Wirus grypy, paragrypy, rinowirus i syncytialny wirus oddechowy (RVS, respiratory syncitial virus) i koronawirus odgrywają główną rolę w zakażeniach górnych dróg oddechowych (URTI, upper respiratory tract infection). Okresowo powodują powszechne ogniska chorobowe i stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Obecnie nie ma skutecznego leczenia tych infekcji wirusowych, zapobieganie przenoszeniu wirusa opiera się na podstawowych środkach, takich jak kwarantanna i dokładne mycie rąk po kontakcie fizycznym12. Tylko u zaledwie 3% pacjentów zakażenia mają podłoże mieszane, bakteryjno-wirusowe. W przypadku zakażeń bakteryjnych dominują szczepy Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes czy rzadziej Staphylococcus aureus i Klebsiella penumoniae5.
Na nawrotowość ZDO ma wpływ bardzo wiele czynników, ale najważniejszym z nich jest niedobór odporności. Na działanie układu immunologicznego wpływa wiele czynników, które są od nas niezależne, takich jak uwarunkowania genetyczne, wiek czy płeć. Na wiele czynników mamy jednak wpływ: poród naturalny, karmienie piersią, w dalszym życiu aktywność fizyczna, stres, sen i dieta. Elementem postępowania, nie najważniejszym z punktu widzenia lekarza, ale często kluczowym dla pacjenta, jest zastosowanie diety/leku/suplementu diety, który miałby „poprawić naszą odporność”. Istnieje bardzo wiele substancji, którym przypisuje się działanie immunostymulujące. W tym kontekście wymieniane są witaminy (A, C, E i D), składniki mineralne (selen, cynk, żelazo), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z szeregu n-3 oraz n-6, czosnek oraz probiotyki4,5,8,11
Pozytywną rolę probiotyków wykazano w wielu aspektach, potwierdzając ich korzystny wpływ na zdrowie, co stało się podstawą do wprowadzenia probiotykoterapii, a więc stosowania ich w terapii, jak i w profilaktyce, oraz przy przywracaniu naturalnej mikroflory jelitowej, a także do produkcji żywności funkcjonalnej czy konserwacji produktów spożywczych. Wykazano, że bakterie probiotyczne poprzez kolonizację w jelitach gospodarza, m.in. zmniejszają ryzyko przyrostu potencjalnych bakterii patogennych oraz oddziałują na bariery anatomiczno-fizyczne i mikrobiologiczne przewodu pokarmowego, a także wpływają na odporność organizmu ludzkiego5,17,25.
Nawracające zakażenia układu oddechowego (ZDO) w okresie jesienno-zimowym stanowią istotny problem medyczny zarówno dla pacjenta, jak i dla lekarza rodzinnego czy pediatry. Duża częstość ZDO ma też określone przełożenie na straty finansowe związane z absencją w pracy. Według danych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w 2014 roku najwięcej zwolnień lekarskich, bo niemal 5 tysięcy, wydano właśnie z powodu chorób układu oddechowego. Najczęściej, bo w 85%, mają one podłoże wirusowe5.
Klaudia Wiśniewska, Bartłomiej Pomorski
Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.
czytaj dalej
Ewa Grabani
Obecna wiedza związana z niedoborami witaminy D wskazuje na konieczność suplementowania tego związku. Ilość preparatów, dawek, form dostępnych na rynku polskich suplementów tej witaminy prowadzi do refleksji, jak ową suplementację stosować. Od jakich czynników powinno zależeć dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę? A także jaki wpływ mają różne czynniki na stężenie tej witaminy. W jaki sposób należy kontrolować efekty jej podaży oraz czy możliwe jest jej przedawkowanie4?
czytaj dalej
Diana Wolańska-Buzalska
Oliwa Północy, czyli rodzimy olej rzepakowy, to jeden z tłuszczów, który w diecie dziecka może mieć swoje stałe miejsce już od etapu rozszerzania jego diety. To doskonałe źródło kwasu ALA – istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych, a także witaminy E i K.
czytaj dalej