menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Karolina Lewandowska-Klafczyńska

Dietetyk, psychodietetyk, edukator społeczny w cukrzycy. Ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i studia podyplomowe na SWPS w Warszawie. Obecnie pracuje w szpitalu pediatrycznym w Warszawie, koordynuje pracę dietetyka na oddziale psychiatrii, gdzie ma stały kontakt z pacjentami zmagającymi się zaburzeniami odżywiania, depresją, autyzmem itp., Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków i Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.

Article image

PSYCHODIETETYKA

Znaczenie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część II)

Badania pokazują, że jest związek między dietą a depresją. Istnieją jednak sprzeczne wyniki badań, a kierunek i mechanizm relacji są obecnie w trakcie dalszych ustaleń. Wiele badań u zdrowych dorosłych pokazuje, że mniejsza częstość występowania depresji objawia się u tych, którzy jedzą zgodnie ze „zdrowymi” wzorcami żywieniowymi, charakteryzującymi się obfitością warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, orzechów, nasion i roślin strączkowych, ryb, a także umiarkowanymi ilościami wysokotłuszczowego nabiału, jaj i ograniczających tłuszcze nienasycone w diecie.

czytaj dalej
Article image

TEMAT NUMERU

Wpływ diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część I)

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a według prognoz do 2030 r. będzie na pierwszym miejscu. WHO podaje, że na świecie cierpi na nią ponad 350 milionów osób. Zgodnie z raportem Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) depresja stanowi coraz większy problem zdrowotny i społeczny. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią 4 miliony osób. Niepokojący jest też fakt, na który wskazują statystyki policyjne z lat 2017–2020, że jedną z najczęstszych przyczyn prób samobójczych wśród dzieci i młodzieży były właśnie zaburzenia psychiczne, w tym depresja.

czytaj dalej