menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 30/2020

OKLADKA_WD_lipiec_2020.jpg


Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Rzucawka i stan przedrzucawkowy – znaczenie diety

Zuzanna Szypowska-Koperda

Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Rzucawka i stan przedrzucawkowy – znaczenie diety

Zuzanna Szypowska-Koperda

Article image

Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.

Czytam więcej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Endometrioza a dieta

mgr Paulina Chrzan

Na przełomie ostatnich lat odnotowano znaczące zmiany w stylu życia człowieka, które niosą za sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Schorzenia metaboliczne i inne choroby zależne od sposobu żywienia i braku aktywności fizycznej, zaczęły stanowić istotny odsetek przyczyn śmiertelności ludzi na świecie. Poza tym coraz częściej mamy do czynienia z różnego rodzaju przypadłościami, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia lub które stanowiły niewielki odsetek przypadków. Jedną z coraz częściej spotykanych chorób wśród kobiet jest endometrioza, której patofizjologia nie jest jeszcze dobrze poznana.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Endometrioza a dieta

mgr Paulina Chrzan

Article image

Na przełomie ostatnich lat odnotowano znaczące zmiany w stylu życia człowieka, które niosą za sobą niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Schorzenia metaboliczne i inne choroby zależne od sposobu żywienia i braku aktywności fizycznej, zaczęły stanowić istotny odsetek przyczyn śmiertelności ludzi na świecie. Poza tym coraz częściej mamy do czynienia z różnego rodzaju przypadłościami, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia lub które stanowiły niewielki odsetek przypadków. Jedną z coraz częściej spotykanych chorób wśród kobiet jest endometrioza, której patofizjologia nie jest jeszcze dobrze poznana.

Czytam więcej
Article image

TEMAT NUMERU

Rola diety i probiotyków w chorobie uchyłkowej jelita grubego

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Rola diety i probiotyków w chorobie uchyłkowej jelita grubego

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Choroba uchyłkowa należy do jednej z najczęstszych chorób dotykających jelito grube, szczególnie w populacjach zachodnich. Dane epidemiologiczne pochodzące zarówno z europejskich, jak i amerykańskich systemów ochrony zdrowia wskazują na coraz bardziej zwiększającą się częstość hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej. Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn tworzenia się uchyłków jest odżywianie. Badania wyraźnie wskazują na istotną rolę diety zarówno w prewencji, jak i we wspomaganiu leczenia choroby uchyłkowej1.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Probiotyki a alergie pokarmowe u dzieci

mgr inż. Dominika Jankowska

Choroby alergiczne stanowią jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych krajów wysokorozwiniętych. Aktualne prognozy wskazują, iż dynamika zapadalności na alergie, pomimo wielu działań mających na celu jej hamowanie, nadal będzie miała tendencje wzrostowe. Szacuje się, iż prawie połowa Polaków cierpi na choroby alergiczne, jednak, jak wykazują obserwacje, grupą szczególnie narażoną na ich rozwój są dzieci, począwszy już od okresu niemowlęcego1, 2.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Probiotyki a alergie pokarmowe u dzieci

mgr inż. Dominika Jankowska

Article image

Choroby alergiczne stanowią jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych krajów wysokorozwiniętych. Aktualne prognozy wskazują, iż dynamika zapadalności na alergie, pomimo wielu działań mających na celu jej hamowanie, nadal będzie miała tendencje wzrostowe. Szacuje się, iż prawie połowa Polaków cierpi na choroby alergiczne, jednak, jak wykazują obserwacje, grupą szczególnie narażoną na ich rozwój są dzieci, począwszy już od okresu niemowlęcego1, 2.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dodatki do żywności – czy jest się czego bać?

mgr Patrycja Surmela

Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dodatki do żywności – czy jest się czego bać?

mgr Patrycja Surmela

Article image

Na codziennej liście zakupów spożywczych ok. 70% produktów zawiera dodatki do żywności. Są to np. ciasta, zupki instant, czekolady, wędliny, makarony, produkty wegetariańskie. W dzisiejszych czasach do żywności dodaje się ponad 2500 substancji chemicznych w celu modyfikacji lub nadania smaku, koloru, stabilności oraz tekstury, a także wzmocnienia lub wzbogacenia wartości odżywczej. Ponadto szacuje się, że 12 000 substancji jest stosowanych w taki sposób, że mogą one przedostać się do żywności9,12.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola prebiotyków z żywności i suplementów w modulowaniu mikrobioty jelitowej

Karolina Karabin

Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola prebiotyków z żywności i suplementów w modulowaniu mikrobioty jelitowej

Karolina Karabin

Article image

Poprawa stanu zdrowia poprzez modulację mikrobioty jelitowej jest obecnie jednym z najważniejszych kierunków w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Modulacja składu i profilu metabolicznego mikrobioty jelitowej jest możliwa dzięki wdrożeniu odpowiedniego żywienia i/lub suplementacji np. pro- i prebiotykami. Podczas gdy probiotyki wykorzystują żywe mikroorganizmy, prebiotyki są substancjami, które są selektywnie wykorzystywane przez mikrobiotę, dając korzyści zdrowotne człowiekowi.

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Tłuszcze w profilaktyce chorób układu krążenia

Magdalena Siuba-Strzelińska

Choroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Tłuszcze w profilaktyce chorób układu krążenia

Magdalena Siuba-Strzelińska

Article image

Choroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Jak budować smak w dietetycznej kuchni?

Viola Urban

Wielu osobom dietetyczne dania kojarzą się z mdłą sałatką, suchym kurczakiem, twarogiem bez smaku i nudną owsianką. Takie postrzeganie zdrowych posiłków odwodzi wiele osób od wprowadzenia zmian w swoim jadłospisie. Trudno się dziwić. Kiedy nasze wyobrażenie diety jest tak radykalne, a nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do intensywnych doznań, często już na starcie rezygnujemy z pozytywnych zmian żywieniowych. Jestem święcie przekonana, że jedną z ważnych ról dietetyka jest uświadamianie, że zdrowe posiłki mogą być przepyszne, nawet kiedy ograniczamy kalorie i stawiamy na produkty naturalne.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Jak budować smak w dietetycznej kuchni?

Viola Urban

Article image

Wielu osobom dietetyczne dania kojarzą się z mdłą sałatką, suchym kurczakiem, twarogiem bez smaku i nudną owsianką. Takie postrzeganie zdrowych posiłków odwodzi wiele osób od wprowadzenia zmian w swoim jadłospisie. Trudno się dziwić. Kiedy nasze wyobrażenie diety jest tak radykalne, a nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do intensywnych doznań, często już na starcie rezygnujemy z pozytywnych zmian żywieniowych. Jestem święcie przekonana, że jedną z ważnych ról dietetyka jest uświadamianie, że zdrowe posiłki mogą być przepyszne, nawet kiedy ograniczamy kalorie i stawiamy na produkty naturalne.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania