menu close arrow_back_ios person_add home

Izabela Grabowska

Dietetyk sportowy, psychodietetyk. Absolwentka studiów doktoranckich w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie (gdzie uzyskała tytuł dr n. med.). Od 2013 roku jest związana z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej. Współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Idea wegetarianizmu a dzisiejsze trendy konsumenckie

Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Dieta ketogenna w sporcie

Zarówno zawodowi sportowcy, jak i osoby rekreacyjnie uprawiające sport często eksperymentują z różnymi dietami, modyfikując udział poszczególnych makroskładników i/lub kaloryczność diety. Przyczyn takiego postępowania może być wiele. Najczęściej wymienia się chęć redukcji masy ciała – przy jednoczesnym, jak najmniejszym ubytku beztłuszczowej masy ciała – oraz zamiar zwiększenia wydolności fizycznej10. Jednak to, czy i w jaki sposób dieta wysokotłuszczowa może być korzystna dla osób uprawiających sport jest nadal niejasne i kontrowersyjne.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Odżywki białkowe w sporcie

W Polsce suplementy diety cieszą się dużą popularnością, a granica pomiędzy koniecznością ich zażywania a stosowaniem bez uzasadnienia jest bardzo cienka. Wskazaniem do skorzystania z suplementu jest sytuacja, kiedy dostarczenie z dietą odpowiedniej ilości danego składnika może być utrudnione lub niemożliwe.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Rola nawodnienia u sportowców

Jednym z najważniejszych składników odżywczych dla sportowców jest woda. Aby zawodnik mógł uzyskać optymalną zdolność wysiłkową w czasie treningu i zawodów, oprócz odpowiednio dostosowanej energetyczności diety, podaży makro- i mikroskładników, niezbędne jest optymalne nawodnienie1.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Aktywność fizyczna a insulinooporność

Szacuje się, iż na całym świecie jest 425 mln osób dorosłych chorujących na cukrzycę. W Polsce blisko 2 mln 700 osób ma zdiagnozowaną cukrzycę, a prawie drugie tyle, bo 2 mln 235 osób, ma nieprawidłową tolerancję glukozy2. Niestety, dane na kolejne lata nie są optymistyczne i przewiduje się dalszy wzrost zachorowalności.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

RED-S - ryzyko niedoboru energii w sporcie

Aktywność fizyczna człowieka jest ważnym elementem zachowania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej oraz prawidłowy sposób żywienia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Z drugiej strony – zbyt intensywna aktywność fizyczna może być przyczyną pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenia dotykające sportowców dość często są związane z ujemnym bilansem energetycznym.

czytaj dalej