Bez znajomości siły słów niemożliwa jest znajomość człowieka.
Konfucjusz
Jesteś tu:
Cukrzyca staje się pandemią całego świata. Bardzo dużo mówi się o cukrzycy typu 2, a zwiększony problem dotyczy również cukrzycy typu 1. Ta z kolei wymaga innego odejścia niż "dwójka" zarówno żywieniowego, jak i edukacyjnego. Warto ją poznać, bo będzie stanowiła coraz większy problem epidemiologiczny.
Zamów prenumeratęOdpowiednia strategia żywieniowa diabetyka powinna obejmować takie elementy, jak: cel, czynniki mające wpływ na poziom glukozy (długość i typ treningów), czas i miejsce monitorowania glikemii, postępowanie przy określonych poziomach glukozy oraz edukację zawodnika.
Niedoczynność tarczycy jest to niedobór hormonów tarczycy (T3–trójjodotyronina, T4–tyroksyna) prowadzący do uogólnionego zwolnienia procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dlatego też chora tarczyca oznacza chorobę całego organizmu.
W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.
Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa.
Cukrzyca staje się pandemią całego świata. Bardzo dużo mówi się o cukrzycy typu 2, a zwiększony problem dotyczy również cukrzycy typu 1.
Większość oparzeń stanowią najczęściej niewielkie oparzenia wymagające jedynie pomocy doraźnej lub krótkotrwałego pobytu w szpitalu. Jednak te obejmujące powyżej 20% całej powierzchni ciała, klasyfikowane jako oparzenia ciężkie, wymagają pełnego zaangażowania personelu intensywnej opieki medycznej, lekarzy różnych specjalności.
Aktywność fizyczna ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Jest jedną z podstawowych funkcji człowieka. Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) zdrowie „to nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu”.
Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest przyprawą, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata od tysięcy lat.
Jest również prawdopodobnie pierwszą przyprawą, która trafiła do Europy. W swoich pismach, szczególną uwagę poświęcili mu Marco Polo i Paracelsus.
Ma zastosowanie nie tylko jako dodatek kulinarny- często wykorzystywany jest w kosmetologii i farmakologii.
W Polsce najczęściej spotykane są kłącza imbiru lekarskiego i w takiej postaci jest on także spożywany. Ta część zawiera składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, oraz taniny i składniki mineralne1.
Menu zostało opracowane przez Samar Khanafer-Gniadek - uczestniczkę III edycji programu MasterChef wraz z dietetykiem specjalizującym się w leczeniu cukrzycy - Mileną Kuzaka.
Część artykułu pochodzi z piątego modułu (Body composition + estimating energy expenditure) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".
Na odżywianie dzieci można wpływać już od momentu poczęcia. Już w okresie ciąży kobieta powinna zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W I trymestrze ciąży, kiedy dochodzi do organogenezy i zaczynają się tworzyć zawiązki zębów, niewłaściwe odżywianie, niedobory składników odżywczych i braki witamin mogą zaburzyć proces kształtowania się zawiązków zębów i otaczających tkanek.