Według statystyk w krajach rozwiniętych 4 na 10 przypadków zaburzeń dotyczy zaburzeń psychicznych. Stwierdzono, że częstość występowania ciężkiej depresji, choroby afektywnej dwubiegunowej, schizofrenii i zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych koreluje z niedoborem pewnych składników odżywczych.
Lekarze informują, że coraz częściej w swoich gabinetach rozpoznają to schorzenie wśród pacjentów, niezależnie od wieku (zarówno u dorosłych, jak i u dzieci). Co jest jej przyczyną? Jakie zalecenia w związku ze wspomnianą jednostką chorobową należy formułować dla pacjentów? Czy odpowiedni sposób żywienia pacjenta może przynieść istotne korzyści terapeutyczne?
Przyczyny pojawienia się eozynofilowego zapalenia przełyku
Do dziś trudno jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną pojawienia się eozynofilowego zapalenia przełyku. Wielu specjalistów stwierdza wprost, że sama patogeneza choroby nie została poznana. W literaturze można też znaleźć głosy naukowców, którzy wskazują na możliwy związek pojawienia się eozynofilowego zapalenia przełyku z występującą alergią, zarówno pokarmową, jak i wziewną. Dodatkowo wyniki niektórych badań wskazują także na częstsze występowanie wspomnianej jednostki chorobowej u osób zmagających się z astmą oskrzelową, atopowym zapaleniem skóry czy nieżytem alergicznym nosa. Wśród chorych z eozynofilowym zapaleniem przełyku obserwuje się także zwiększone (50-krotnie) stężenie IL-5, IL-13, eotaksyny-3, neurotoksyny eozynofilowej1−4.
Epidemiologia
Eozynofilowe zapalenie przełyku jest chorobą rozpoznawaną zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Jednak lekarze wskazują, iż najczęściej wspomniane schorzenie występuje u osób płci męskiej, u których dodatkowo rozpoznana jest alergia (pokarmowa i/lub wziewna)1−5.
Eozynofilowe zapalenie przełyku (eosinophilic esophagitis – EoE) − to przewlekła choroba zapalna, która dotyka błonę śluzową przełyku. W przeszłości nazywano ją chorobą refluksową przełyku oporną na podejmowane działania terapeutyczne ukierunkowane w leczeniu refluksu.