menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 44/2022

W gabinecie dietetycznym spotykamy pacjentów, którzy z łatwością zrezygnowali ze spożycia glutenu na podstawie przypuszczeń co do jego szkodliwości czy występowania dolegliwości po jego spożyciu. Otóż pierwszym krokiem, zanim pacjent zmieni dietę, powinna być diagnostyka, gdyż czym innym jest czasowa rezygnacja ze spożycia glutenu czy też ograniczenie jego spożycia, a czym innym bez­względne stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie, w przypadku diagnozy celiakii. Jakie czynniki dodatkowe mogą wskazywać na występowanie celiakii? Czy każdy pa­cjent z celiakią będzie miał dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu glutenu? O diagnostyce, celiakii klasycznej, nieklasycznej, postaci objawowej i subklinicznej oraz przede wszystkim – o praktycznych aspektach pro­wadzenia pacjentów z celiakią – pisze w bieżącym temacie numeru dr n. med. Martyna Marciniak.

Polecam uwadze ciekawe zagadnienia o kreatynie w sporcie, selenie w niepłodności u mężczyzn czy diecie roślinnej w MAFLD. W rubryce Z gabinetu dietetyka tym razem wszystko to, co dietetyk powinien wiedzieć o przy­gotowaniu pacjenta do operacji bariatrycznej, w tym rekomendowane składowe procesu przygotowania żywieniowego do takiej operacji.

Wydanie 44. niesie ze sobą specjalną niespodziankę – dodatek Dietety­ka w onkologii, czyli jak za pomocą żywienia wspierać pacjentów chorych na nowotwory.

Zachęcam do lektury.

Sylwia Leszczyńska
Redaktor prowadząca

0.jpg

Autorzy wydania

czarno-białe.jpg

Dr n. med.

Martyna Marciniak

czarno-białe.jpg

mgr

Oliwia Szymanowicz

IMG_3144aff300_ (002)_cz_b.jpg

mgr

Anna Zaręba

monika mackow kopia.jpg

mgr

Monika Maćków

IMG_7831.jpg

mgr

Jan Tomaszewski

czarno-biały.jpeg

mgr

Filip Biernacki

czarno-białe.jpg

mgr

Aleksandra Górniakowska

Adamczewski_Jakub_zdjęcie czarno-białe.jpg

mgr

Jakub Adamczewski

a-zyla.jpg

Dietetyka

Aleksandra Żyła-Pawlak

Milewicz Anna czarno-biała.jpg

mgr

Anna Milewicz

_DSC7051_—_kopia_czarno-białe.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

dr n. med.

Anna Zmarzły

Magdalena-Jodkiewicz167x167.jpg

dr n. med.

Magdalena Jodkiewicz

Agnieszka Surwiłło-Snarska kopia.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Agnieszka Surwiłło-Snarska


Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka zaburzeń lipidowych

mgr Oliwia Szymanowicz

Odpowiednia diagnostyka zaburzeń lipidowych ma ogromne znaczenie w szybkim diagnozowaniu istniejących już chorób układu krążenia, ale co ważniejsze – określaniu ryzyka jego wystąpienia. W ten sposób jesteśmy w stanie wdrożyć odpowiednie postępowanie, które będzie miało znaczenie profilaktyczne lub wcześnie rozpocząć leczenie farmakologiczne.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka zaburzeń lipidowych

mgr Oliwia Szymanowicz

Article image

Odpowiednia diagnostyka zaburzeń lipidowych ma ogromne znaczenie w szybkim diagnozowaniu istniejących już chorób układu krążenia, ale co ważniejsze – określaniu ryzyka jego wystąpienia. W ten sposób jesteśmy w stanie wdrożyć odpowiednie postępowanie, które będzie miało znaczenie profilaktyczne lub wcześnie rozpocząć leczenie farmakologiczne.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Suplementacja diety kreatyną

mgr Jakub Adamczewski

Kreatyna to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety dla sportowców, a jej suplementacja od kilkudziesięciu lat uznawana jest za efektywną strategię zwiększania wydolności organizmu w różnych dyscyplinach sportowych.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Suplementacja diety kreatyną

mgr Jakub Adamczewski

Article image

Kreatyna to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety dla sportowców, a jej suplementacja od kilkudziesięciu lat uznawana jest za efektywną strategię zwiększania wydolności organizmu w różnych dyscyplinach sportowych.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

52 Oleje w diecie nastolatków

Dietetyka Aleksandra Żyła-Pawlak

Okres dojrzewania jest szczególnym czasem w życiu człowieka, charakteryzującym się zwiększeniem tempa wzrastania oraz pojawieniem się cech pokwitania. W tym czasie nastolatki zwracają większą uwagę na własną sylwetkę, co jest spowodowane dużą dynamiką zmian wymiarów ciała oraz kształtowaniem się typu budowy somatycznej. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze znacznie wzrasta, co związane jest nie tyle z wiekiem kalendarzowym, ale zależy od zaawansowania dojrzewania płciowego.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

52 Oleje w diecie nastolatków

Dietetyka Aleksandra Żyła-Pawlak

Article image

Okres dojrzewania jest szczególnym czasem w życiu człowieka, charakteryzującym się zwiększeniem tempa wzrastania oraz pojawieniem się cech pokwitania. W tym czasie nastolatki zwracają większą uwagę na własną sylwetkę, co jest spowodowane dużą dynamiką zmian wymiarów ciała oraz kształtowaniem się typu budowy somatycznej. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze znacznie wzrasta, co związane jest nie tyle z wiekiem kalendarzowym, ale zależy od zaawansowania dojrzewania płciowego.

Czytam więcej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Jak żywienie może złagodzić nudności i wymioty u kobiet w ciąży?

mgr Monika Maćków

Podczas ciąży pojawiają się u kobiet wszelakie dolegliwości, które związane są z fizjologią, a szczególnie ze zmianą w gospodarce hormonalnej organizmu. Dolegliwości te powodują często dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu, natomiast bardzo rzadko mają wpływ na sam przebieg ciąży. Jedne z tych dolegliwości to nudności i wymioty w ciąży (NVP – Nausea and Vomiting during Pregnancy), których przebieg może złagodzić odpowiednie postępowanie żywieniowe.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Jak żywienie może złagodzić nudności i wymioty u kobiet w ciąży?

mgr Monika Maćków

Article image

Podczas ciąży pojawiają się u kobiet wszelakie dolegliwości, które związane są z fizjologią, a szczególnie ze zmianą w gospodarce hormonalnej organizmu. Dolegliwości te powodują często dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu, natomiast bardzo rzadko mają wpływ na sam przebieg ciąży. Jedne z tych dolegliwości to nudności i wymioty w ciąży (NVP – Nausea and Vomiting during Pregnancy), których przebieg może złagodzić odpowiednie postępowanie żywieniowe.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Białko roślinne a MAFLD – niealkoholowe stłuszczenie wątroby

mgr Jan Tomaszewski

Jednostka chorobowa, którą dotychczas znaliśmy jako Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD – Non- Alcoholic Fatty Liver Disease) obecnie nosi nazwę MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease, MAFLD). Jest to jedna z najczęstszych chorób wątroby o charakterze dysfunkcji metabolicznej. Charakteryzuje się wysoką akumulacją lipidów w hepatocytach – komórkach wątroby o przyczynie innej niż toksyczność alkoholu, leków lub w wyniku zakażeń wirusowych np. HCV, HBV lub HIV.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Białko roślinne a MAFLD – niealkoholowe stłuszczenie wątroby

mgr Jan Tomaszewski

Article image

Jednostka chorobowa, którą dotychczas znaliśmy jako Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD – Non- Alcoholic Fatty Liver Disease) obecnie nosi nazwę MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease, MAFLD). Jest to jedna z najczęstszych chorób wątroby o charakterze dysfunkcji metabolicznej. Charakteryzuje się wysoką akumulacją lipidów w hepatocytach – komórkach wątroby o przyczynie innej niż toksyczność alkoholu, leków lub w wyniku zakażeń wirusowych np. HCV, HBV lub HIV.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Przygotowanie żywieniowe do operacji bariatrycznej

mgr Filip Biernacki

Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Przygotowanie żywieniowe do operacji bariatrycznej

mgr Filip Biernacki

Article image

Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Leczenie żywieniowe

dr n. med. Anna Zmarzły

U wszystkich pacjentów z ryzykiem niedożywienia i niedożywieniem, u których podaż doustna jest niedostateczna, wskazane jest leczenie żywieniowe11. Niedostateczna podaż doustna według ESPEN to sytuacja, w której pacjent nie jest w stanie jeść dłużej niż tydzień lub spożywa drogą doustną mniej niż 60% spodziewanego zapotrzebowania energetycznego dłużej niż 1–2 tygodnie12.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Leczenie żywieniowe

dr n. med. Anna Zmarzły

Article image

U wszystkich pacjentów z ryzykiem niedożywienia i niedożywieniem, u których podaż doustna jest niedostateczna, wskazane jest leczenie żywieniowe11. Niedostateczna podaż doustna według ESPEN to sytuacja, w której pacjent nie jest w stanie jeść dłużej niż tydzień lub spożywa drogą doustną mniej niż 60% spodziewanego zapotrzebowania energetycznego dłużej niż 1–2 tygodnie12.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Żywienie chorych na nowotwory głowy i szyi

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Nowotwory głowy i szyi są istotnym problemem klinicznym w Polsce i na świecie. Dotyczą grupy nowotworów narządów jamy ustnej, wargi, gardła, zatok obocznych nosa, jamy nosa, gruczołów ślinowych oraz ucha. Wśród nowotworów głowy i szyi najczęściej spotykanym typem histologicznym jest rak płaskonabłonkowy1. Leczenie nowotworów głowy i szyi obarczone jest wysoką toksycznością, w związku z czym interwencja żywieniowa jest nieodłącznym jej elementem.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Żywienie chorych na nowotwory głowy i szyi

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Nowotwory głowy i szyi są istotnym problemem klinicznym w Polsce i na świecie. Dotyczą grupy nowotworów narządów jamy ustnej, wargi, gardła, zatok obocznych nosa, jamy nosa, gruczołów ślinowych oraz ucha. Wśród nowotworów głowy i szyi najczęściej spotykanym typem histologicznym jest rak płaskonabłonkowy1. Leczenie nowotworów głowy i szyi obarczone jest wysoką toksycznością, w związku z czym interwencja żywieniowa jest nieodłącznym jej elementem.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Żywienie chorych na nowotwory trzustki

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Nowotwory trzustki w Polsce stanowią 2,2% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2,4% u kobiet. Gruczołowy rak brodawki Vatera występuje rzadziej i stanowi około 0,2% nowotworów przewodu pokarmowego i 7% nowotworów okolicy okołobrodawkowej. Ryzyko zachorowania na raka trzustki jest większe u mężczyzn i rośnie z wiekiem.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Żywienie chorych na nowotwory trzustki

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Nowotwory trzustki w Polsce stanowią 2,2% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2,4% u kobiet. Gruczołowy rak brodawki Vatera występuje rzadziej i stanowi około 0,2% nowotworów przewodu pokarmowego i 7% nowotworów okolicy okołobrodawkowej. Ryzyko zachorowania na raka trzustki jest większe u mężczyzn i rośnie z wiekiem.

Czytam więcej