menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Arkadiusz Matras

Dietetyk sportowy, współzałożyciel Dietetyki #NieNaŻarty. Naukę łączy z praktyką, pisząc z jednej strony naukowe artykuły, z drugiej współpracując z ambitnymi amatorami oraz sportowcami na szczeblu międzynarodowym

Article image

Przydatność adaptogenów w sporcie

Suplementy diety wśród sportowców nieustannie budzą emocje. W niektórych dyscyplinach nawet 99% osób z nich korzysta1. Jedną z grup suplementów, które w ostatnim czasie zdają się zyskiwać na popularności wśród polskich sportowców, są adaptogeny.

czytaj dalej

Przydatność adaptogenów w sporcie

Arkadiusz Matras

Article image

Suplementy diety wśród sportowców nieustannie budzą emocje. W niektórych dyscyplinach nawet 99% osób z nich korzysta1. Jedną z grup suplementów, które w ostatnim czasie zdają się zyskiwać na popularności wśród polskich sportowców, są adaptogeny.

Czytam więcej
Article image

Krótki przewodnik po żywieniu zaawansowanych biegaczy

Popularność biegania rośnie z roku na rok, dlatego w poprzednim numerze Współczesnej Dietetyki opisałem strategie żywieniowe rekomendowane dla osób rozpoczynających przygodę z bieganiem, a dzisiejszy tekst zostanie poświęcony biegaczom na średnio zaawansowanym i zaawansowanym poziomie. Z uwagi na duże obciążenia treningowe i spersonalizowany plan treningowy wydatek energetyczny biegaczy może być skrajnie różny na przestrzeni tygodni, a nawet dni. Kluczowym makroskładnikiem wydają się być węglowodany, którym poświęciłem w tekście najwięcej uwagi.

czytaj dalej

Krótki przewodnik po żywieniu zaawansowanych biegaczy

Arkadiusz Matras

Article image

Popularność biegania rośnie z roku na rok, dlatego w poprzednim numerze Współczesnej Dietetyki opisałem strategie żywieniowe rekomendowane dla osób rozpoczynających przygodę z bieganiem, a dzisiejszy tekst zostanie poświęcony biegaczom na średnio zaawansowanym i zaawansowanym poziomie. Z uwagi na duże obciążenia treningowe i spersonalizowany plan treningowy wydatek energetyczny biegaczy może być skrajnie różny na przestrzeni tygodni, a nawet dni. Kluczowym makroskładnikiem wydają się być węglowodany, którym poświęciłem w tekście najwięcej uwagi.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

tekst otwarty

Żywienie osób rozpoczynających przygodę z bieganiem

Moda na aktywność fizyczną panuje już od dłuższego czasu. Społeczeństwo szczególnie upodobało sobie dyscyplinę jaką jest bieganie, ponieważ ten sport nie wymaga od nas posiadania szczególnego sprzętu i warunków. Można wyjść z domu i pobiegać praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia. Coraz więcej osób również startuje w różnego rodzaju zawodach biegowych. Jak traktować w gabinecie dietetyka początkującego biegacza?

czytaj dalej
tekst otwarty

Żywienie osób rozpoczynających przygodę z bieganiem

Arkadiusz Matras

Article image

Moda na aktywność fizyczną panuje już od dłuższego czasu. Społeczeństwo szczególnie upodobało sobie dyscyplinę jaką jest bieganie, ponieważ ten sport nie wymaga od nas posiadania szczególnego sprzętu i warunków. Można wyjść z domu i pobiegać praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia. Coraz więcej osób również startuje w różnego rodzaju zawodach biegowych. Jak traktować w gabinecie dietetyka początkującego biegacza?

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

tekst otwarty

Rekomendacje dotyczące podaży białka w celu zmaksymalizowania syntezy białek mięśniowych wśród sportowców wykonujących trening oporowy

Wśród adeptów sportów sylwetkowych tematem wielu dyskusji jest optymalna dzienna podaż białka w okresie budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki tłuszczowej. Kontrowersje budzi również ilość posiłków w ciągu dnia, długość przerwy pomiędzy nimi czy zawartość protein i poszczególnych aminokwasów w każdej z konsumowanych potraw.

czytaj dalej
tekst otwarty

Rekomendacje dotyczące podaży białka w celu zmaksymalizowania syntezy białek mięśniowych wśród sportowców wykonujących trening oporowy

Arkadiusz Matras

Article image

Wśród adeptów sportów sylwetkowych tematem wielu dyskusji jest optymalna dzienna podaż białka w okresie budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki tłuszczowej. Kontrowersje budzi również ilość posiłków w ciągu dnia, długość przerwy pomiędzy nimi czy zawartość protein i poszczególnych aminokwasów w każdej z konsumowanych potraw.

Czytam więcej