menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 9/2017

Seniorzy są grupą o specyficznych potrzebach, nie tylko żywieniowych. Postępowanie dietetyczne u osób starszych wymaga indywidualnego ujęcia pod kątem potrzeb fizjologicznych, stanu zdrowia, obecności chorób towarzyszących. Często są to również modyfikacje wieloletnich przyzwyczajeń i nawyków, które mogą dodatkowo oddziaływać na sposób żywienia, a tym samym na stan zdrowia.

okladka-9.jpg


Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa przy złamaniu kości

Natalia Główka, Anna-Maria Borucka

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa przy złamaniu kości

Natalia Główka, Anna-Maria Borucka

Article image

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

Czytam więcej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Kwalifikacje pacjentów do operacji bariatrycznych. Postępowanie przed- i pooperacyjne

Magdalena Osińska

Article image

Otyłość − to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w leczeniu zespołu fibromialgii

Monika Dudek-Palaczyk

Zespół fibromialgii należy do chorób niezapalnych, które charakteryzują się przede wszystkim, występowaniem uogólnionego bólu mięśni szkieletowych w połączeniu z tkliwością uciskową dotykanego miejsca na ciele pacjenta. Obszary te są określane przez lekarzy i fizjoterapeutów jako tzw. „punkty tkliwe”. Dodatkowo obserwuje się również szereg dolegliwości współtowarzyszących.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w leczeniu zespołu fibromialgii

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Zespół fibromialgii należy do chorób niezapalnych, które charakteryzują się przede wszystkim, występowaniem uogólnionego bólu mięśni szkieletowych w połączeniu z tkliwością uciskową dotykanego miejsca na ciele pacjenta. Obszary te są określane przez lekarzy i fizjoterapeutów jako tzw. „punkty tkliwe”. Dodatkowo obserwuje się również szereg dolegliwości współtowarzyszących.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Mikrobiota jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe w praktyce − przypadek pacjenta ze spektrum autyzmu

Chłopiec, lat 7. Objawy ze strony układu pokarmowego u chłopca zaczęły się po zakończeniu okresu karmienia piersią, w wieku 6 miesięcy. Pojawiły się wzdęcia, biegunki, całkowity brak apetytu. Pacjent był pod stałą opieką gastroenterologa dziecięcego i przeszedł badania na celiakię, bakteriologiczne i parazytologiczne badania kału oraz USG jamy brzusznej. Wskutek braku jednoznacznej diagnozy lekarz przepisał chłopcu inhibitory pompy protonowej. Dziecko wciąż chudło, występowały zasinienia pod oczami, a także wzdęty brzuch. W celu niedopuszczenia do niedoborów żywieniowych dziecku podawano preparaty odżywcze dla pacjentów niedożywionych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Mikrobiota jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe w praktyce − przypadek pacjenta ze spektrum autyzmu

Chłopiec, lat 7. Objawy ze strony układu pokarmowego u chłopca zaczęły się po zakończeniu okresu karmienia piersią, w wieku 6 miesięcy. Pojawiły się wzdęcia, biegunki, całkowity brak apetytu. Pacjent był pod stałą opieką gastroenterologa dziecięcego i przeszedł badania na celiakię, bakteriologiczne i parazytologiczne badania kału oraz USG jamy brzusznej. Wskutek braku jednoznacznej diagnozy lekarz przepisał chłopcu inhibitory pompy protonowej. Dziecko wciąż chudło, występowały zasinienia pod oczami, a także wzdęty brzuch. W celu niedopuszczenia do niedoborów żywieniowych dziecku podawano preparaty odżywcze dla pacjentów niedożywionych.

Czytam więcej
Article image

DIETA W CUKRZYCY

Cukrzyca u dzieci i młodzieży. Strategie postępowania dietetycznego. Część 2

Milena Kuzaka

W poprzednim numerze (pierwsza część artykułu dostępna tutaj) zwróciliśmy uwagę na problem cukrzycy typu 1 u dzieci: jej epidemiologię, rozwój, sposoby leczenia, cele postępowania żywieniowego. W poniższym artykule skupimy na poszczególnym udziale makroskładników pokarmowych, przedstawiona zostanie współpraca dietetyka z pacjentem z cukrzycą typu 1 oraz studium przypadku.

czytaj dalej

DIETA W CUKRZYCY

Cukrzyca u dzieci i młodzieży. Strategie postępowania dietetycznego. Część 2

Milena Kuzaka

Article image

W poprzednim numerze (pierwsza część artykułu dostępna tutaj) zwróciliśmy uwagę na problem cukrzycy typu 1 u dzieci: jej epidemiologię, rozwój, sposoby leczenia, cele postępowania żywieniowego. W poniższym artykule skupimy na poszczególnym udziale makroskładników pokarmowych, przedstawiona zostanie współpraca dietetyka z pacjentem z cukrzycą typu 1 oraz studium przypadku.

Czytam więcej
Article image

IMMUNOŻYWIENIE

Zastosowanie jeżówek w profilaktyce i terapii schorzeń infekcyjnych

Sylwia Skrzyńska

Jeżówka (Echinacea) − roślina wieloletnia dorastająca do wysokości 40−150 cm, w zależności od gatunku, należy do rodziny astrowatych (Compositae). Najbardziej charakterystyczną cechą jeżówek jest kształt ich kwiatu przypominający koszyczek złożony z rurkowatych kwiatów umieszczonych pojedynczo na szypułkach. Nazwa rośliny, ze względu na wygląd kwiatów, pochodzi od greckiego słowa echinos oznaczającego jeża.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Zastosowanie jeżówek w profilaktyce i terapii schorzeń infekcyjnych

Sylwia Skrzyńska

Article image

Jeżówka (Echinacea) − roślina wieloletnia dorastająca do wysokości 40−150 cm, w zależności od gatunku, należy do rodziny astrowatych (Compositae). Najbardziej charakterystyczną cechą jeżówek jest kształt ich kwiatu przypominający koszyczek złożony z rurkowatych kwiatów umieszczonych pojedynczo na szypułkach. Nazwa rośliny, ze względu na wygląd kwiatów, pochodzi od greckiego słowa echinos oznaczającego jeża.

Czytam więcej
Article image

MENU

Menu dla seniora

Sylwia Gugała-Mirosz

Menu przygotowane dla osoby straszej powinno uwzględniać nie tylko wskazania zdrowotne, ale także dotychczasowe przyzwyczajenia pacjenta oraz jego możliwości np. fizyczne do przygotowania posiłku oraz zaopatrzenia się w odpowiednie produkty spożywcze.

czytaj dalej

MENU

Menu dla seniora

Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Menu przygotowane dla osoby straszej powinno uwzględniać nie tylko wskazania zdrowotne, ale także dotychczasowe przyzwyczajenia pacjenta oraz jego możliwości np. fizyczne do przygotowania posiłku oraz zaopatrzenia się w odpowiednie produkty spożywcze.

Czytam więcej

SUPERFOODS

Rokitnik – zapomniany superfood?

Marzena Lamont

Article image

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych (Elaeagnaceae). Jagody rokitnika, poza piękną, pomarańczową barwą, mają unikalny aromat, na który składa się ok. 45 lotnych związków.

Czytam więcej
Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Modyfikacje żywieniowe, czyli wsparcie seniorów w codziennych potrzebach fizjologicznych

Sylwia Gugała-Mirosz

Seniorzy są grupą o specyficznych potrzebach, nie tylko żywieniowych. Postępowanie dietetyczne u osób starszych wymaga indywidualnego ujęcia pod kątem potrzeb fizjologicznych, stanu zdrowia, obecności chorób towarzyszących. Często są to również modyfikacje wieloletnich przyzwyczajeń i nawyków, które mogą dodatkowo oddziaływać na sposób żywienia, a tym samym na stan zdrowia.

czytaj dalej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Modyfikacje żywieniowe, czyli wsparcie seniorów w codziennych potrzebach fizjologicznych

Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Seniorzy są grupą o specyficznych potrzebach, nie tylko żywieniowych. Postępowanie dietetyczne u osób starszych wymaga indywidualnego ujęcia pod kątem potrzeb fizjologicznych, stanu zdrowia, obecności chorób towarzyszących. Często są to również modyfikacje wieloletnich przyzwyczajeń i nawyków, które mogą dodatkowo oddziaływać na sposób żywienia, a tym samym na stan zdrowia.

Czytam więcej

ENGLISH FOR DIETETICS

Metabolic syndrome + obesity

dr n. o zdr. Magdalena Milewska, Grzegorz Pamrów

Część artykułu pochodzi z 6 modułu (Metabolic syndrome) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania