Współczesna Dietetyka | 38/2021
Szacuje się, że u dorosłych Polaków zwiększone stężenie triglicerydów w osoczu występuje u co trzeciego mężczyzny i co piątej kobiety. Hipertriglicerydemia jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Tymczasem choroby układu sercowo‑naczyniowego są odpowiedzialne za ponad 4 miliony zgonów w Europie każdego roku, w tym 2,2 mln kobiet oraz 1,8 mln mężczyzn. Pośród czynników predysponujących do wystąpienia hipertriglicerydemii znajdziemy otyłość, cukrzycę, ale również brak aktywności fizycznej i nieprawidłowo zbilansowaną dietę. Jakie są jeszcze czynniki ryzyka, jakie konsekwencje zdrowotne, jakie postaci tej choroby i przede wszystkim, jak powinno wyglądać postępowanie żywieniowe u pacjenta z hipertriglicerydemią? Piszemy o tym szczegółowo w bieżącym wydaniu.
Zachęcam także do zapoznania się z kontynuacją artykułów na temat depresji oraz ChL-C, uwzględniających przegląd badań dotyczących znaczenia określonych składników diety w tych chorobach, w tym wpływu kwasu masłowego na wskaźnik CDAI w ChL-C.
Z zakresu dietetyki onkologicznej znajdziecie Państwo skompensowaną wiedzę o postępowaniu żywieniowym przy najczęściej występujących dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego w przebiegu chorób nowotworowych, co na pewno będzie pomocne w praktyce.
I na koniec kieruję Państwa uwagę w stronę dietetyki przyszłości – a dokładnie w stronę alternatywnych źródeł białka i entomofagi. Czy nasze społeczeństwo jest gotowe na takie zmiany?
Redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska