Współczesna Dietetyka | 30/2020

Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.
Na przełomie ostatnich lat odnotowano znaczące zmiany w stylu życia człowieka, które niosą za sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Schorzenia metaboliczne i inne choroby zależne od sposobu żywienia i braku aktywności fizycznej, zaczęły stanowić istotny odsetek przyczyn śmiertelności ludzi na świecie. Poza tym coraz częściej mamy do czynienia z różnego rodzaju przypadłościami, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia lub które stanowiły niewielki odsetek przypadków. Jedną z coraz częściej spotykanych chorób wśród kobiet jest endometrioza, której patofizjologia nie jest jeszcze dobrze poznana.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Na przełomie ostatnich lat odnotowano znaczące zmiany w stylu życia człowieka, które niosą za sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Schorzenia metaboliczne i inne choroby zależne od sposobu żywienia i braku aktywności fizycznej, zaczęły stanowić istotny odsetek przyczyn śmiertelności ludzi na świecie. Poza tym coraz częściej mamy do czynienia z różnego rodzaju przypadłościami, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia lub które stanowiły niewielki odsetek przypadków. Jedną z coraz częściej spotykanych chorób wśród kobiet jest endometrioza, której patofizjologia nie jest jeszcze dobrze poznana.
Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.
TEMAT NUMERU
Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.
Choroby alergiczne stanowią jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych krajów wysokorozwiniętych. Aktualne prognozy wskazują, iż dynamika zapadalności na alergie, pomimo wielu działań mających na celu jej hamowanie, nadal będzie miała tendencje wzrostowe. Szacuje się, iż prawie połowa Polaków cierpi na choroby alergiczne, jednak, jak wykazują obserwacje, grupą szczególnie narażoną na ich rozwój są dzieci, począwszy już od okresu niemowlęcego1, 2.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Choroby alergiczne stanowią jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych krajów wysokorozwiniętych. Aktualne prognozy wskazują, iż dynamika zapadalności na alergie, pomimo wielu działań mających na celu jej hamowanie, nadal będzie miała tendencje wzrostowe. Szacuje się, iż prawie połowa Polaków cierpi na choroby alergiczne, jednak, jak wykazują obserwacje, grupą szczególnie narażoną na ich rozwój są dzieci, począwszy już od okresu niemowlęcego1, 2.
Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.
Z GABINETU DIETETYKA
Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.
Fortyfikacja żywności jest praktyką mającą na celu wzbogacenie produktu o jeden lub kilka niezbędnych składników odżywczych w celu zapobiegania i zniwelowania rozległych niedoborów tych składników w populacji czy też uzupełnienia ich strat podczas procesu produkcji.
Z GABINETU DIETETYKA
Fortyfikacja żywności jest praktyką mającą na celu wzbogacenie produktu o jeden lub kilka niezbędnych składników odżywczych w celu zapobiegania i zniwelowania rozległych niedoborów tych składników w populacji czy też uzupełnienia ich strat podczas procesu produkcji.
Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.
Z GABINETU DIETETYKA
Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.
Z GABINETU DIETETYKA
Na przestrzeni ostatnich lat prowadzono wiele badań dotyczących wpływu aktywnej formy witaminy D na zdrowie człowieka. Jedną z najczęstszych awitaminoz stanowi właśnie niedobór tej witaminy2.
IMMUNOŻYWIENIE
Na przestrzeni ostatnich lat prowadzono wiele badań dotyczących wpływu aktywnej formy witaminy D na zdrowie człowieka. Jedną z najczęstszych awitaminoz stanowi właśnie niedobór tej witaminy2.
W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugą przyczyną zgonów wśród dorosłych, a zachorowalność na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugą przyczyną zgonów wśród dorosłych, a zachorowalność na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
Odżywianie każdego z nas kształtowało się przez lata. Każdy z nas lubi swoje odżywianie. Chociaż niejednokrotnie o tym nie mówimy, to jednak każdy wie, że jedzenie daje mu najwięcej przyjemności w życiu.
Artykuł Redakcyjny
Odżywianie każdego z nas kształtowało się przez lata. Każdy z nas lubi swoje odżywianie. Chociaż niejednokrotnie o tym nie mówimy, to jednak każdy wie, że jedzenie daje mu najwięcej przyjemności w życiu.
WARTO WIEDZIEĆ
tekst otwartyChoroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.
WARTO WIEDZIEĆ
Choroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.
Wielu osobom dietetyczne dania kojarzą się z mdłą sałatką, suchym kurczakiem, twarogiem bez smaku i nudną owsianką. Takie postrzeganie zdrowych posiłków odwodzi wiele osób od wprowadzenia zmian w swoim jadłospisie. Trudno się dziwić. Kiedy nasze wyobrażenie diety jest tak radykalne, a nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do intensywnych doznań, często już na starcie rezygnujemy z pozytywnych zmian żywieniowych. Jestem święcie przekonana, że jedną z ważnych ról dietetyka jest uświadamianie, że zdrowe posiłki mogą być przepyszne, nawet kiedy ograniczamy kalorie i stawiamy na produkty naturalne.
WARTO WIEDZIEĆ
Wielu osobom dietetyczne dania kojarzą się z mdłą sałatką, suchym kurczakiem, twarogiem bez smaku i nudną owsianką. Takie postrzeganie zdrowych posiłków odwodzi wiele osób od wprowadzenia zmian w swoim jadłospisie. Trudno się dziwić. Kiedy nasze wyobrażenie diety jest tak radykalne, a nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do intensywnych doznań, często już na starcie rezygnujemy z pozytywnych zmian żywieniowych. Jestem święcie przekonana, że jedną z ważnych ról dietetyka jest uświadamianie, że zdrowe posiłki mogą być przepyszne, nawet kiedy ograniczamy kalorie i stawiamy na produkty naturalne.