Współczesna Dietetyka | 13/2017

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
tekst otwartyAutorzy licznych prac naukowych wskazują, iż w okresie ciąży organizm kobiety zmienia swoją reakcję na kofeinę, mianowicie zostaje wydłużony czas oddziaływania wspomnianego składnika diety, a także jego wydalania z organizmu.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Autorzy licznych prac naukowych wskazują, iż w okresie ciąży organizm kobiety zmienia swoją reakcję na kofeinę, mianowicie zostaje wydłużony czas oddziaływania wspomnianego składnika diety, a także jego wydalania z organizmu.
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyInstytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
AKTUALNOŚCI
Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
AKTUALNOŚCI
tekst otwartyW ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.
AKTUALNOŚCI
W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.
Współpraca z pacjentami z chorobą nowotworową wymaga od specjalisty szerokiego zakresu umiejętności. Równie istotne są wiedza na temat nowotworów, specjalistyczna wiedza dietetyczna, umiejętności komunikacyjne, jak i zdolność do radzenia sobie ze stresem i napięciem.
PSYCHODIETETYKA
Współpraca z pacjentami z chorobą nowotworową wymaga od specjalisty szerokiego zakresu umiejętności. Równie istotne są wiedza na temat nowotworów, specjalistyczna wiedza dietetyczna, umiejętności komunikacyjne, jak i zdolność do radzenia sobie ze stresem i napięciem.
PSYCHODIETETYKA
tekst otwarty"Nie chcemy uwierzyć, że póki nie zajmiemy się poszerzeniem pola własnej świadomości – tak aby obszary podświadome i nieświadome były uświadomione, włączone w obręb tego, co możemy zrozumieć – naszym życiem kierują z ukrycia siły zupełnie nam nieznane" - Wojciech Eichelberger
PSYCHODIETETYKA
"Nie chcemy uwierzyć, że póki nie zajmiemy się poszerzeniem pola własnej świadomości – tak aby obszary podświadome i nieświadome były uświadomione, włączone w obręb tego, co możemy zrozumieć – naszym życiem kierują z ukrycia siły zupełnie nam nieznane" - Wojciech Eichelberger
Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.
DIETETYKA SPORTOWA
Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.
Analizując żywienie młodego piłkarza, warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika, uwzględniając jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie, ale przede wszystkim pozycję, na której gra.
DIETETYKA SPORTOWA
Analizując żywienie młodego piłkarza, warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika, uwzględniając jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie, ale przede wszystkim pozycję, na której gra.
Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?
DIETETYKA DZIECIĘCA
Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?
Szeroko pojęte określenie używek najczęściej kojarzone jest wśród Polaków z alkoholem oraz jego negatywnym wpływem na organizm. Czy słusznie?
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Szeroko pojęte określenie używek najczęściej kojarzone jest wśród Polaków z alkoholem oraz jego negatywnym wpływem na organizm. Czy słusznie?
Spośród wszystkich funkcji, jakie spełnia witamina D w organizmie ludzkim, najbardziej poznany jest jej wpływ na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Odkrycie receptora tej witaminy – VDR pozwoliło na rozwój badań obejmujących jej rolę w innych układach i narządach organizmu.
NUTRIGENETYKA
Spośród wszystkich funkcji, jakie spełnia witamina D w organizmie ludzkim, najbardziej poznany jest jej wpływ na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Odkrycie receptora tej witaminy – VDR pozwoliło na rozwój badań obejmujących jej rolę w innych układach i narządach organizmu.
Żelazo jest ważnym biologicznie pierwiastkiem, z uwagi na zdolność bycia donorem i akceptorem elektronów, co jest kluczowe w przebiegu reakcji redukcji i utleniania w komórce. Wchodząc w skład niebiałkowych frakcji enzymów i białek transportowych, takich jak hemoglobina, cytochromy czy oksydazy, pełni rolę w wielu procesach, m.in. w transporcie tlenu, syntezie DNA.
NUTRIGENETYKA
Żelazo jest ważnym biologicznie pierwiastkiem, z uwagi na zdolność bycia donorem i akceptorem elektronów, co jest kluczowe w przebiegu reakcji redukcji i utleniania w komórce. Wchodząc w skład niebiałkowych frakcji enzymów i białek transportowych, takich jak hemoglobina, cytochromy czy oksydazy, pełni rolę w wielu procesach, m.in. w transporcie tlenu, syntezie DNA.
Z GABINETU DIETETYKA
tekst otwartyZdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?
Z GABINETU DIETETYKA
Zdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) jest jednostką chorobową, w której dochodzi do wzrostu liczby oraz/lub wystąpienia nietypowego rodzaju bakterii w jelicie cienkim. Jeszcze kilka lat temu diagnozowanie tej choroby było niezwykle rzadkie i mało który dietetyk miał świadomość istnienia takiego schorzenia.
Z GABINETU DIETETYKA
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) jest jednostką chorobową, w której dochodzi do wzrostu liczby oraz/lub wystąpienia nietypowego rodzaju bakterii w jelicie cienkim. Jeszcze kilka lat temu diagnozowanie tej choroby było niezwykle rzadkie i mało który dietetyk miał świadomość istnienia takiego schorzenia.
Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
SUPERFOODS
tekst otwartyAmarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.
SUPERFOODS
Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.
Najczęściej występujące problemy żywieniowe osób starszych wynikające ze zmian zachodzących w obszarze układu pokarmowego w procesie fizjologicznego starzenia się.
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
Najczęściej występujące problemy żywieniowe osób starszych wynikające ze zmian zachodzących w obszarze układu pokarmowego w procesie fizjologicznego starzenia się.
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
ENGLISH FOR DIETETICS
tekst otwartyCzęść tekstu pochodzi z 8 modułu (Food intolerances and allergies) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".
ENGLISH FOR DIETETICS
Część tekstu pochodzi z 8 modułu (Food intolerances and allergies) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".