menu close arrow_back_ios person_add home

Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Postępowanie żywieniowe w zespole krótkiego jelita

Zespół krótkiego jelita to jednostka chorobowa szczególnie uciążliwa dla pacjentów, która znacznie obniża komfort życia. Pacjenci cierpiący na tę przypadłość są w grupie ryzyka niedoboru wielu składników odżywczych, co skutkuje pogorszeniem stanu zdrowia. Opieka dietetyka jest niezwykle ważną częścią terapii w tym schorzeniu.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Żywienie młodego piłkarza

Analizując żywienie młodego piłkarza, warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika, uwzględniając jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie, ale przede wszystkim pozycję, na której gra.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa przy złamaniu kości

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa w triathlonie

Na przełomie XX i XXI wieku bardzo popularne stały się sporty wytrzymałościowe. Do tej kategorii sportów zalicza się również triathlon, który po raz pierwszy odbył się 25 kwietnia w 1974 r. w San Diego w Kalifornii. Zainteresowanie triathlonem wzrosło na tyle, że w 2000 r. w Sydney został wpisany na listę dyscyplin olimpijskich3, 4. Na przestrzeni ostatnich 6 lat bardzo zafascynował również amatorów. „Rzeczpospolita” w artykule z 2014 r. wskazywała, że w tej chwili może być aż ponad 50 tysięcy osób, które postanowiły trenować triathlon19.

czytaj dalej