menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Czarnuszka w leczeniu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa. Często osoby zakażone bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) nie mają żadnych objawów ani chorób związanych z tą bakterią. Ocenia się, że tylko u 10−20% zakażonych powstają konkretne choroby wywołane przez ten drobnoustrój. W Polsce szacuje się, że zakażenie tą bakterią dotyczy ponad 80% osób dorosłych i ponad 30% dzieci do osiemnastego roku życia.

Według statystyk w 2011 r. w Polsce ponad 420 tys. osób cierpiało na dolegliwości lub choroby żołądka, wątroby, nerek lub układu trawiennego (dolegliwości zdrowotne lub choroby, które trwają lub przewiduje się, że będą trwały, co najmniej 6 miesięcy)1. Do częstszych chorób wywołanych tą bakterią należą zapalenia żołądka i wrzody trawienne żołądka lub dwunastnicy, a do rzadszych − rak żołądka i chłoniak typu MALT.

 

Helicobacter pylori − to gram-ujemna bakteria wyposażona w kilka witek o helikalnym kształcie, która zaliczana jest do pałeczek. Zakażenie następuje najczęściej w okresie dzieciństwa. Często osoby zakażone bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) nie mają żadnych objawów ani chorób związanych z tą bakterią. Ocenia się, że tylko u 10−20% zakażonych powstają konkretne choroby wywołane przez ten drobnoustrój. W Polsce szacuje się, że zakażenie tą bakterią dotyczy ponad 80% osób dorosłych i ponad 30% dzieci do osiemnastego roku życia.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Ewa Bulczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Od 8 lat prowadzi poradnię dietetyczną.


Czytaj więcej