
Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.
SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA W POLSCE
Jak wynika z badań realizowanych w latach 2019– 2020 przez IŻŻ/NIZP-PZH w ramach współpracy z EFSA otyłość występuje u 15,4% mężczyzn i 15,2% kobiet w Polsce, natomiast otyłość olbrzymia (BMI 40,0 lub więcej) u 0,5% mężczyzn i 0,4% kobiet. Leczenie operacyjne przynosi chorym wymierne korzyści, takie jak wydłużenie czasu przeżycia i znacząco poprawia jego jakość poprzez m.in. wyraźną utratę masy ciała, leczenie schorzeń współistniejących z otyłością, zapobieganie im, łagodzenie ich objawów oraz ustąpienie choroby1.
Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.