Z badań NATPOL 2011 wynika, że 32% Polaków (co daje 10,5 mln osób) choruje na nadciśnienie tętnicze1.
Choroby układu krążenia dotykają obecnie coraz więcej osób powyżej 60. roku życia. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest związane ze wzrostem zachorowalności oraz śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Białko roślinne a MAFLD – niealkoholowe stłuszczenie wątrobyi
mgr Jan Tomaszewski
Jednostka chorobowa, którą dotychczas znaliśmy jako Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD – Non- Alcoholic Fatty Liver Disease) obecnie nosi nazwę MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease, MAFLD). Jest to jedna z najczęstszych chorób wątroby o charakterze dysfunkcji metabolicznej. Charakteryzuje się wysoką akumulacją lipidów w hepatocytach – komórkach wątroby o przyczynie innej niż toksyczność alkoholu, leków lub w wyniku zakażeń wirusowych np. HCV, HBV lub HIV.
czytaj dalej
Przygotowanie żywieniowe do operacji bariatryczneji
mgr Filip Biernacki
Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.
czytaj dalej
Praktyczne aspekty prowadzenia pacjentów z celiakiąi
Dr n. med. Martyna Marciniak
Celiakia (CD) jest enteropatią jelita cienkiego, która prowadzi do wielosystemowych, zarówno specyficznych, jak i niespecyficznych objawów klinicznych.
czytaj dalej