Współczesna Dietetyka | 30/2020
Często w gabinecie spotykam się z pacjentami z różnymi dolegliwościami przewodu pokarmowego, w tym z różnymi postaciami choroby uchyłkowej jelita grubego. Na szczęście coraz więcej pacjentów i lekarzy kierujących pacjentów do gabinetu dietetycznego ma świadomość, jak istotną rolę w prewencji oraz procesie leczenia ma właściwie dobrane do postaci tej choroby odżywianie. Natomiast nadal chcemy zwiększać odsetek pacjentów z chorobą uchyłkową zgłaszających się do dietetyków i zachęcać ich do wprowadzenia odpowiedniego żywienia w celu złagodzenia dolegliwości i uniknięcia powikłań tej choroby. Jest o co walczyć, ponieważ przestrzeganie zaleceń dotyczących diety i stylu życia zmniejsza ryzyko zapalenia uchyłka o prawie 75%. Które czynniki diety zmniejszają, a które zwiększają ryzyko zapalenia uchyłków? Jakie są strategie dotyczące diety i modyfikacji stylu życia w różnych postaciach choroby uchyłkowej? Czy możemy wspomóc dietoterapię probiotykoterapią? Pisze o tym dietetyk Klaudia Wiśniewska z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”, gdzie na co dzień pomaga optymalizować diety pacjentów z chorobą uchyłkową jelita grubego oraz innymi schorzeniami przewodu pokarmowego. Obok praktycznych zaleceń i wiedzy, które powinien mieć dietetyk prowadzący pacjenta, czytelnik zapozna się z aktualnymi badaniami w tym zakresie.
W bieżącym numerze skupiliśmy się również na rubryce Ciąża, karmienie, płodność. Piszemy tam o znaczeniu diety w endometriozie, a także w przypadkach powszechnie występującego stanu przedrzucawkowego i rzucawki w ciąży.
Mam nadzieję, że – tak jak mnie – zainspiruje czytelników tekst o tym, jak budować smak w dietetycznej kuchni. Będzie pysznie!
Na koniec chcę jeszcze zaznaczyć, że to już 30. numer naszego dwumiesięcznika, z coraz większą liczbą czytelników. Dziękujemy, że jesteście z nami! Gwarantujemy, iż w dalszym ciągu dostarczać będziemy kolejne dawki wiedzy do wykorzystania w pracy z pacjentem, pomocne i praktyczne materiały, publikacje nowych badań i skutecznych metod pracy, nadal wspomagając naszych czytelników w profesjonalnych działaniach w zakresie dietoterapii.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska