Jesteś tu:
Współczesna dietetyka 11/2017

Strategie postępowania dietetycznego u dzieci z nadwagą
Otyłość to problem zdrowotny, który dotyczy coraz większej liczby dzieci i młodzieży. Niestety nie zawsze nadmiar kilogramów jest niepokojący dla rodziców. Otyłe dzieci w ponad 30% przypadków borykają się z otyłością jako dorośli, z kolei już ponad 80% otyłych nastolatków może mieć otyłość w dorosłości. Szacuje się, że w Polsce każdego roku będzie przybywać 400 tys. dzieci z nadmierną masą ciała, w tym 80 tys. dzieci z otyłością. Oznacza to również wcześniejsze powikłania metaboliczne. Coraz częściej mali pacjenci będą trafiać do naszych gabinetów. Dlatego warto wiedzieć jakie postępowanie będzie efektywne i długoterminowe. Czym różni się postępowanie z otyłym dzieckiem od dietoterapii otyłego dorosłego? Na co zwracać szczególną uwagę? I jakie są strategie postępowania dietetycznego u dzieci z nadmierną masa ciała?
Zamów prenumeratęPSYCHODIETETYKA
W jaki sposób poprawić jakość kontaktu z rodziną dziecka, aby zwiększyć szansę powodzenia dietoterapii?
DIETETYKA SPORTOWA
Sposób żywienia jest jednym z ważniejszych czynników warunkujących zdrowie człowieka. W przypadku sportowców rola diety znacząco wykracza poza korzyści zdrowotne, stając się jednym z elementów wspierających trening i osiągnięcia sportowe. Wraz z rosnącą świadomością tego, jaką rolę w treningu sportowym może odgrywać odpowiednia strategia żywieniowa, a także zwiększającą się liczbą doniesień naukowych w tym zakresie, sposób żywienia coraz częściej zaczyna być postrzegany jako element niezbędny do maksymalizacji efektywności treningu.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Otyłość u dzieci i młodzieży to ogólnoustrojowa, przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się patologicznym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej, prowadząca do upośledzenia czynności organizmu. W Polsce problem nadwagi lub otyłości może dotyczyć nawet 12% dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Współczesny człowiek coraz rzadziej spożywa posiłki wtedy, gdy odczuwa głód fizjologiczny. Spożywanie posiłków częściej spełnia rolę dostarczenia przyjemności, poczucia ulgi, rozładowania stresu, dzięki czemu zaspokaja również potrzeby emocjonalne.
NUTRIGENETYKA
Smak jest uważany za jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzję o wyborze produktów żywnościowych1-3. Indywidualne różnice w odczuwaniu smaku słonego, kwaśnego, gorzkiego, słodkiego i umami są częściowo zdeterminowane przez polimorfizmy genetyczne, a szczególnie dotyczy to trzech ostatnich smaków4. Różnice te mogą wpływać na predyspozycje do spożywania produktów bogatych w węglowodany i tłuszcze, alkoholu oraz warzyw i owoców4. To z kolei zwiększa ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.
Z GABINETU DIETETYKA
Według statystyk w krajach rozwiniętych 4 na 10 przypadków zaburzeń dotyczy zaburzeń psychicznych. Stwierdzono, że częstość występowania ciężkiej depresji, choroby afektywnej dwubiegunowej, schizofrenii i zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych koreluje z niedoborem pewnych składników odżywczych.
RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE
Hiperamonemia − to określenie opisujące stan podwyższonego stężenia amoniaku we krwi. Prawidłowa wartość dla niemowląt w 1 miesiącu życia sięga 110−120 µg/dl, a później obniża się do 80 µg/dl. Hiperamonemia może być pierwotna i wtedy jest wrodzoną wadą metabolizmu, może występować też wtórnie, towarzysząc innym chorobom.
IMMUNOŻYWIENIE
W ostatnich latach zwiększa się liczba pacjentów, u których obserwuje się współwystępowanie schorzeń w obrębie jelit i zaburzeń psychicznych (np. stany lękowe, depresja, autyzm, schizofrenia).
AKTYWNOŚĆ W DIECIE
Częstotliwość rytmu serca (HR) jest jednym z głównym parametrów sterujących pracą układu sercowo-naczyniowego. Od wielu lat wiadomo, że występuje związek pomiędzy spoczynkowym HR a długością życia wszystkich organizmów żywych.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Fitosterole od wielu lat mają opinię korzystnie działających na organizm człowieka, a przede wszystkim na stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi.