
Oferta herbat na naszym rynku jest bardzo szeroka. Na pólkach można znaleźć zarówno herbaty czarne, zielone jak również ziołowe czy owocowe. Po analizie samych opakowań można wnioskować, że w skład herbat owocowych wchodzi cała gama owoców i ziół.
Menu zostało opracowane przez Samar Khanafer-Gniadek - uczestniczkę III edycji programu MasterChef wraz z dietetykiem specjalizującym się w leczeniu cukrzycy - Mileną Kuzaka.
Składniki:
Dynię, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (2 centymetry powyżej warzyw). Gotujemy aż do momentu, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ciecierzycę można dodać w całości lub zblendować ze wszystkimi składnikami.
Oliwę z oliwek, natkę pietruszki i czosnek blendujemy na gładką masę wraz z odrobiną soli. W razie potrzeby, jeśli całość będzie się źle blendowała, można dodać więcej oliwy.
Zupę podajemy ciepłą, skropioną pesto z pietruszki i posypaną pestkami dyni, najlepiej lekko podprażonymi na patelni.
Komentarz dietetyka: Zupa to bardzo dobra alternatywa lekkiej i pożywnej kolacji. Lekkostrawne warzywa wraz z ciecierzycą będącą źródłem węglowodanów złożonych i białka roślinnego. To dobra kompozycja niepowodująca trudności w dawkowaniu insuliny. Dodatek pestek dyni uatrakcyjni posiłek oraz dostarczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pesto z natki pietruszki to dobre źródło witaminy C oraz moc antyoksydantów dbających o naczynia krwionośne.
Wartość energetyczna
Energia | 1773 kcal |
Białko | 80 g |
Tłuszcz ogółem | 59,8 g |
SFA | 15,8 g |
MUFA | 23,7 g |
PUFA | 14,6 g |
Węglowodany | 254 g |
Błonnik pokarmowy | 27,7 g |
Potas | 4898 mg |
Wapń | 785 mg |
Magnez | 437 mg |
Żelazo | 16,6 mg |
Cynk | 11,4 mg |
Witamina D | 6,1 µg |
Witamina E | 10,2 mg |
Witamina B6 | 3,55 mg |
Witamina B12 | 3,73 mg |
Kwas foliowy | 333,7 mg |
Witamina C | 99 mg |
Oferta herbat na naszym rynku jest bardzo szeroka. Na pólkach można znaleźć zarówno herbaty czarne, zielone jak również ziołowe czy owocowe. Po analizie samych opakowań można wnioskować, że w skład herbat owocowych wchodzi cała gama owoców i ziół.
Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.