menu close arrow_back_ios person_add home

Roślinne źródła kwasów omega-3

dr n. biomed. Joanna Jurek

Z GABINETU DIETETYKA

01-11-2021

38/2021

Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu, zwłaszcza serca i mózgu; co w dużej mierze jest związane ze zdolnością nienasyconych kwasów tłuszczowych do zmniejszania stanów zapalnych oraz utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi.

Suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (z ang. polyunsaturated fatty acids, PUFAs) ze względu na długoterminowe korzyści związane zwłaszcza z ochroną przed poważnymi powikłaniami ze strony układu sercowo-krążeniowego jest często zalecana dorosłym, zwłaszcza jeśli zmagają się oni z nadciśnieniem lub problemem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Mając na celu obniżenie ryzyka zdrowotnego w tej grupie osób, najczęściej zaleca się zwiększenie podaży wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, co jest możliwe przez włączenie ryb do diety lub, alternatywnie, przyjmowanie suplementów dietetycznych na bazie oleju rybiego. Niemniej jednak charakterystyczny smak i zapach produktów pochodzenia morskiego powoduje, że wiele osób jest trudno przekonać do ich stosowania. W tym przypadku pomocne mogą okazać się suplementy na bazie roślinnych źródeł kwasów omega-3. Pomysł ten cieszy się coraz większą popularnością, głównie z uwagi na rosnącą liczbę zwolenników diet roślinnych, mających na celu ograniczenie spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego – począwszy od fleksitarianizmu do surowej wersji weganizmu1.

Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu, zwłaszcza serca i mózgu; co w dużej mierze jest związane ze zdolnością nienasyconych kwasów tłuszczowych do zmniejszania stanów zapalnych oraz utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.