menu close arrow_back_ios person_add home

Odżywki białkowe w sporcie

W Polsce suplementy diety cieszą się dużą popularnością, a granica pomiędzy koniecznością ich zażywania a stosowaniem bez uzasadnienia jest bardzo cienka. Wskazaniem do skorzystania z suplementu jest sytuacja, kiedy dostarczenie z dietą odpowiedniej ilości danego składnika może być utrudnione lub niemożliwe.

Według ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia suplement diety jest środkiem spożywczym (nie lekiem!), którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będącym skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych, albo innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny5, 21.

Większość ekspertów do spraw żywienia zajmuje stanowisko, że dla zapewnienia optymalnego funkcjonowania organizmu najważniejszą kwestią jest odpowiedni dobór produktów spożywczych, w duchu zasady – food first9. Jednak suplementy wydają się wygodne w użyciu, a także w przechowywaniu. Łatwiej jest sięgnąć po gotową przekąskę niż przygotować posiłek samodzielnie. Sportowcy oraz osoby rekreacyjnie uprawiające sport stosują je w różnym celu, m.in.: przyspieszenia regeneracji po wysiłku, uzupełniania niedoborów energetycznych oraz strat witamin i składników mineralnych, zwiększania wydolności czy zmiany komponentów składu ciała. Po suplementy diety równie często sięgają mężczyźni, jak i kobiety, aczkolwiek mężczyźni częściej po preparaty białkowe. Również zawodowi sportowcy częściej sięgają po suplementy niż osoby rekreacyjnie uprawiające sport11.

 

W Polsce suplementy diety cieszą się dużą popularnością, a granica pomiędzy koniecznością ich zażywania a stosowaniem bez uzasadnienia jest bardzo cienka. Wskazaniem do skorzystania z suplementu jest sytuacja, kiedy dostarczenie z dietą odpowiedniej ilości danego składnika może być utrudnione lub niemożliwe.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Izabela Grabowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk sportowy, psychodietetyk. Absolwentka studiów doktoranckich w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie (gdzie uzyskała tytuł dr n. med.). Od 2013 roku jest związana z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej. Współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).