menu close arrow_back_ios person_add home

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kolka niemowlęca - wskazówki praktyczne dla dietetyka

Kolka niemowlęca jest tematem dobrze znanym nie tylko pediatrom czy położnym środowiskowym, ale także dietetykom, zwłaszcza, że przypadłość ta dotyka 10-40% dzieci. Stanowi ogromny problem wielu rodziców, zaniepokojonych stanem zdrowia ich dziecka, które przez długi czas cieszyło się zdrowiem i nie wykazywało niepokojących objawów.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Znaczenie kwasów omega-3 w diecie

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Tyroidektomia a zalecenia dietetyczne

Funkcjonowanie bez tarczycy jest możliwe, o ile zadba się o właściwie dobraną dla pacjenta farmakoterapię i odpowiednią dla jego stanu zdrowia dietę. Po zabiegu pacjent najczęściej otrzymuje od lekarza szczegółowe zalecenia dotyczące sposobu suplementacji hormonów tarczycy, co ma naśladować w organizmie działanie wyciętego narządu. Wskazówki dotyczące diety po zabiegu często ograniczają się do podstawowych informacji, dlatego zadaniem dietetyka jest dobre wyedukowanie pacjenta w kwestii tego, na jakie składniki w diecie powinien zwrócić szczególną uwagę oraz zadbać o to by nie dochodziło do interakcji lek – żywność.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Postępowanie dietetyczne w hiperprolaktynemii

Prolaktyna (oznaczana skrótem PRL) – to białko wydzielane przez przysadkę mózgową, a dokładnie przez komórki kwasochłonne znajdujące się w obrębie przedniego płata przysadki. W organizmie człowieka pełni funkcję hormonu, odpowiadając m.in. za indukowanie oraz podtrzymywanie laktogenezy w okresie ciąży i laktacji, pobudzanie w organizmie procesów wpływających na tworzenie progesteronu w ciałku żółtym.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Żywienie kobiet w ciąży. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych

Pierwszy trymestr ciąży kojarzy się kobietom najczęściej z takimi dolegliwościami, jak: nudności oraz wymioty. Faktycznie, ponad połowa ciężarnych zmaga się ze wspomnianymi problemami ze strony przewodu pokarmowego. Nasilenie tych objawów może być łagodne, umiarkowane, a u niektórych kobiet bardzo ciężkie w swym przebiegu, określane przez położników jako niepowściągliwe wymioty ciężarnych (HEG, Hyperemesis Gravidarum). Dotykają one około 2% kobiet będących w ciąży. Czy takie pacjentki także mogą trafić do gabinetu dietetycznego? W jaki sposób specjalista od żywienia może im pomóc? Czy istnieją zalecenia dietetyczne łagodzące nieprzyjemne dolegliwości ciężarnych?

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety u pacjenta z małopłytkowością

Małopłytkowość (zwana również trombocytopenią, skazą krwotoczną) wiąże się ze zmniejszeniem liczby trombocytów (płytek krwi) w układzie krwionośnym człowieka poniżej wartości uznawanej za normę (tj. < 150 000/ul). W gabinecie dietetycznym, analizując dostarczone przez pacjenta wyniki badań, niekiedy możemy zaobserwować opisywane wyżej zjawisko.

czytaj dalej