menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Agnieszka Zdonek

Dietetyczka kliniczna. Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Specjalizuje się we wsparciu żywieniowym w insulinooporności, cukrzycy, chorobach tarczycy oraz doradztwie dietetycznym u osób stosujących dietę roślinną. Certyfi kowany specjalista SOIT (School Of Insulinresistance Therapy) – specjalista przyjazny insulinoopornym.

Article image

Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy

Bakterie jelitowe rozwijają i regulują układ odpornościowy, a ten wpływa na skład mikrobiomu jelitowego, zwłaszcza poprzez kontrolowanie przerostu niektórych bakterii oraz reagowanie na bakterie chorobotwórcze. Interakcja ta jest regulowana także przez mikroorganizmy, które bezpośrednio reagują na bakterie chorobotwórcze lub stymulują układ odpornościowy do tego samego14.

czytaj dalej

Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy

mgr Agnieszka Zdonek

Article image

Bakterie jelitowe rozwijają i regulują układ odpornościowy, a ten wpływa na skład mikrobiomu jelitowego, zwłaszcza poprzez kontrolowanie przerostu niektórych bakterii oraz reagowanie na bakterie chorobotwórcze. Interakcja ta jest regulowana także przez mikroorganizmy, które bezpośrednio reagują na bakterie chorobotwórcze lub stymulują układ odpornościowy do tego samego14.

Czytam więcej
Article image

Otyłość a choroby przewodu pokarmowego

Otyłość stanowi narastający problem nie tylko zdrowotny, ale także społeczny, który coraz częściej dotyczy krajów rozwiniętych, ale również rozwijających się. Główną przyczyną otyłości jest zmiana stylu życia polegająca na niskiej aktywności fizycznej oraz na długotrwałym dodatnim bilansie energetycznym, którego powstaniu sprzyjają czynniki środowiskowe, psychospołeczne, genetyczne oraz niektóre schorzenia1,6,14.

czytaj dalej

Otyłość a choroby przewodu pokarmowego

mgr Agnieszka Zdonek

Article image

Otyłość stanowi narastający problem nie tylko zdrowotny, ale także społeczny, który coraz częściej dotyczy krajów rozwiniętych, ale również rozwijających się. Główną przyczyną otyłości jest zmiana stylu życia polegająca na niskiej aktywności fizycznej oraz na długotrwałym dodatnim bilansie energetycznym, którego powstaniu sprzyjają czynniki środowiskowe, psychospołeczne, genetyczne oraz niektóre schorzenia1,6,14.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

tekst otwarty

Wpływ żywienia na odporność

Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego i rozwija aż do zakończenia okresu dojrzewania. W jego skład wchodzi grasica, która jest odpowiedzialna za selekcję i rozwój limfocytów T, szpik kostny, gdzie ma miejsce dojrzewanie limfocytów B, śledziona, w której rozpoznawane są antygeny z krwi, a także węzły chłonne i liczne tkanki limfatyczne3,17.

czytaj dalej
tekst otwarty

Wpływ żywienia na odporność

mgr Agnieszka Zdonek

Article image

Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego i rozwija aż do zakończenia okresu dojrzewania. W jego skład wchodzi grasica, która jest odpowiedzialna za selekcję i rozwój limfocytów T, szpik kostny, gdzie ma miejsce dojrzewanie limfocytów B, śledziona, w której rozpoznawane są antygeny z krwi, a także węzły chłonne i liczne tkanki limfatyczne3,17.

Czytam więcej