menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Joanna Drygiel

Dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz wielu kursów specjalistycznych w zakresie leczenia żywieniowego. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Prowadzi praktykę dietetyczną w Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie zajmuje się jednocześnie pracą naukowo-badawczą oraz w Centrum Medycznym Damiana w Warszawie. Ponadto prowadzi szkolenia, kursy i warsztaty dla pacjentów, personelu medycznego oraz osób zainteresowanych tematyką żywienia. Współpracuje z fundacjami, stowarzyszeniami i uniwersytetami trzeciego wieku. Autorka poradników żywieniowych dla pacjentów, w różnych stanach chorobowych oraz artykułów o tematyce dietetycznej. Szczególnie interesuje się wsparciem dietetycznym w niedożywieniu, chorobach onkologicznych oraz autoimmunologicznych.

tekst otwarty

Przykładowe menu dla pacjentów onkologicznych z biegunką wynikającą z leczenia

Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz

Article image

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej bezglutenowej i bezmlecznej. Taką dietę zalecamy pacjentom cierpiącym z powodu biegunki, będącej efektem leczenia onkologicznego – najczęściej radioterapii na obszar jamy brzusznej lub miednicy. Biegunka może także towarzyszyć chorym w trakcie chemioterapii lub leczenia skojarzonego – radiochemioterapii.

Czytam więcej