodowany spożyciem zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), które u osób z predyspozycją genetyczną może skutkować stanem zapalnym jelita cienkiego, zanikiem kosmków jelitowych i wynikającym z tego nieprawidłowym wchłanianiem składników odżywczych, niedożywieniem oraz autoimmunologicznymi reakcjami w stosunku do wielu organów i tkanek. Choruje na nią około 1% społeczeństwa, a  zachorowalność cały czas wzrasta.

czytaj dalej