menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 8/2016

Cukrzyca staje się pandemią całego świata. Bardzo dużo mówi się o cukrzycy typu 2, a zwiększony problem dotyczy również cukrzycy typu 1. Ta z kolei wymaga innego odejścia niż "dwójka" zarówno żywieniowego, jak i edukacyjnego. Warto ją poznać, bo będzie stanowiła coraz większy problem epidemiologiczny.

okladka-8.jpg


Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Probiotyki w sporcie

Damian Parol

W publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Probiotyki w sporcie

Damian Parol

Article image

W publikacjach o probiotykach zwraca się uwagę głównie na ich role w funkcjonowaniu układu pokarmowego1, szczególnie w przypadku biegunek związanych z podawaniem antybiotyków lub w celu zmniejszenia dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Jednak bywa również poruszana kwestia wpływu probiotyków na wydolność sportową.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wpływ odżywiania dzieci na wady zgryzu

Kamila Wasiluk

Na odżywianie dzieci można wpływać już od momentu poczęcia. Już w okresie ciąży kobieta powinna zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W I trymestrze ciąży, kiedy dochodzi do organogenezy i zaczynają się tworzyć zawiązki zębów, niewłaściwe odżywianie, niedobory składników odżywczych i braki witamin mogą zaburzyć proces kształtowania się zawiązków zębów i otaczających tkanek.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wpływ odżywiania dzieci na wady zgryzu

Kamila Wasiluk

Article image

Na odżywianie dzieci można wpływać już od momentu poczęcia. Już w okresie ciąży kobieta powinna zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W I trymestrze ciąży, kiedy dochodzi do organogenezy i zaczynają się tworzyć zawiązki zębów, niewłaściwe odżywianie, niedobory składników odżywczych i braki witamin mogą zaburzyć proces kształtowania się zawiązków zębów i otaczających tkanek.

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Czarnuszka w leczeniu Helicobacter pylori

Ewa Bulczak

Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa. Często osoby zakażone bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) nie mają żadnych objawów ani chorób związanych z tą bakterią. Ocenia się, że tylko u 10−20% zakażonych powstają konkretne choroby wywołane przez ten drobnoustrój. W Polsce szacuje się, że zakażenie tą bakterią dotyczy ponad 80% osób dorosłych i ponad 30% dzieci do osiemnastego roku życia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Czarnuszka w leczeniu Helicobacter pylori

Ewa Bulczak

Article image

Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa. Często osoby zakażone bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) nie mają żadnych objawów ani chorób związanych z tą bakterią. Ocenia się, że tylko u 10−20% zakażonych powstają konkretne choroby wywołane przez ten drobnoustrój. W Polsce szacuje się, że zakażenie tą bakterią dotyczy ponad 80% osób dorosłych i ponad 30% dzieci do osiemnastego roku życia.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowego

Monika Dudek-Palaczyk

Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowego

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?

Ewa Bulczak

Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?

Ewa Bulczak

Article image

Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.

Czytam więcej

IMMUNOŻYWIENIE

Interwencja żywieniowa u chorych z ciężkimi oparzeniami

Sylwia Skrzyńska

Article image

Większość oparzeń stanowią najczęściej niewielkie oparzenia wymagające jedynie pomocy doraźnej lub krótkotrwałego pobytu w szpitalu. Jednak te obejmujące powyżej 20% całej powierzchni ciała, klasyfikowane jako oparzenia ciężkie, wymagają pełnego zaangażowania personelu intensywnej opieki medycznej, lekarzy różnych specjalności.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Działanie hipoglikemiczne, antybakteryjne i przeciwutleniające imbiru lekarskiego

Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest przyprawą, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata od tysięcy lat.

Jest również prawdopodobnie pierwszą przyprawą, która trafiła do Europy. W swoich pismach, szczególną uwagę poświęcili mu Marco Polo i Paracelsus.

Ma zastosowanie nie tylko jako dodatek kulinarny- często wykorzystywany jest w kosmetologii i farmakologii.

W Polsce najczęściej spotykane są kłącza imbiru lekarskiego i w takiej postaci jest on także spożywany. Ta część zawiera składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, oraz taniny i składniki mineralne1.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Działanie hipoglikemiczne, antybakteryjne i przeciwutleniające imbiru lekarskiego

Article image

Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest przyprawą, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata od tysięcy lat.

Jest również prawdopodobnie pierwszą przyprawą, która trafiła do Europy. W swoich pismach, szczególną uwagę poświęcili mu Marco Polo i Paracelsus.

Ma zastosowanie nie tylko jako dodatek kulinarny- często wykorzystywany jest w kosmetologii i farmakologii.

W Polsce najczęściej spotykane są kłącza imbiru lekarskiego i w takiej postaci jest on także spożywany. Ta część zawiera składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, oraz taniny i składniki mineralne1.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania