menu close arrow_back_ios person_add home

Suplementacja a prewencja chorób sercowo-naczyniowych

mgr Agnieszka Zdonek

Z GABINETU DIETETYKA

01-07-2021

36/2021

Kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozahek­saenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA), kojarzone są głównie z korzystnym wpływem na choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się jednak, że ich działanie jest znacznie szersze.

Warto pamiętać, że kwasy EPA i DHA, występujące w tłustych rybach, wykazują silne działanie przeciwzapalne, a także mogą hamować rozwój nowotworu sutka poprzez zmianę składu kwasów tłuszczowych błony komórkowej4,6. Dodatkowo wykazano, że zwiększona suplementacja omega-3 pochodzenia zwierzęcego u kobiet w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy alergicznej i atopowego zapalenia skóry u dziecka8,9.

Kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozahek­saenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA), kojarzone są głównie z korzystnym wpływem na choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się jednak, że ich działanie jest znacznie szersze.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Agnieszka Zdonek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna. Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Specjalizuje się we wsparciu żywieniowym w insulinooporności, cukrzycy, chorobach tarczycy oraz doradztwie dietetycznym u osób stosujących dietę roślinną. Certyfi kowany specjalista SOIT (School Of Insulinresistance Therapy) – specjalista przyjazny insulinoopornym.