Częstość występowania niedożywienia związanego z chorobą (disease related malnutrition, DMR) różni się w poszczególnych grupach chorych onkologicznie. Około 30% wszystkich chorych z nowotworem przyjmowanych do szpitala ma objawy niedożywienia, liczba ta rośnie wraz z wiekiem pacjentów i zaawansowaniem choroby. Szczególnie zagrożeni wystąpieniem niedożywienia są chorzy z guzami twarzoczaszki i przewodu pokarmowego, pacjenci onkologiczni leczeni operacyjnie, chemio- i radioterapią. U 70% pacjentów objętych opieką paliatywną występuje wyniszczenie nowotworowe1.
W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugąprzyczynązgonów wśród dorosłych, a zachorowalność́ na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
Dietetyka w onkologii, czyli jak za pomocą żywienia wspierać pacjentów chorych na nowotworyi
czytaj dalej
Przewodnik po ONS, czyli jak wspierać pacjenta w niedożywieniui
dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
Niedożywiony pacjent to często duże wyzwanie dla dietetyka. Zwłaszcza jeśli niedożywienie rozwija się na podłożu innych chorób, np. choroby nowotworowej. Musimy wtedy zaplanować plan leczenia żywieniowego skierowany nie tylko na leczenie samego niedożywienia. To wyzwanie na wielu płaszczyznach.
czytaj dalej
Leczenie żywieniowei
dr n. med. Anna Zmarzły
U wszystkich pacjentów z ryzykiem niedożywienia i niedożywieniem, u których podaż doustna jest niedostateczna, wskazane jest leczenie żywieniowe11. Niedostateczna podaż doustna według ESPEN to sytuacja, w której pacjent nie jest w stanie jeść dłużej niż tydzień lub spożywa drogą doustną mniej niż 60% spodziewanego zapotrzebowania energetycznego dłużej niż 1–2 tygodnie12.
czytaj dalej