menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Dieta w nadczynności tarczycy u dzieci

Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?

Dietoterapia nadczynności tarczycy zarówno u dzieci, jak i u dorosłych ma na celu dostarczenie wystarczającej ilości energii, pozwalającej na pokrycie zwiększonego w wyniku choroby zapotrzebowania energetycznego oraz umożliwiającej przeciwdziałanie wzrostowi katabolizmu ogólnoustrojowego oraz utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia pacjenta.

Najczęściej do gabinetu dietetyka trafiają rodzice z dziećmi, u których nadczynność tarczycy już została zdiagnozowana przez endokrynologa. W tej sytuacji możemy zająć się ustaleniem indywidualnych zaleceń dietetycznych i planu żywienia. Jednak niekiedy to dietetycy jako pierwsi zauważają u swojego małoletniego pacjenta pierwsze oznaki nieprawidłowej pracy gruczołu tarczowego. W tej sytuacji zanim podejmiemy jakiekolwiek kroki związane z modyfikacją sposobu żywienia dziecka, warto najpierw zalecić konsultację u pediatry, który powinien skierować dziecko na szczegółowe badania oraz zaproponować spotkanie z doświadczonym endokrynologiem.

 

Umiejętne rozpoznanie u małoletniego pacjenta nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to schorzenie, na które składa się zespół objawów klinicznych związanych z nadmiarem ilości wytwarzanych hormonów tarczycy, w wyniku czego dochodzi do rozpadu białek, tłuszczów i zapasów glukozy w organizmie. Przemiana materii znacząco przyspiesza, co wiąże się ze spadkiem masy ciała u pacjenta oraz szeregiem charakterystycznych dolegliwości, które u dzieci mogą objawiać się w następujący sposób:

Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.


Czytaj więcej