menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 13/2017

okladka-13.png


AKTUALNOŚCI

Nowe badania na temat kawy

W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Nowe badania na temat kawy

W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Anemia a wydolność w sporcie

Ewelina Estkowska

Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Anemia a wydolność w sporcie

Ewelina Estkowska

Article image

Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.

Czytam więcej

DIETETYKA SPORTOWA

Żywienie młodego piłkarza

Anna-Maria Borucka

Article image

Analizując żywienie młodego piłkarza, warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika, uwzględniając jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie, ale przede wszystkim pozycję, na której gra.

Czytam więcej

NUTRIGENETYKA

Znaczenie i rola polimorfizmu genu receptora witaminy D

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

Spośród wszystkich funkcji, jakie spełnia witamina D w organizmie ludzkim, najbardziej poznany jest jej wpływ na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Odkrycie receptora tej witaminy – VDR pozwoliło na rozwój badań obejmujących jej rolę w innych układach i narządach organizmu.

Czytam więcej

NUTRIGENETYKA

Wpływ czynnika genetycznego na gospodarkę żelazową człowieka

Karolina Karabin

Article image

Żelazo jest ważnym biologicznie pierwiastkiem, z uwagi na zdolność bycia donorem i akceptorem elektronów, co jest kluczowe w przebiegu reakcji redukcji i utleniania w komórce. Wchodząc w skład niebiałkowych frakcji enzymów i białek transportowych, takich jak hemoglobina, cytochromy czy oksydazy, pełni rolę w wielu procesach, m.in. w transporcie tlenu, syntezie DNA.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Monitorowanie diety bezglutenowej

Małgorzata Nieżychowska

Article image

Zdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w SIBO

Katarzyna Drews-Raczewska

Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) jest jednostką chorobową, w której dochodzi do wzrostu liczby oraz/lub wystąpienia nietypowego rodzaju bakterii w jelicie cienkim. Jeszcze kilka lat temu diagnozowanie tej choroby było niezwykle rzadkie i mało który dietetyk miał świadomość istnienia takiego schorzenia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w SIBO

Katarzyna Drews-Raczewska

Article image

Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) jest jednostką chorobową, w której dochodzi do wzrostu liczby oraz/lub wystąpienia nietypowego rodzaju bakterii w jelicie cienkim. Jeszcze kilka lat temu diagnozowanie tej choroby było niezwykle rzadkie i mało który dietetyk miał świadomość istnienia takiego schorzenia.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Lepiej niż surowe owoce

Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Lepiej niż surowe owoce

Article image

Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Prawdziwa oliwa z oliwek MELOTO Busa

Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Prawdziwa oliwa z oliwek MELOTO Busa

Article image

Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.

Czytam więcej

SUPERFOODS

Amarantus, inaczej szarłat

Adrianna Frelich

Article image

Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania