menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Zastosowanie diety eliminacyjnej w leczeniu eozynofilowego zapalenia przełyku u dzieci

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

DIETETYKA DZIECIĘCA

01-11-2021

38/2021

W leczeniu dzieci z eozynofilowym zapaleniem przełyku (EZP), dieta stanowi jedną z opcji pierwszego wyboru. Dieta eliminacyjna w EZP cechuje się wysokim odsetkiem remisji i niskim ryzykiem działań niepożądanych. Do niedawna w praktyce klinicznej stosowano zwykle dietę elementarną opartą na mieszankach aminokwasów lub empiryczną dietę eliminacyjną wykluczającą 6 alergenów. Coraz częściej jednak pojawiają się doniesienia o niewiele niższej skuteczności w uzyskiwaniu remisji diet eliminujących cztery, trzy lub nawet tylko dwa alergeny. Jakie są obecnie stosowane strategie dietetyczne w EZP u dzieci i jaka jest przyszłość diety eliminacyjnej w tej grupie chorych?

Eozynofilowe zapalenie przełyku (EZP) jest przewlekłą chorobą zapalną przełyku, charakteryzującą się występowaniem objawów klinicznych spowodowanych dysfunkcją przełyku i zmianami histologicznymi związanymi z naciekiem zapalnym z dominującymi eozynofilami1, 2. EZP jest oddzielną formą alergii pokarmowej o mechanizmie mieszanym1, 3. U pacjentów z EZP mogą współwystępować IgE-zależne alergie pokarmowe i/lub choroba refluksowa1. Alergiczny nieżyt nosa, astma i egzema występują częściej u pacjentów z EZP w porównaniu z populacją osób zdrowych. EZP częściej występuje w populacji kaukaskiej. W przeglądzie systematycznym oceniającym częstość występowania EZP zauważono wzrost liczby pacjentów z tą chorobą4. U dzieci częstość występowania EZP oszacowano na 34,4 przypadków na 100 000 mieszkańców.

W leczeniu dzieci z eozynofilowym zapaleniem przełyku (EZP), dieta stanowi jedną z opcji pierwszego wyboru. Dieta eliminacyjna w EZP cechuje się wysokim odsetkiem remisji i niskim ryzykiem działań niepożądanych. Do niedawna w praktyce klinicznej stosowano zwykle dietę elementarną opartą na mieszankach aminokwasów lub empiryczną dietę eliminacyjną wykluczającą 6 alergenów. Coraz częściej jednak pojawiają się doniesienia o niewiele niższej skuteczności w uzyskiwaniu remisji diet eliminujących cztery, trzy lub nawet tylko dwa alergeny. Jakie są obecnie stosowane strategie dietetyczne w EZP u dzieci i jaka jest przyszłość diety eliminacyjnej w tej grupie chorych?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane.


Czytaj więcej