menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 22/2019

okladka-22.png


PSYCHODIETETYKA

Psychologiczne aspekty operacji bariatrycznych

Małgorzata Kaczyńska

Article image

Operacja bariatryczna definiuje grupę zabiegów chirurgicznych wykonywanych w celu ułatwienia utraty masy ciała. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że zabiegi te stanowią bardziej skuteczny sposób leczenia otyłości olbrzymiej niż zalecenia dietetyczne, ćwiczenia fizyczne, zmiany stylu życia i farmakoterapia1, 2.

Czytam więcej

PSYCHODIETETYKA

Przewlekle chory pacjent w gabinecie dietetyka

Magdalena Jarzębowska

Article image

Coraz częściej do dietetyka zgłaszają się pacjenci, oczekujący dietoterapii będącej elementem leczenia choroby przewlekłej. Decyzja ich wynika z własnych poszukiwań sposobów na rozszerzenie zakresu działań, które spowodują poprawę stanu zdrowia lub zostają skierowani przez lekarza specjalistę.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Kofeina w sporcie

Natalia Główka

Ergogeniczne działanie kofeiny w sporcie wykazano w wielu badaniach naukowych. Oczywiste jest, że podaż kofeiny wpływa korzystnie na wyniki osiągane przed sportowców, jednak zależy to od formy sportowca oraz czasu trwania, intensywności i rodzaju wykonywanego wysiłku fizycznego.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Kofeina w sporcie

Natalia Główka

Article image

Ergogeniczne działanie kofeiny w sporcie wykazano w wielu badaniach naukowych. Oczywiste jest, że podaż kofeiny wpływa korzystnie na wyniki osiągane przed sportowców, jednak zależy to od formy sportowca oraz czasu trwania, intensywności i rodzaju wykonywanego wysiłku fizycznego.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Rola nawodnienia u sportowców

Izabela Grabowska

Jednym z najważniejszych składników odżywczych dla sportowców jest woda. Aby zawodnik mógł uzyskać optymalną zdolność wysiłkową w czasie treningu i zawodów, oprócz odpowiednio dostosowanej energetyczności diety, podaży makro- i mikroskładników, niezbędne jest optymalne nawodnienie1.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Rola nawodnienia u sportowców

Izabela Grabowska

Article image

Jednym z najważniejszych składników odżywczych dla sportowców jest woda. Aby zawodnik mógł uzyskać optymalną zdolność wysiłkową w czasie treningu i zawodów, oprócz odpowiednio dostosowanej energetyczności diety, podaży makro- i mikroskładników, niezbędne jest optymalne nawodnienie1.

Czytam więcej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Żywienie w chirurgicznym leczeniu otyłości

Karolina Brzostek, Iwona Boniecka

Article image

Otyłość jest obecnie jednym z kluczowych problemów zdrowia publicznego. Niestety zachowawcze metody leczenia otyłości, zwłaszcza olbrzymiej, często okazują się niewystarczająco skuteczne, a ewentualny ubytek masy ciała nietrwały, dlatego też coraz częściej stosuje się chirurgiczne leczenie otyłości.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Znaczenie kwasów omega-3 w diecie

Monika Dudek-Palaczyk

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Znaczenie kwasów omega-3 w diecie

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola chleba w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola chleba w żywieniu człowieka

Weronika Strugała

Article image

Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Różeniec górski

Barbara Laskus

Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) – to najlepiej poznana i przebadana roślina zielna należąca do rodziny gruboszowatych Crassulaceae. Nazwa tej byliny nie jest przypadkowa, jej kłącza mają charakterystyczne żółto-różowe zabarwienie miąższu oraz różany zapach.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Różeniec górski

Barbara Laskus

Article image

Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) – to najlepiej poznana i przebadana roślina zielna należąca do rodziny gruboszowatych Crassulaceae. Nazwa tej byliny nie jest przypadkowa, jej kłącza mają charakterystyczne żółto-różowe zabarwienie miąższu oraz różany zapach.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania