menu close arrow_back_ios person_add home

Strategie postępowania dietetycznego oraz suplementacji w budowaniu odporności

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski

DODATEK SPECJALNY

01-09-2020

31/2020

Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.

Dobrze funkcjonujący układ odpornościowy ma kluczowe znaczenie dla stanu zdrowia człowieka. Jego głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed zakażeniem. Odporność organizmu definiuje się jako zdolność do czynnej i biernej ochrony przed patogenami poprzez reakcję odpowiednich komórek i tkanek w naszym organizmie. W skład układu odpornościowego wchodzą narządy limfatyczne, naczynia chłonne oraz komórki uczestniczące w reakcjach immunologicznych (np. przeciwciała, cytokiny)2.

 

Rodzaje odporności

Odporność możemy w prosty sposób podzielić na wrodzoną, która stanowi pierwszą linię obrony przed patogenami, oraz nabytą. Odporność wrodzona rozwija się szybko, prowadząc do ostrej odpowiedzi zapalnej, ale nie ma pamięci. Uczestniczą w niej przede wszystkim komórki żerne (makrofagi), tuczne i dendrytyczne, a także cytokiny czy białka ostrej fazy. Z kolei odporność nabyta rozwija się z czasem, ale jest specyficzna i charakteryzuje się zdolnością zapamiętywania i rozpoznawania patogenów, z którymi miał wcześniej kontakt organizm. Cechuje się pamięcią immunologiczną. Uczestniczą w niej przede wszystkim limfocyty oraz przeciwciała (immunoglobuliny) i cytokiny. Oba rodzaje odporności wzajemnie na siebie oddziałują poprzez interakcje komórek i cząsteczek. Każdy organizm charakteryzuje obecność wielu różnych limfocytów swoistych – specyficznych dla określonej substancji (antygenu). W momencie wprowadzenia antygenu do organizmu uruchamia się szereg reakcji warunkujących zjawisko pamięci immunologicznej. Wyróżniamy dwie zasadnicze populacje limfocytów. Są to limfocyty T, dojrzewające w grasicy i odpowiedzialne za rozwój odpowiedzi komórkowej oraz limfocyty B dojrzewające w szpiku kostnym, odpowiedzialne za rozwój odpowiedzi humoralnej, w której uczestniczą immunoglobuliny1-3.

Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Klaudia Wiśniewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i założycielka Centrum Terapii Dietetycznej SPOT (www.centrumspot.pl), gdzie na co dzień pracuje z pacjentami. W ramach swojej pracy doktorskiej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym bada skuteczność diet roślinnych w aspekcie otyłości i innych chorób metabolicznych. Prze wiele lat w ramach pracy w instytutach naukowych, w tym w Instytucie Żywności i Żywienia koordynowała projekty edukacyjne o zasięgu ogólnopolskim. Nadal chętnie dzieli się swoją wiedzą z innymi, nie tylko w gabinecie. Usłyszeć ją można w Dzień dobry TVN, Pytaniu na Śniadanie, Onet Rano #wiem oraz w Polskim Radio. Jest autorką licznych publikacji naukowych z zakresu diet roślinnych, otyłości i chorób układu pokarmowego.  

Bartłomiej Pomorski

CZYTAM ARTYKUŁY

Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej oraz członek organizacji Professionals in Nutrition for Exercise and Sport (PINES). Współwłaściciel poradni dietetycznej „Dietetyka Sportowa”, w której na co dzień współpracuje jako dietetyk ze sportowcami, zarówno amatorami, jak i zawodowcami.