menu close arrow_back_ios person_add home

Zuzanna Szypowska

Article image

Warto wiedzieć

Olej rzepakowy jako źródło tokoferoli

Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów jadalnych w Polsce i na świecie. Jego powszechne występowanie w produktach spożywczych i potrawach sprawiło, że rzadko wyróżnia się go jako szczególnie bogatego w składniki odżywcze i mającego szerokie właściwości prozdrowotne. Tymczasem olej rzepakowy oprócz dobrego profilu kwasów tłuszczowych zawiera inne ważne dla organizmu substancje chemiczne. Jedną z nich jest tokoferol będący składową witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Rzucawka i stan przedrzucawkowy – znaczenie diety

Stan przedrzucawkowy i rzucawka to patologiczne zaburzenia funkcjonalne organizmu, mogące występować u kobiet w czasie trwania ciąży, okresie okołoi poporodowym. Stanowią jedne z najczęstszych, medycznych powikłań ciąży. Ze względu na powszechne występowanie stanu przedrzucawkowego i rzucawki wśród kobiet na całym świecie, obiektem badań naukowych stał się wpływ czynników związanych ze stylem życia, takich jak sposób żywienia i aktywność fizyczna na ryzyko ich wystąpienia.

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Dietetyczne właściwości olejów roślinnych

Tłuszcze obok białek i węglowodanów są jednym z podstawowych składników odżywczych. Stanowią niezbędne dla organizmu źródło energii, są nośnikami witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E, K oraz korzystnie wpływają na ich przyswajalność. Różnorodna funkcjonalność tłuszczów znajduje także zastosowanie w gastronomii oraz przemyśle spożywczym.

 

czytaj dalej