menu close arrow_back_ios person_add home

Znaczenie kwasów omega-3 w diecie

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Z GABINETU DIETETYKA

01-03-2019

22/2019

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 dla zdrowia człowieka

W grupie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 znajduje się nie tylko ALA, ale także kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA). Pokrycie zapotrzebowania organizmu na powyższe kwasy tłuszczowe pozwala zadbać m.in. o:

Co więcej, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w szczególności DHA, wykazują silnie przeciwzapalne działanie w organizmie. Ich właściwy poziom oraz odpowiednia proporcja z kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-6, szczególnie w diecie kobiety w ciąży, pozwala zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu, a także urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. W literaturze można też znaleźć doniesienia, iż obecność kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 pozwala minimalizować ryzyko rozwoju alergii oraz atopowego zapalenia skóry (AZS) u dziecka.

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.