menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Najlepiej przebadany szczep probiotyczny − Lactobacillus rhamnosus GG

Probiotyki − to żywe szczepy mikroorganizmów, które podawane w odpowiedniej ilości mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Używanie probiotyków jest ostatnio coraz częstszą formą leczenia i wspomagania zdrowia, również w gabinecie dietetyka.

Pozytywny efekt suplementacji szczepem LGG zaobserwowano również u pacjentów z jelitem nadwrażliwym (IBS), szczególnie u pacjentów pediatrycznych. W randomizowanych badaniach z placebo, w którym porównywano nasilenie bólu brzucha u 141 dzieci, przyjmowanie szczepu LGG spowodowało statystyczne istotne zmniejszenie częstości i natężenia odczuwanych dolegliwości (48 pacjentów przyjmujących LGG vs. 37 w grupie placebo)9. Metaanaliza Horvath i wsp. również potwierdziła, że stosowanie powyższego szczepu u dzieci cierpiących na czynnościowe bóle brzucha rokuje większe szanse na wyzdrowienie lub zmniejszenie odczuwanych dolegliwości niż w przypadku osób przyjmujących placebo10. W przypadku pacjentów z IBS należy jednak pamiętać o tym, iż problemy z przewodem pokarmowym mogą być powiązane z jednoczesnym występowaniem SIBO (przerostem bakteryjnym jelita cienkiego). Istnieją doniesienia, iż w takich przypadkach podawanie preparatów z bakteriami kwasu mlekowego może spowodować zaostrzenie objawów. Taki efekt może wystąpić w przypadku chorych z zespołem krótkiego jelita, przy zachowaniu prawidłowej funkcji jelita grubego. U tych pacjentów występuje nadmiar bakterii z rodzaju Lactobacillus. Tym samym niewchłanialne sacharydy przechodzą z jelita cienkiego do grubego i powodują powstanie tam izomeru D kwasu mlekowego, którego ludzki organizm nie metabolizuje. U większości pacjentów odbywa się to bezobjawowo, ale niektórzy mogą manifestować zaostrzenie objawów po podaniu probiotyków z rodzaju Lactobacillus11. Dlatego wskazana jest szczegółowa diagnostyka osób z podejrzeniem IBS oraz SIBO i obserwacja reakcji pacjenta na podawane preparaty. W przypadku SIBO ważne jest stosowanie zindywidualizowanych terapii. Zasadne jest podawanie szczepów probiotycznych jedynie z rodzaju Bifidobacterium. Bakterie te są beztlenowcami, zatem nie mają możliwości wzrostu w jelicie cienkim, gdzie dostępny jest tlen. Będą kolonizować wyłącznie jelito grube, nie wywołując tym samym niekorzystnych objawów.

Inną jednostką chorobową, w której warto podjąć suplementację Lactobacillus rhamnosus GG, jest atopowe zapalenie skóry. Jest to schorzenie, które rozpoznaje się najczęściej u dzieci, nierzadko jednak towarzyszy ono pacjentom przez wiele lat życia dorosłego. Badania Kalliomaki i wsp. wykazały skuteczność stosowania szczepu LGG w profilaktyce AZS u dzieci z wysokim ryzykiem choroby. Podawanie go kobietom ciężarnym obciążonym atopią w ostatnim trymestrze ciąży oraz ich nowo narodzonym dzieciom przez sześć pierwszych miesięcy życia istotnie zmniejszyło ryzyko zmian skórnych. Utrzymanie tego efektu zostało potwierdzone w drugim, czwartym i siódmym roku życia dzieci12, 13. Według World Allergy Organization istnieją wskazania do podawania probiotyków kobietom w ciąży z wysokim ryzykiem wystąpienia alergii u dzieci, kobietom karmiącym piersią niemowlęta o wysokim ryzyku alergii oraz bezpośrednio niemowlętom14. Dietetyk może więc zasugerować profilaktyczne wdrożenie suplementacji LGG zarówno dzieciom obciążonym wywiadem chorobowym, jak i ich matkom, jeszcze w okresie ciąży, zwłaszcza biorąc pod uwagę potwierdzone bezpieczeństwo stosowania tych szczepów.

Coraz częściej sugeruje się również stosowanie probiotyków Lactobacillus rhamnosus GG u pacjentów z nawracającymi infekcjami układu oddechowego. Zakażenia tego typu u dzieci są jednymi z najczęstszych dolegliwości, z którymi rodzic kieruje się do lekarza pierwszego kontaktu. Badacze sprawdzili skuteczność działania szczepu LGG na 280 dzieciach uczęszczających do żłobka i przedszkola. Wyniki doświadczenia pokazały, że ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych spada u dzieci otrzymujących probiotyk aż o 34% w porównaniu do dzieci bez suplementacji tymi dobroczynnymi bakteriami. Ponadto udokumentowano zmniejszenie ilości występowania infekcji górnych dróg oddechowych trwających dłużej niż 3 dni aż o 43%15.

Czy zatem można uznać, że szczep LGG jest całkowicie bezpieczny i wskazany dla wszystkich pacjentów o wymienionych wyżej dolegliwościach? Istnieją doniesienia, że w przypadku osób o znacznie obniżonej odporności oraz u pacjentów z cewnikami w dużych naczyniach (np. żywionych pozajelitowo lub w ciężkim stanie klinicznym) wraz z podawaniem probiotyków rośnie ryzyko zapalenia wsierdzia i bakteriemii (około 0,05−0,4% epizodów tych chorób jest spowodowanych szczepami Lactobacillus lub Bifidobacterium)16. Warto jednak zauważyć, że u znakomitej większości pacjentów trafiających do gabinetu dietetyka korzyści uzyskane z podawania szczepu LGG będą przewyższać ryzyko powikłań, które dotyczy w zasadzie jedynie ciężkich przypadków pacjentów hospitalizowanych.

 

Podsumowanie

Probiotyki stają się coraz częściej stosowaną terapią zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce wielu dolegliwości. Lactobacillus rhamnosus GG jest szczepem probiotycznym o najbogatszej dokumentacji w postaci badań klinicznych. Potwierdzono jego działanie w profilaktyce i leczeniu biegunek (zarówno poantybiotykowych, jak i infekcyjnych), wspomaganiu układu odpornościowego i przeciwdziałaniu rozwijania się atopowego zapalenia skóry, a także zmniejszaniu objawów jelita nadwrażliwego, ze szczególnym uwzględnieniem bólów brzucha. Jego potencjalne właściwości prozdrowotne są jeszcze badane, warto więc monitorować nowe doniesienia naukowe, które mogą przynieść kolejne wskazania do stosowania tego szczepu u pacjentów. Trzeba też zaznaczyć, że jest to jeden z najbezpieczniejszych szczepów probiotycznych w stosowaniu zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Powinien on zatem stanowić kluczowe narzędzie pracy nie tylko lekarza, ale również dietetyka.

PRZYPISY

  1. Silva M., Jacobus N.V., Deneke C., Gorbach S.L., Antimicrobial substance from a human Lactobacillus strain, „Antimicrob. Agents Chemother.” 31(8), 1987, 1231−1233; doi:10.1128/aac.31.8.1231. PMC 174909 – o LGG.
  2. Nowak A. et al., Probiotyki – Historia i mechanizmy działania. Żywność, „Nauka. Technologia. Jakość” 4(71), 2010, 5−19.
  3. Kotowska M., Albrecht P., Lactobacillus rhamnosus GG w świetle badań klinicznych, „Forum Zakażeń” 5(2), 2014, 111−119.
  4. Doron S. et al., Lactobacillus GG: bacteriology and clinical applications, „Gastroenterol Clin North Am.” 34, 2005, 483−498.
  5. Czerwińska-Szaflarska M. i wsp., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie profilaktyki biegunki związanej ze stosowaniem antybiotyków u dzieci, „Pediatr Pol.” 85, 2010, 604−608.
  6. Johnston B.C. et al., Probiotics for prevention of pediatric antibiotic – associated diarrhea, „Cochrane Database Syst. Rev.” 11, 2011, CD004827.
  7. Szajewska H., Kołodziej N., Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG In the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children and adults, „Aliment Pharmacol Ther.” 42, 2015, 1149−1157.
  8. Allen S.J. et al., Probiotics for treating acute infectious diarrhea, „Cochrane Database Syst. Rev.” 11, 2010, CD003048.
  9. Francavilla R. et al., A randomized controlled trial of Lactobacillus GG in children with functional abdominal pain, „Pediatrics” 126(6), 2010, 1445−1452.
  10. Hovarth A. et al.. Meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG for abdominal pain-related functional gastrointestinal disorders in childhood, „Aliment Pharmacol Ther.” 33(12), 2011, 1302−1310
  11. Bures J. et al., Small intestinal bacterial overgrowth syndrome, „World J Gastroenterol.” Jun 28, 16(24), 2019, 2978−2990.
  12. Kalliomaki M. et al., Probiotics In promary preventation of atopic disease: a randomized placebo controlled trial, „Lancet” 367, 2001, 1076−1079.
  13. Kalliomaki M et al., Probiotics during the first 7 years of life: a cumulative risk reduction of egzema in a randomized, placebo-controlled trial, „J Allergy Clin Immun.” 119, 2007, 1019−1021.
  14. Fiocchi A. et al., World Allergy Organization-McMaster University Guidelines for Allergic Disease Prevention (GLAD-P): Probiotics, „World Allergy Organization Journal” 8, 2015, 4.
  15. Hojsak I., Snovak N. et al., Lactobacillus GG in the prevention of gastrointestinal and respiratory tract infetions In children who attend Day care center: a randomized, double blind, placebo-controlled trial, „Clin Nutr.” 29(3), 2010, 3126.
  16. Saxelin M. et al., Lactobacilli and bacteremia in southern Finland, 1989−1992, „Clin Infect Dis.” 22(3), 1996, 564−566.

O autorze

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, absolwentka studiów magisterskich i licencjackich na UM w Poznaniu, absolwentka podyplomowych studiów Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie, ukończyła kurs Leczenia Żywieniowego Dla Członków Zespołów Żywieniowych (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego). Przez półtora roku pracowała jako konsultant ds. żywienia klinicznego. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi, a także sportowcami i osobami ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Specjalistka w układaniu diety eliminacyjnej i eliminacyjno-rotacyjnej. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent, w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.


Czytaj więcej