menu close arrow_back_ios person_add home

Przewodnik po ONS, czyli jak wspierać pacjenta w niedożywieniu

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

DODATEK SPECJALNY

01-11-2022

44/2022

Niedożywiony pacjent to często duże wyzwanie dla dietetyka. Zwłaszcza jeśli niedożywienie rozwija się na podłożu innych chorób, np. choroby nowotworowej. Musimy wtedy zaplanować plan leczenia żywieniowego skierowany nie tylko na leczenie samego niedożywienia. To wyzwanie na wielu płaszczyznach.

Należy zawsze uwzględnić wszystkie dodatkowe czynniki, takie jak choroby współistniejące (i ich wpływ na narządy, np. nerki czy wątrobę) oraz dolegliwości, które są przyczyną niedożywienia u pacjenta. Wśród takich dolegliwości będą m.in. nasilone nudności, szybkie uczucie pełności czy problemy z gryzieniem lub połykaniem. Wszystkie te czynniki przekładają się na to, jak docelowo będzie wyglądała dieta, jaka będzie jej konsystencja czy też jak duże porcje posiłków zaplanować dla pacjenta1.

Niedożywiony pacjent to często duże wyzwanie dla dietetyka. Zwłaszcza jeśli niedożywienie rozwija się na podłożu innych chorób, np. choroby nowotworowej. Musimy wtedy zaplanować plan leczenia żywieniowego skierowany nie tylko na leczenie samego niedożywienia. To wyzwanie na wielu płaszczyznach.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Maja Czerwińska-Rogowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe http://www.drmajaczerwinska.pl/