menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Pacjent z eozynofilowym zapaleniem przełyku

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Z GABINETU DIETETYKA

04-05-2017

11/2017

Eozynofilowe zapalenie przełyku (eosinophilic esophagitis – EoE) − to przewlekła choroba zapalna, która dotyka błonę śluzową przełyku. W przeszłości nazywano ją chorobą refluksową przełyku oporną na podejmowane działania terapeutyczne ukierunkowane w leczeniu refluksu.

Lekarze informują, że coraz częściej w swoich gabinetach rozpoznają to schorzenie wśród pacjentów, niezależnie od wieku (zarówno u dorosłych, jak i u dzieci). Co jest jej przyczyną? Jakie zalecenia w związku ze wspomnianą jednostką chorobową należy formułować dla pacjentów? Czy odpowiedni sposób żywienia pacjenta może przynieść istotne korzyści terapeutyczne?

 

Przyczyny pojawienia się eozynofilowego zapalenia przełyku

Do dziś trudno jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną pojawienia się eozynofilowego zapalenia przełyku. Wielu specjalistów stwierdza wprost, że sama patogeneza choroby nie została poznana. W literaturze można też znaleźć głosy naukowców, którzy wskazują na możliwy związek pojawienia się eozynofilowego zapalenia przełyku z występującą alergią, zarówno pokarmową, jak i wziewną. Dodatkowo wyniki niektórych badań wskazują także na częstsze występowanie wspomnianej jednostki chorobowej u osób zmagających się z astmą oskrzelową, atopowym zapaleniem skóry czy nieżytem alergicznym nosa. Wśród chorych z eozynofilowym zapaleniem przełyku obserwuje się także zwiększone (50-krotnie) stężenie IL-5, IL-13, eotaksyny-3, neurotoksyny eozynofilowej1−4.

 

Epidemiologia

Eozynofilowe zapalenie przełyku jest chorobą rozpoznawaną zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Jednak lekarze wskazują, iż najczęściej wspomniane schorzenie występuje u osób płci męskiej, u których dodatkowo rozpoznana jest alergia (pokarmowa i/lub wziewna)1−5.

 

Eozynofilowe zapalenie przełyku (eosinophilic esophagitis – EoE) − to przewlekła choroba zapalna, która dotyka błonę śluzową przełyku. W przeszłości nazywano ją chorobą refluksową przełyku oporną na podejmowane działania terapeutyczne ukierunkowane w leczeniu refluksu.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.  


Czytaj więcej