menu close arrow_back_ios person_add home

Menu dla dziecka z cukrzycą typu 1

Dietetyk Milena Kuzaka

MENU

02-11-2016

8/2016

Menu zostało opracowane przez Samar Khanafer-Gniadek - uczestniczkę III edycji programu MasterChef wraz z dietetykiem specjalizującym się w leczeniu cukrzycy - Mileną Kuzaka.

Kolacja: krem z dyni z ciecierzycą i pesto z pietruszki

 

Składniki:

 

Dynię, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (2 centymetry powyżej warzyw). Gotujemy aż do momentu, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ciecierzycę można dodać w całości lub zblendować ze wszystkimi składnikami.

Oliwę z oliwek, natkę pietruszki i czosnek blendujemy na gładką masę wraz z odrobiną soli. W razie potrzeby, jeśli całość będzie się źle blendowała, można dodać więcej oliwy.

Zupę podajemy ciepłą, skropioną pesto z pietruszki i posypaną pestkami dyni, najlepiej lekko podprażonymi na patelni.

 

Komentarz dietetyka: Zupa to bardzo dobra alternatywa lekkiej i pożywnej kolacji. Lekkostrawne warzywa wraz z ciecierzycą będącą źródłem węglowodanów złożonych i białka roślinnego. To dobra kompozycja niepowodująca trudności w dawkowaniu insuliny. Dodatek pestek dyni uatrakcyjni posiłek oraz dostarczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pesto z natki pietruszki to dobre źródło witaminy C oraz moc antyoksydantów dbających o naczynia krwionośne.

 

Wartość energetyczna

Energia 1773 kcal
Białko 80 g
Tłuszcz ogółem 59,8 g
SFA 15,8 g
MUFA 23,7 g
PUFA 14,6 g
Węglowodany 254 g
Błonnik pokarmowy 27,7 g
Potas 4898 mg
Wapń 785 mg
Magnez 437 mg
Żelazo 16,6 mg
Cynk 11,4 mg
Witamina D 6,1 µg
Witamina E 10,2 mg
Witamina B6 3,55 mg
Witamina B12 3,73 mg
Kwas foliowy 333,7 mg
Witamina C 99 mg

 


O autorze

Milena Kuzaka

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pracownik Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka. Zajmuje się konsultacjami dietetycznymi pacjentów z cukrzycą, insulinoopornością, cukrzycą ciążową, chorobami dietozależnymi. Edukator cukrzycowy oraz trener osobistych pomp insulinowych.