Angelika Głodowska
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) – to krzewinkowa roślina wieloletnia należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae)9. Szczególnie sprzyjającymi warunkami dla tego gatunku stały się tereny bagienne i podmokłe. Zajmuje przede wszystkim obszary Ameryki Północnej, Europy oraz Syberii10.
czytaj dalej
Weronika Strugała
Chociaż pod względem chemicznym miód to przesycony roztwór cukru, to zawiera on wiele cennych składników o właściwościach prozdrowotnych. Istnieje również dziedzina w medycynie alternatywnej zwana apiterapią, która wykorzystuje miody w celach leczniczych.
czytaj dalej
Weronika Strugała
Wino w czarnym kieliszku i przy czerwonym świetle jest słodsze, głośniejsze chrupanie sprawia, że chipsy wydają się świeższe, a sprzedaż ryby zwanej kłykaczem wzrosła o 1000 procent gdy jej nazwę zmieniono na antar patagoński. Jak zdefiniować gastrofizykę? Czym jest „pornografia spożywcza”? Jakie korzyści i zagrożenia płyną z przyjemności jedzenia? O tym w najnowszej książce wydanej przez Świat Książki.
czytaj dalej