menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 17/2018

Starzenie się jest często określane jako proces postępującej degeneracji spowodowany nagromadzeniem różnych uszkodzeń na różnych poziomach w komórkach. Prowadzi to do zaburzenia utrzymania integralności i funkcjonalności wszystkich ich składników i w konsekwencji do nieprawidłowego funkcjonowania komórek, stopniowej niewydolności tkanek i śmierci organizmu. Na procesy zachodzące w starzejących się komórkach wpływ ma wiele czynników – zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Do tej pory przeprowadzono wiele badań w celu zrozumienia mechanizmów starzenia. Przedmiot licznych badań stanowią również procesy przyczyniające się do wydłużania życia człowieka.

okladka-17.jpg


Article image

DIAGNOSTYKA

Zaburzenia przepuszczalności bariery jelitowej – możliwości diagnostyczne

Karolina Karabin

Zespół jelita przesiąkliwego jest terminem w medycynie, który nadal budzi kontrowersjie. Pojawia się jednak coraz więcej dowodów naukowych wskazujących na prawdziwość hipotezy zabyrzenia przepuszczalności bariery jelitowej. Postuluje się, że ZJP może być jedną z przyczyn stanu zapalnego o niskim nasileniu, który towarzyszy chorobom cywilizacyjnym. W tym artykule dowiesz się jakie są możliwości diagnostyczne oraz możliwości dietoterapii u pacjentów z podejrzeniem zespołu jelita przesiąkliwego.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Zaburzenia przepuszczalności bariery jelitowej – możliwości diagnostyczne

Karolina Karabin

Article image

Zespół jelita przesiąkliwego jest terminem w medycynie, który nadal budzi kontrowersjie. Pojawia się jednak coraz więcej dowodów naukowych wskazujących na prawdziwość hipotezy zabyrzenia przepuszczalności bariery jelitowej. Postuluje się, że ZJP może być jedną z przyczyn stanu zapalnego o niskim nasileniu, który towarzyszy chorobom cywilizacyjnym. W tym artykule dowiesz się jakie są możliwości diagnostyczne oraz możliwości dietoterapii u pacjentów z podejrzeniem zespołu jelita przesiąkliwego.

Czytam więcej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Gastrofizyka - nowa wiedza o jedzeniu, Charles Spence

Weronika Strugała

Wino w czarnym kieliszku i przy czerwonym świetle jest słodsze, głośniejsze chrupanie sprawia, że chipsy wydają się świeższe, a sprzedaż ryby zwanej kłykaczem wzrosła o 1000 procent gdy jej nazwę zmieniono na antar patagoński. Jak zdefiniować gastrofizykę? Czym jest „pornografia spożywcza”? Jakie korzyści i zagrożenia płyną z przyjemności jedzenia? O tym w najnowszej książce wydanej przez Świat Książki.

czytaj dalej

PUBLIKACJE BRANŻOWE

Gastrofizyka - nowa wiedza o jedzeniu, Charles Spence

Weronika Strugała

Wino w czarnym kieliszku i przy czerwonym świetle jest słodsze, głośniejsze chrupanie sprawia, że chipsy wydają się świeższe, a sprzedaż ryby zwanej kłykaczem wzrosła o 1000 procent gdy jej nazwę zmieniono na antar patagoński. Jak zdefiniować gastrofizykę? Czym jest „pornografia spożywcza”? Jakie korzyści i zagrożenia płyną z przyjemności jedzenia? O tym w najnowszej książce wydanej przez Świat Książki.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

Soki w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Pod względem energetycznym soki są nośnikiem cukrów prostych w diecie. Mają one jednak wiele innych - cennych właściwości uzależnionych choćby od technologii produkcji. Na rynku mamy dostęp do różnych gotowych produktów, możemy także samodzielnie przygotować świeżo wyciskany sok z wybranych przez siebie owoców i warzyw.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Soki w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Article image

Pod względem energetycznym soki są nośnikiem cukrów prostych w diecie. Mają one jednak wiele innych - cennych właściwości uzależnionych choćby od technologii produkcji. Na rynku mamy dostęp do różnych gotowych produktów, możemy także samodzielnie przygotować świeżo wyciskany sok z wybranych przez siebie owoców i warzyw.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

Oksytocyna - lek na otyłość?

Weronika Strugała

Oksytocyna jest hormonem podwzgórzowym wydzielanym bezpośrednio do mózgu i przechodzi do krążenia obwodowego przez tylny płat przysadki mózgowej.  Wykazano, że u gryzoni oraz naczelnych innych niż człowiek oksytocyna podawana przewlekle powodowała trwałe zmniejszenie masy ciała, obniżenie spożycia pokarmu, zwiększenie wydatków energetycznych i indukowała lipolizę.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Oksytocyna - lek na otyłość?

Weronika Strugała

Article image

Oksytocyna jest hormonem podwzgórzowym wydzielanym bezpośrednio do mózgu i przechodzi do krążenia obwodowego przez tylny płat przysadki mózgowej.  Wykazano, że u gryzoni oraz naczelnych innych niż człowiek oksytocyna podawana przewlekle powodowała trwałe zmniejszenie masy ciała, obniżenie spożycia pokarmu, zwiększenie wydatków energetycznych i indukowała lipolizę.

Czytam więcej
Article image

AKTUALNOŚCI

Misja Madagaskar – na ratunek niedożywionym dzieciom

Połowa dzieci na Madagaskarze jest niedożywiona, a 80% osób żyje za 1 $ dziennie. Ta tropikalna wyspa jaką jest Madagaskar, chociaż głównie znana z lemurów dzięki sympatycznej postaci Króla Juliana w rzeczywistości nie jest tak przyjaznym miejscem do życia. W tym kraju wskaźnik umieralności jest jednym z najwyższych na świecie.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Misja Madagaskar – na ratunek niedożywionym dzieciom

Article image

Połowa dzieci na Madagaskarze jest niedożywiona, a 80% osób żyje za 1 $ dziennie. Ta tropikalna wyspa jaką jest Madagaskar, chociaż głównie znana z lemurów dzięki sympatycznej postaci Króla Juliana w rzeczywistości nie jest tak przyjaznym miejscem do życia. W tym kraju wskaźnik umieralności jest jednym z najwyższych na świecie.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Stres jako czynnik przyspieszający proces starzenia Techniki radzenia sobie ze stresem – praktyczny przewodnik dla pacjenta

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Stres można zdefiniować jako określoną relację między jednostką a jej otoczeniem, która oceniana jest przez osobę jako obciążająca lub przekraczająca jej zasoby adaptacyjne i zagrażająca jej dobrostanowi1. W ciągu wielu lat badań i obserwacji zauważono ścisły związek pomiędzy doświadczaniem stresu a procesami starzenia się przebiegającymi w organizmie człowieka2.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Stres jako czynnik przyspieszający proces starzenia Techniki radzenia sobie ze stresem – praktyczny przewodnik dla pacjenta

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Article image

Stres można zdefiniować jako określoną relację między jednostką a jej otoczeniem, która oceniana jest przez osobę jako obciążająca lub przekraczająca jej zasoby adaptacyjne i zagrażająca jej dobrostanowi1. W ciągu wielu lat badań i obserwacji zauważono ścisły związek pomiędzy doświadczaniem stresu a procesami starzenia się przebiegającymi w organizmie człowieka2.

Czytam więcej

DIETETYKA SPORTOWA

Właściwości czekolady wykorzystywane w sporcie

Dietetyk sportowy Natalia Główka

Article image

Czekolada jest jednym z tych produktów, które budzą wątpliwości i kontrowersje. Pomimo dużego udziału nasyconych kwasów tłuszczowych w zależności od jej rodzaju może mieć wiele właściwości prozdrowotnych. Okazuje się, że z powodzeniem mogą stosować ją w diecie również sportowcy.

 

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Żywienie osób rozpoczynających przygodę z bieganiem

Arkadiusz Matras

Moda na aktywność fizyczną panuje już od dłuższego czasu. Społeczeństwo szczególnie upodobało sobie dyscyplinę jaką jest bieganie, ponieważ ten sport nie wymaga od nas posiadania szczególnego sprzętu i warunków. Można wyjść z domu i pobiegać praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia. Coraz więcej osób również startuje w różnego rodzaju zawodach biegowych. Jak traktować w gabinecie dietetyka początkującego biegacza?

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Żywienie osób rozpoczynających przygodę z bieganiem

Arkadiusz Matras

Article image

Moda na aktywność fizyczną panuje już od dłuższego czasu. Społeczeństwo szczególnie upodobało sobie dyscyplinę jaką jest bieganie, ponieważ ten sport nie wymaga od nas posiadania szczególnego sprzętu i warunków. Można wyjść z domu i pobiegać praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia. Coraz więcej osób również startuje w różnego rodzaju zawodach biegowych. Jak traktować w gabinecie dietetyka początkującego biegacza?

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

Zastosowanie badań nutrigenetycznych w okresie prekoncepcyjnym i ciąży

Karolina Karabin

Problem związany z niepłodnością dotyka coraz więcej par starających się o dziecko. Istnieje wiele czynników, które mogą zakłócić możliwość zajścia w ciążę. Część z nich należy do czynników środowiskowych, ale na powodzenie ciąży ma wpływ styl życia oraz dieta. Jak się okazuje liczy się tutaj nie tylko utrzymanie odpowiedniej masy ciała czy też stosowanie zasad piramidy zdrowego żywienia. Kluczem do sukcesu może okazać się wiedza dotycząca polimorfizmów w genach odpowiadających za szlaki metaboliczne składników odżywczych.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Zastosowanie badań nutrigenetycznych w okresie prekoncepcyjnym i ciąży

Karolina Karabin

Article image

Problem związany z niepłodnością dotyka coraz więcej par starających się o dziecko. Istnieje wiele czynników, które mogą zakłócić możliwość zajścia w ciążę. Część z nich należy do czynników środowiskowych, ale na powodzenie ciąży ma wpływ styl życia oraz dieta. Jak się okazuje liczy się tutaj nie tylko utrzymanie odpowiedniej masy ciała czy też stosowanie zasad piramidy zdrowego żywienia. Kluczem do sukcesu może okazać się wiedza dotycząca polimorfizmów w genach odpowiadających za szlaki metaboliczne składników odżywczych.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wybrane składniki diety jako element profilaktyki starzenia się

Bartosz Kulczyński

Ludzie od dawna poszukują sposobów na przedłużenie długości życia oraz poprawę jego jakości wraz z upływającymi latami. Długowieczność jest złożonym zjawiskiem, ponieważ wiele czynników wpływa na fizjologiczne szlaki starzenia się i długość życia. Wśród nich wymienia się m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, behawioralne, społeczno-demograficzne, jak i żywieniowe.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wybrane składniki diety jako element profilaktyki starzenia się

Bartosz Kulczyński

Article image

Ludzie od dawna poszukują sposobów na przedłużenie długości życia oraz poprawę jego jakości wraz z upływającymi latami. Długowieczność jest złożonym zjawiskiem, ponieważ wiele czynników wpływa na fizjologiczne szlaki starzenia się i długość życia. Wśród nich wymienia się m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, behawioralne, społeczno-demograficzne, jak i żywieniowe.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Postępowanie dietetyczne w hiperprolaktynemii

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Prolaktyna (oznaczana skrótem PRL) – to białko wydzielane przez przysadkę mózgową, a dokładnie przez komórki kwasochłonne znajdujące się w obrębie przedniego płata przysadki. W organizmie człowieka pełni funkcję hormonu, odpowiadając m.in. za indukowanie oraz podtrzymywanie laktogenezy w okresie ciąży i laktacji, pobudzanie w organizmie procesów wpływających na tworzenie progesteronu w ciałku żółtym.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Postępowanie dietetyczne w hiperprolaktynemii

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Prolaktyna (oznaczana skrótem PRL) – to białko wydzielane przez przysadkę mózgową, a dokładnie przez komórki kwasochłonne znajdujące się w obrębie przedniego płata przysadki. W organizmie człowieka pełni funkcję hormonu, odpowiadając m.in. za indukowanie oraz podtrzymywanie laktogenezy w okresie ciąży i laktacji, pobudzanie w organizmie procesów wpływających na tworzenie progesteronu w ciałku żółtym.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Restrykcje dietetyczne a długość życia i proces starzenia - przegląd aktualnych danych

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Podczas gdy poszukuje się składników żywności, które miałyby wydłużyć życie i spowolnić procesy związane ze starzeniem się, najdokładniej zbadanym czynnikiem potencjalnie mającym wpływ na długość życia jest ograniczenie spożycia kilokalorii. Jakimi danymi dysponujemy na ten temat w świetle aktualnych badań naukowych?

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Restrykcje dietetyczne a długość życia i proces starzenia - przegląd aktualnych danych

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Podczas gdy poszukuje się składników żywności, które miałyby wydłużyć życie i spowolnić procesy związane ze starzeniem się, najdokładniej zbadanym czynnikiem potencjalnie mającym wpływ na długość życia jest ograniczenie spożycia kilokalorii. Jakimi danymi dysponujemy na ten temat w świetle aktualnych badań naukowych?

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Postępowanie żywieniowe w zespole krótkiego jelita

Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

Article image

Zespół krótkiego jelita to jednostka chorobowa szczególnie uciążliwa dla pacjentów, która znacznie obniża komfort życia. Pacjenci cierpiący na tę przypadłość są w grupie ryzyka niedoboru wielu składników odżywczych, co skutkuje pogorszeniem stanu zdrowia. Opieka dietetyka jest niezwykle ważną częścią terapii w tym schorzeniu.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Odporność śluzówkowa jako pierwsza linia obrony organizmu. Znaczenie mikrobioty, sIgA i beta-defensyny 2 w kształtowaniu tej ważnej odpowiedzi immunologicznej

Dietetyk Daria Kotek

Błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowią miejsce kontaktu naszego organizmu ze środowiskiem zewnętrznym, dlatego też są szczególnie narażone na wpływ negatywnych czynników zewnętrznych, w tym toksyn, zanieczyszczeń, mikroorganizmów, łącznie z drobnoustrojami chorobotwórczymi1. Zatem muszą istnieć struktury i mechanizmy tworzące barierę chroniącą wrażliwe środowisko wewnętrzne przed substancjami potencjalnie szkodliwymi dostarczanymi z otoczenia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Odporność śluzówkowa jako pierwsza linia obrony organizmu. Znaczenie mikrobioty, sIgA i beta-defensyny 2 w kształtowaniu tej ważnej odpowiedzi immunologicznej

Dietetyk Daria Kotek

Article image

Błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowią miejsce kontaktu naszego organizmu ze środowiskiem zewnętrznym, dlatego też są szczególnie narażone na wpływ negatywnych czynników zewnętrznych, w tym toksyn, zanieczyszczeń, mikroorganizmów, łącznie z drobnoustrojami chorobotwórczymi1. Zatem muszą istnieć struktury i mechanizmy tworzące barierę chroniącą wrażliwe środowisko wewnętrzne przed substancjami potencjalnie szkodliwymi dostarczanymi z otoczenia.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Żurawina

Angelika Głodowska

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) – to krzewinkowa roślina wieloletnia należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae)9. Szczególnie sprzyjającymi warunkami dla tego gatunku stały się tereny bagienne i podmokłe. Zajmuje przede wszystkim obszary Ameryki Północnej, Europy oraz Syberii10.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Żurawina

Angelika Głodowska

Article image

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) – to krzewinkowa roślina wieloletnia należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae)9. Szczególnie sprzyjającymi warunkami dla tego gatunku stały się tereny bagienne i podmokłe. Zajmuje przede wszystkim obszary Ameryki Północnej, Europy oraz Syberii10.

Czytam więcej

SUPERFOODS

Właściwości produktów pszczelich

Weronika Strugała

Article image

Chociaż pod względem chemicznym miód to przesycony roztwór cukru, to zawiera on wiele cennych składników o właściwościach prozdrowotnych. Istnieje również dziedzina w medycynie alternatywnej zwana apiterapią, która wykorzystuje miody w celach leczniczych.

Czytam więcej

SUPERFOODS

Truskawki na ból stawów

Weronika Strugała

Article image

Sezon na truskawki jest bardzo krótki, dlatego warto z niego korzystać dopóki kuszą nas swoim zapachem na straganach. Jak się okazuje spożywanie truskawek to nie tylko przyjemność.
 

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Moringa oleifera - wartość odżywcza i właściwości

Weronika Strugała

Do gabinetów dietetycznych niejednokrotnie trafiają pacjenci chętnie kupujący różnego rodzaju suplementy diety i superfoods o egzotycznie brzmiących nazwach. Podczas wizyt i prowadzenia korespondencji z pacjentami często pojawia się wiele pytań na ich temat. Rynek suplementów i produktów napływających do sklepów ze zdrową żywnością jest tak duży, że trudno jest aktualizować wiedzę na temat każdego nowego produktu. W ostatnim czasie popularność zdobywają produkty z drzewa Moringa oleifera.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Moringa oleifera - wartość odżywcza i właściwości

Weronika Strugała

Article image

Do gabinetów dietetycznych niejednokrotnie trafiają pacjenci chętnie kupujący różnego rodzaju suplementy diety i superfoods o egzotycznie brzmiących nazwach. Podczas wizyt i prowadzenia korespondencji z pacjentami często pojawia się wiele pytań na ich temat. Rynek suplementów i produktów napływających do sklepów ze zdrową żywnością jest tak duży, że trudno jest aktualizować wiedzę na temat każdego nowego produktu. W ostatnim czasie popularność zdobywają produkty z drzewa Moringa oleifera.

Czytam więcej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Znaczenie witaminy D w diecie osób starszych

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Article image

Ze względu na szerokie spektrum procesów na jakie wpływa witamina D, jej odpowiednia podaż jest niezwykle istotna w żywieniu człowieka. Niedobór tej witaminy jest powszechnym problemem, a szczególnie zagrożoną niedoborem grupą są osoby starsze. Co wiemy o właściwościach i znaczeniu witaminy D w diecie seniorów?

Czytam więcej
Article image

PRAWO

Żywność ekologiczna

Dietetyk, psychodietetyk Ewelina Estkowska

Rynek produktów ekologicznych należy do dynamicznie rozwijających się sektorów rynku w krajach wysoko rozwiniętych. Spowodowane jest to zmianami, które zachodzą w zachowaniach i preferencjach konsumentów. Konsumenci w decyzjach dotyczących zakupów uwzględniają m.in. kryteria związane z ochroną środowiska.

czytaj dalej

PRAWO

Żywność ekologiczna

Dietetyk, psychodietetyk Ewelina Estkowska

Article image

Rynek produktów ekologicznych należy do dynamicznie rozwijających się sektorów rynku w krajach wysoko rozwiniętych. Spowodowane jest to zmianami, które zachodzą w zachowaniach i preferencjach konsumentów. Konsumenci w decyzjach dotyczących zakupów uwzględniają m.in. kryteria związane z ochroną środowiska.

Czytam więcej