menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr n. med Bartosz Kulczyński

Dietetyk, adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Twórca kanału YouTube "Dr Bartek Kulczyński". Współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek Zdrowie”. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym.

Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Żywieniowe czynniki ryzyka osteoporozy ze szczególnym uwzględnieniem witaminy D

Dowiedziono, że w przypadku zbyt niskiego stężenia witaminy D we krwi [25(OH)D < 30 nmol/L] dochodzi do utraty 1% masy kostnej rocznie – stąd też wskazano 30 nmol/L jako wartość graniczną, poniżej której mówi się o dużym ryzyku rozwoju osteoporozy. Warto podkreślić, że nawet według oficjalnych zaleceń dotyczących terapii osteoporozy warunkiem skuteczności leczenia jest, obok wyrównania bilansu wapniowo-fosforanowego, uzyskanie i utrzymanie optymalnego stężenia witaminy D we krwi.

czytaj dalej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Charakterystyka żywieniowa nietypowych/niekonwencjonalnych rodzajów mięsa

Mięso zwierząt hodowlanych i dzikich jest dla wielu osób istotnym elementem codziennej diety. Mimo że nie jest ono niezbędne w naszych jadłospisach dla utrzymania właściwego zdrowia, to niezaprzeczalnie jest źródłem wysokowartościowego białka, niektórych witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso dla wielu ludzi jest również atrakcyjnym sensorycznie dodatkiem do wielu potraw.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wybrane składniki diety jako element profilaktyki starzenia się

Ludzie od dawna poszukują sposobów na przedłużenie długości życia oraz poprawę jego jakości wraz z upływającymi latami. Długowieczność jest złożonym zjawiskiem, ponieważ wiele czynników wpływa na fizjologiczne szlaki starzenia się i długość życia. Wśród nich wymienia się m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, behawioralne, społeczno-demograficzne, jak i żywieniowe.

czytaj dalej