Organizatorzy tego wydarzenia online zaprosili do współpracy specjalistów ze świata nauki, przedstawicieli europejskich instytucji opiniotwórczych oraz doświadczonych dietetyków i kucharzy. Ich zadaniem było m.in. skuteczne dotarcie do społeczeństwa z aktualną, rzetelną wiedzą, jak zachować zdrowie poprzez prawidłowy styl życia w tym prawidłowe żywienie, odpowiednią aktywność fizyczną oraz dobrą kondycję psychiczną.
STAN ZDROWIA POLAKÓW GORSZY OD STANU ZDROWIA INNYCH EUROPEJCZYKÓW
W wykładzie inauguracyjnym dyrektor NIZP PZH – PIB dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk podkreślił, że analiza danych o długości życia i umieralności mieszkańców Polski wskazuje na stagnację stanu zdrowia ludności Polski w ostatnim czasie. Przy wciąż pogarszających się wskaźnikach zdrowia Polaków w porównaniu z mieszkańcami większości innych krajów Unii Europejskiej uznał ten fakt za niepokojący. Wśród osób dorosłych w Polsce bardzo często występuje nadwaga i otyłość oraz ryzyko zaburzeń metabolicznych. Dane z badań przeprowadzonych w latach 2019–2020 wskazują na występowanie nadmiernej masy ciała u 68,9% mężczyzn i 48,2% kobiet. Otyłość stwierdzono u 16,5% mężczyzn i 16,2% kobiet. U badanych 41,7% mężczyzn i 56,1% kobiet często występowało ryzyko zaburzeń metabolicznych (oceniane na podstawie obwodu talii).
W dalszej części sesji merytorycznej uczestnicy kongresu poznali aktualne dane dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia Polaków, które zaprezentowała dr Katarzyna Stoś z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB. W swojej prelekcji dr Stoś wymieniła najczęstsze błędy żywieniowe Polaków, do których należą: niewystarczające spożycie warzyw i owoców, duże i częste spożycie mięsa czerwonego (zwłaszcza wieprzowego) oraz przetworów mięsnych, a także zbyt duże spożycie soli. Ponadto Polacy zbyt rzadko jadają pieczywo pełnoziarniste i ryby.
Wyzwania żywieniowe i nauki na przyszłość wynikające z pandemii COVID-19 to temat przewodni minionego VI Narodowego Kongresu Żywieniowego, zorganizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Tegoroczny Kongres Żywieniowy, który odbył się w sobotę 23 października 2021 roku, był ważnym wydarzeniem dla wszystkich osób związanych z tematyką żywienia, budowania odporności oraz utrzymaniem zdrowia w tym szczególnym okresie, jakim jest pandemia COVID-19.
mgr Joanna Walasek
Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD) to zaburzenie zaliczane do przewlekłych nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD) przebiegające z okresami remisji oraz zaostrzeń objawów. Jak dotąd, etiologia choroby Leśniowskiego-Crohna nie została poznana, jednakże w etiopatogenezie tego schorzenia podkreśla się rolę czynników genetycznych, immunologicznych oraz środowiskowych. W ciągu ostatnich lat zwiększa się zapadalność na tę chorobę, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, co wynika ze zmian socjoekonomicznych, a także żywieniowych. Największa zachorowalność choroby Leśniowskiego-Crohna występuje na terenie Ameryki Północnej oraz w Europie Zachodniej, rzadziej w Afryce czy Azji. W Polsce, zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Chorych na Chorobę Leśniowskiego-Crohna (za rok 2012), jednostka ta może dotyczyć 5191 osób, przy czym może to być liczba ponad dwa razy większa z racji trudności we wczesnym wykryciu tego schorzenia.
czytaj dalej
dr n. biomed. Joanna Jurek
Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu, zwłaszcza serca i mózgu; co w dużej mierze jest związane ze zdolnością nienasyconych kwasów tłuszczowych do zmniejszania stanów zapalnych oraz utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi.
czytaj dalej
mgr Anna Brandys
Wykazano związek między niedoborem koenzymu Q10 a zwiększoną patogenezą tkanek ośrodkowego układu nerwowego. Defekty komórkowe związane z niedoborem koenzymu Q10 wykazano w chorobach takich, jak zwyrodnienie plamki żółtej, jaskrze, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona. Wczesne wykrycie tych chorób i suplementacja może znacznie poprawić stan chorych.
czytaj dalej