DIETETYKA SPORTOWA
Produkty mleczne w diecie sportowca
Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się taką atencją jak mleko i jego przetwory. Czy spożywanie produktów mlecznych przez sportowców jest wskazane?
DIETETYKA SPORTOWA
Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się taką atencją jak mleko i jego przetwory. Czy spożywanie produktów mlecznych przez sportowców jest wskazane?
DIETETYKA SPORTOWA
Suplementy diety wśród sportowców nieustannie budzą emocje. W niektórych dyscyplinach nawet 99% osób z nich korzysta1. Jedną z grup suplementów, które w ostatnim czasie zdają się zyskiwać na popularności wśród polskich sportowców, są adaptogeny.
DIETETYKA SPORTOWA
Zbyt niską podaż witaminy D uznaje się za czynnik ryzyka wielu chorób3. Uważa się też, że może negatywnie wpływać na wydolność sportowców oraz zwiększać ryzyko infekcji i kontuzji sportowych4–7.
DIETETYKA SPORTOWA
Popularność biegania rośnie z roku na rok, dlatego w poprzednim numerze Współczesnej Dietetyki opisałem strategie żywieniowe rekomendowane dla osób rozpoczynających przygodę z bieganiem, a dzisiejszy tekst zostanie poświęcony biegaczom na średnio zaawansowanym i zaawansowanym poziomie. Z uwagi na duże obciążenia treningowe i spersonalizowany plan treningowy wydatek energetyczny biegaczy może być skrajnie różny na przestrzeni tygodni, a nawet dni. Kluczowym makroskładnikiem wydają się być węglowodany, którym poświęciłem w tekście najwięcej uwagi.
DIETETYKA SPORTOWA
Moda na aktywność fizyczną panuje już od dłuższego czasu. Społeczeństwo szczególnie upodobało sobie dyscyplinę jaką jest bieganie, ponieważ ten sport nie wymaga od nas posiadania szczególnego sprzętu i warunków. Można wyjść z domu i pobiegać praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia. Coraz więcej osób również startuje w różnego rodzaju zawodach biegowych. Jak traktować w gabinecie dietetyka początkującego biegacza?
DIETETYKA SPORTOWA
Wśród adeptów sportów sylwetkowych tematem wielu dyskusji jest optymalna dzienna podaż białka w okresie budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki tłuszczowej. Kontrowersje budzi również ilość posiłków w ciągu dnia, długość przerwy pomiędzy nimi czy zawartość protein i poszczególnych aminokwasów w każdej z konsumowanych potraw.