menu close arrow_back_ios person_add home

Dieta roślinna a nadciśnienie tętnicze

Choroby układu krążenia dotykają obecnie coraz więcej osób powyżej 60. roku życia. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest związane ze wzrostem zachorowalności oraz śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Z badań NATPOL 2011 wynika, że 32% Polaków (co daje 10,5 mln osób) choruje na nadciśnienie tętnicze1.

Choroby układu krążenia dotykają obecnie coraz więcej osób powyżej 60. roku życia. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest związane ze wzrostem zachorowalności oraz śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Aleksandra Górniakowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowi w Łodzi na kierunku dietetyka kliniczna. Uczestniczyła w szkoleniach, warsztatach i konferencjach dietetycznych. Do głównych zainteresowań należy dietetyka, gotowanie oraz sport.