Niewydolność przewodu pokarmowego charakteryzuje się brakiem możliwości wchłaniania wody, elektrolitów, składników odżywczych, witamin oraz białka, tłuszczu i węglowodanów w ilości zapewniającej podtrzymanie funkcji życiowych. Wyróżnia się trzy podtypy niewydolności przewodu pokarmowego, które różnią się między sobą czasem trwania1. Typ 1 i 2 może trwać od kilku dni do kilku miesięcy, natomiast typ 3 jest przewlekły. Jednym z rozpoznań należących do grupy niewydolności przewodu pokarmowego jest zespół krótkiego jelita, który na skutek wspomnianych wcześniej problemów patofizjologicznych może prowadzić do poważnego niedożywienia.
Opieka dietetyka jest niezbędna w przywróceniu jak największej możliwości absorpcyjnej jelita na zasadzie jego żywieniowej rehabilitacji4. Szacuje się, że na świecie występowanie osób z zespołem krótkiego jelita to 3–4/milionów7. W USA w 2013 roku pacjentów z zespołem krótkiego jelita było 10 000–15 000, natomiast dokładna liczba chorych nie jest do końca znana6. U pacjentów z zespołem krótkiego jelita, którzy otrzymują żywienie pozajelitowe w warunkach domowych, przewidywaną 2- i 5-letnią długość przeżycia szacuje się odpowiednio na 80 i 70%. Warunkami, które determinują długość przeżycia pacjenta, jest pozostawiona długość jelita, wiek pacjenta, choroby współistniejące oraz doświadczenia zespołu prowadzącego6.
Tabela 1. Typy niewydolności przewodu pokarmowego1
Podtyp |
Czas wystąpienia |
Szybkość rozpoczęcia |
Patologia |
Czas trwania |
|
|
|
|
|
Typ 1 |
nabyty |
ostry |
łagodna lub niebezpieczna |
<28 dni |
|
|
|
|
|
Typ 2 |
nabyty/wrodzony |
ostry |
łagodna lub niebezpieczna |
Tygodnie do miesięcy |
|
|
|
|
|
Typ 3 |
nabyty/wrodzony |
przewlekły |
łagodna lub niebezpieczna |
Miesiące do lat |
Zespół krótkiego jelita to jednostka chorobowa szczególnie uciążliwa dla pacjentów, która znacznie obniża komfort życia. Pacjenci cierpiący na tę przypadłość są w grupie ryzyka niedoboru wielu składników odżywczych, co skutkuje pogorszeniem stanu zdrowia. Opieka dietetyka jest niezwykle ważną częścią terapii w tym schorzeniu.
dr n. med Bartosz Kulczyński
Ludzie od dawna poszukują sposobów na przedłużenie długości życia oraz poprawę jego jakości wraz z upływającymi latami. Długowieczność jest złożonym zjawiskiem, ponieważ wiele czynników wpływa na fizjologiczne szlaki starzenia się i długość życia. Wśród nich wymienia się m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, behawioralne, społeczno-demograficzne, jak i żywieniowe.
czytaj dalej
Monika Dudek-Palaczyk
Prolaktyna (oznaczana skrótem PRL) – to białko wydzielane przez przysadkę mózgową, a dokładnie przez komórki kwasochłonne znajdujące się w obrębie przedniego płata przysadki. W organizmie człowieka pełni funkcję hormonu, odpowiadając m.in. za indukowanie oraz podtrzymywanie laktogenezy w okresie ciąży i laktacji, pobudzanie w organizmie procesów wpływających na tworzenie progesteronu w ciałku żółtym.
czytaj dalej
Klaudia Wiśniewska
Podczas gdy poszukuje się składników żywności, które miałyby wydłużyć życie i spowolnić procesy związane ze starzeniem się, najdokładniej zbadanym czynnikiem potencjalnie mającym wpływ na długość życia jest ograniczenie spożycia kilokalorii. Jakimi danymi dysponujemy na ten temat w świetle aktualnych badań naukowych?
czytaj dalej